Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!
Meest recent

E-learningmodule leert mensen reanimeren

Meer ›

E-learningmodule leert mensen reanimeren

Reanimeren: een kwestie van leven en dood. Hogeschool PXL stelt een e-learningmodule gratis open voor het grote publiek.

Meer ›

Akabe: anders kan best!

Niet elke jeugdbeweging staat te springen om kinderen en jongeren mét een beperking op te nemen in de groep, maar de scoutsgroep Akabe in Hasselt is net dat tikkeltje anders. Je vindt er een mooie mengelmoes van kinderen met en zonder een beperking. Leidsters Annelies en Stien zien er alleen maar de voordelen van in. “Nieuwe leden zijn in het begin wat terughoudend, maar op het einde van het jaar is het één hechte groep. Geweldig om te zien!”

Meer ›

Hasselt pampert jonge ouders

Ooit al gehoord van een luierlieve stad? Het principe is eigenlijk heel simpel: in zowat elke horecazaak een gratis luiertafel. Zo weten mama’s, papa’s en grootouders meteen waar ze terecht kunnen met hun kleine spruit. Liesbeth Decoutere van JCI Hasselt, de non-profitorganisatie die het initiatief ‘Hasselt Luierlief’ lanceerde, is een van de drijvende krachten achter het project.

Meer ›

Ongebreidelde spontaniteit als succesrecept voor meer inclusie

“Het doet goed om me niet moeten op te sluiten in een niche, maar om deel uit te maken van een jongerencultuur, ondanks mijn autismepectrumstoornis”, vertelt de 21-jarige Jorian. Hij is dan ook oprecht blij dat jeugdwerkorganisatie KIDS vzw sinds 2018 een plek heeft in De Serre, dé creatieve broeikas in hartje Hasselt. “In de Serre kan ik mezelf zijn en voel ik me op mijn gemak. Het is een plek waar anderen niet als ‘anders’ beschouwd worden.”

Meer ›

Solentra helpt vanuit brede maatschappelijke context oorlogswonden helen

Oorlogstrauma’s laten diepe sporen na. Gelukkig bestaan er initiatieven zoals Solentra, waar jonge vluchtelingen en hun gezin terecht kunnen voor psychische zorg en hulpverlening. “De psycholoog van Solentra stelde me niet alleen op mijn gemak. Hij deed me ook inzien dat de pijn in mijn lichaam het gevolg was van de zorgen en onzichtbare wonden die ik al een hele tijd met me meedroeg. Intussen leerde hij mij ook om alle gebeurtenissen een plaats te geven en koester ik terug hoop op.”

Meer ›

Ademruimte om te rouwen

Voor sommigen voelt het gemis van dierbaren alsof ze voor een enorme afgrond vol verdriet staan. Missing you bewijst dat het ook anders kan en helpt kinderen, jongeren en jongvolwassenen om verdriet niet alleen draagbaar te maken, maar laat hen ook met plezier terugdenken aan de overledenen. “Blij zijn mag: dat is het mooie aan Missing You”, vertelt de 9-jarige Stien openhartig.

Meer ›

Pleegkinderen snakken naar een warm nest en houvast

Een pleegkind uit een leefgroep opvangen: je kan het vergelijken met een dagelijkse choreografie van onzekerheid en vertrouwen. “Als je een pleegkind in huis neemt, behandel je hem of haar als je eigen kind. Maar het is niet jouw kind. Die dualiteit blijft moeilijk natuurlijk. Ikzelf probeer het zo te zien: ik moet mijn pleegkind loslaten wanneer het voor hém nodig is. En tot dan moet ik zoveel mogelijk van hem houden.”

Meer ›

Weg met die drempels!

Ken je de Drempelmeter al? Het is een tool die de stad Hasselt ontwikkelde en die je in staat stelt om de toegankelijkheid van je organisatie te meten. Wat zijn je blinde vlekken, je drempels naar een goede, open dienstverlening voor kwetsbare groepen? Ervaringsdeskundigen zijn voor de Drempelmeter een zeer belangrijke schakel. Roos, een opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede, wil een brugfiguur zijn voor een organisatie en haar publiek.

Meer ›

Leerlingen werken aan ‘duurzaam ondernemen’

Go! Next het Atheneum ontving onlangs als eerste Vlaamse school het deelnemerscertificaat van Voka voor duurzaam ondernemen. “Het afgelopen half jaar hebben we in de school heel actief gewerkt rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, vertelt directrice Vanessa Oeyen. We deden op dat vlak al meer dan we dachten, maar nu is de bewustwording nog veel groter geworden.”

Meer ›

Vroeger stond ik niet stil bij de gevolgen van cannabisgebruik

Cannabis roken als 16-17-jarige; Joris (*) deed dat wel eens, zeker als hij wat gedronken had. Tot de politie hem naar een begeleidingstraject stuurde. “Daar heeft vooral een getuigenis van een jonge man met een drugs- en alcoholverslaving mij doen inzien hoe drugs en alcohol je leven grondig kunnen verpesten. Vroeger stond ik daar niet zo bij stil”, vertelt hij.

Meer ›

Wij kijken verder dan etiketjes

Liesbet Joris is een gediplomeerd autismecoach en het kloppend hart van ResetT. Wat begon als een reis om haar burn-out te kunnen verwerken, werd een inspiratie om haar zoon Thomas dezelfde ervaring te geven. Uit haar passie hiervoor richtte ze twee jaar geleden ResetT op – een vzw die jongeren en volwassenen met ASS, ADHD, HSP, autisme en hoogbegaafdheid meeneemt op reis om zichzelf te vinden.

Meer ›

De wenspot

Op 9 april 2019 kreeg ik de kans om Kim Hardy en Christa Jouck te interviewen, twee sterke vrouwen met bakken levenservaring. Ze leerden elkaar leren kennen in de Good Morning Club. Dit is een ontbijtclub voor bedrijfsleiders. Christa vertelt dat ze toe waren aan verjonging van het bestuur en Kim was één van de nieuwe jonge krachten. Ze zijn een topteam, en hebben al veel gerealiseerd. Sarah-Lee Jadoul.

Meer ›

Regenbooghuis Limburg bloeit in alle kleuren

Regenbooghuis Limburg vzw in Hasselt werd opgericht in 2012 en is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Het is het aanspreekpunt rond seksuele en genderdiversiteit in Limburg. Verschillende Limburgse holebi- en transverenigingen organiseren er enkele keren per maand activiteiten. Ze geven ook vormingen, in scholen en organisaties. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, zodat ze openlijk kunnen praten en denken over diversiteit, op alle mogelijke manieren”, vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen in het Regenbooghuis.

Meer ›

Huis Erika Thijs, een echte thuis!

In het groen omgeven Villerspark in Hasselt vind je Huis Erika Thijs. Hier ontvangen vrijwilligers kankerpatiënten en familie met open armen. De patiënten worden hier gasten genoemd, zodat ze niet telkens geconfronteerd worden met hun ziekte. Het inloophuis werd opgericht door Erika Thijs zelf, die overleed aan kanker. Ze heeft wel haar grote droom kunnen verwezenlijken: een plaats creëren waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en steun vinden bij elkaar. Ik sprak met Mark en Lut, twee vrijwilligers uit het inloophuis.

Meer ›

vzw De Brug verzet zich tegen armoede!

We gaan terug naar café Anoniem in 1995, het begin van VZW de Brug. Frieda, de huidige voorzitster en nog enkele mensen willen actie ondernemen, hun hand reiken naar de mensen aan de andere kant van de brug, mensen die in armoede leven. Café Anoniem wordt opgericht. "Hier kunnen tot op heden kwetsbaren terecht voor educatie, een warme maaltijd en een goede babbel. Het is niet enkel een plek waar men hulp vindt. Het is een thuis", vertelt Frieda.

Meer ›

Sandra en Luc counteren kanker

Ziek zijn verandert je leven, je krijgt een andere kijk op de wereld. Je moet leren doorzetten als nooit tevoren en je komt te weten wie je echte vrienden zijn. Kanker veranderde Sandra, op zoveel verschillende vlakken. Ze leerde ex-kankerpatiënt Luc kennen door ‘Kanker Counteren’, een initiatief voor jongeren van Kom op tegen Kanker. “Ik geniet nu van elke dag, ik pieker niet en ik focus op het nu”, vertelt ze.

Meer ›

Van kankerpatiënte tot co-voorzitter Levensloop Hasselt

Toen Chris Vanbockrijck in 2002 het zware verdict borstkanker kreeg, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze jaren later een echte ‘supervrijwilliger’ zou worden binnen de Stichting tegen Kanker. “Mensen zeggen vaak: chic dat je dit doet! Maar eigenlijk is het ook een beetje egoïstisch. Ik haal hier mijn energie uit”, vertelt Chris, die intussen uitgeroepen is tot officiële ‘Global hero of hope’ bij Levensloop.

Meer ›

Diabetespatiënt Nick (12): “Ik kan alles doen maar moet wel goed opletten.”

15 februari 2013. Nick Houben, 6 jaar, belandt met zijn ouders op de spoedgevallendienst van het Jessa Ziekenhuis. De diagnose valt snel: diabetes type 1. Intussen is Nick uitgegroeid tot een coole gast van 12 jaar die hier prima mee omgaat. “Ik hoef niks te laten omdat ik diabetes heb, maar ik moet wel altijd mijn bloedglucose in het oog houden en bijregelen.”

Meer ›

Straffe madammen, die ‘Vrouwen van Hilal’!

Vrouwen hebben elkaar nodig. “We willen dat vrouwen kunnen samenkomen, ongeacht hun nationaliteit en dat ze hun cultuur kunnen uitdragen.” Daarom richtte Marie Delorenzo vanuit basiseducatie een groep op, de ‘Vrouwen van Hilal’. Een team van sterke vrouwen, vaak met een woelige achtergrond en ongehoorde verhalen, waar verdriet en blijdschap samenkomen. Met een hechte vriendschap tot gevolg.

Meer ›

‘Kleine Ella’, voor kleine wondertjes

Ook als je kindje te vroeg geboren wordt, wil je momenten kunnen vastleggen. Momenten van vreugde, verdriet, kwetsbaarheid, en alles wat bijzonder is. Herinneringen maken. Dat doen Dominique Vandevoort en haar team met hun vzw ‘Kleine Ella’.

Meer ›

Woonzorgcentrum ontmoet basisschool: “Jong en oud genieten”

Donderdag 17 januari: gelach en opgewekte kinderstemmen vullen HOGEVIJF campus Banneux. Een 20-tal leerlingen van Freinetschool De Toverfluit is bij de buren van zowel het dagverzorgings - als woonzorgcentrum op bezoek. Dergelijke bezoekjes staan regelmatig op het programma. “Een superleuk initiatief waar jong en oud van leren én intens van genieten”, klinkt het aan beide kanten.

Meer ›

Hasselt wil ‘iedereen in beweging’: maar wat met gedetineerden?

Zaterdag 27 november 2018. Ik heb een afspraak met Sam Weyns in het nieuwe stadhuis van Hasselt. Sam is sportmonitor bij de stad Hasselt en ik kom hem interviewen over het initiatief waarmee ze gedetineerden willen laten bewegen. De stad Hasselt wil iedereen aan het bewegen krijgen: kinderen, senioren en zelfs… gedetineerden.

Meer ›

Als vluchteling op de arbeidsmarkt

Als werkzoekende met buitenlandse origine kan het soms een hele klus zijn om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Zo ook voor Aïcha en Manel, beide vluchteling en actief op zoek naar een fijne job. Samen met een groep erkende vluchtelingen deden ze mee met een samenwerkingsproject van Alternatief vzw en OCMW Hasselt om tijdens 28 sessies op onderzoek te gaan naar de do’s en don'ts in deze zoektocht. Wat leerden de dames bij? Dat vooral de Nederlandse taal een barrière is. Maar daar willen ze maar al te graag aan werken.

Meer ›

Suzanna, van vijwilliger in Angola tot teamlid van een kinderdagverblijf in Hasselt

Op een miezerige ochtend ging ik op bezoek bij Suzanna Jacobs in kinderopvang Charlotje in hartje Hasselt. Suzanna is van Portugese afkomst en werkt nu reeds enkele maanden in de kinderopvang en voelt zich daar helemaal thuis. Met behulp van het project HOA@Work is Suzanna in contact gekomen met Charlotje. Maar hoe is dit succesverhaal nu net begonnen en wat zijn haar verdere plannen?

Meer ›

Voorlezen aan ouderen geeft betekenis aan het verleden

Birgiet is een gemotiveerde vrijwilligster die haar passie voor boeken deelt met ouderen. Op woensdagvoormiddag leest ze voor in de kapel van het Clarenhof. Ze zoekt steeds een interessant verhaal dat wordt gekoppeld aan het verleden van de ouderen. “Het is een manier om hun geest fris te houden”, zegt Birgiet. “De mooie en soms moeilijke herinneringen krijgen een betekenis. Door de verhalen van mijn ouders en grootouders kan ik mij goed inleven”, zegt Birgiet. Door te praten over hun belevenissen ontstaat er een nostalgische sfeer binnen deze groep

Meer ›

“Jouw bloed kan mensenlevens redden”

Heb je bloedgroep A, B, AB of O? Dat maakt niet uit! Het Rode Kruis Vlaanderen kan je donatie goed gebruiken. Elk zakje bloed kan tot vijf mensen helpen. In Hasselt kan je op liefst zes locaties regelmatig binnenspringen om het klusje te klaren. Wij liepen langs in Sint-Lambrechts-Herk, waar de 70-jarige Jef zijn jubileum vierde.

Meer ›

Groep INTRO en Traumazorg staan klaar voor jonge vluchtelingen: 'Via muziek kunnen ze hun emoties uiten'

Plots in een vreemd land terechtkomen, dat is niet gemakkelijk. Je weet niets van de cultuur, je spreekt de taal niet en je kent haast niemand. Bovendien brengt vluchten uit je thuisland vaak trauma’s met zich mee. Zeker voor kinderen. Dankzij het project ‘Powertools’ krijgen jonge vluchtelingen in de middelbare – en nu ook de lagere – school concrete handvatten om zich beter te voelen in hun vel.

Meer ›

Al wandelend proeven van de gezonde werking van de natuur

Natuur is goed voor de gezondheid, niet alleen preventief maar ook genezend. Mensen met gezondheidsproblemen hebben baat bij een wandeling in de natuur, maar juist bij hen is de drempel om naar buiten te gaan soms groot. NATUURKUUR biedt wandelingen aan voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een natuurgids en een (para)medisch begeleider.

Meer ›

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

Elk kind telt in pleegzorgstad Hasselt.! Er zijn 57 gezinnen in Stad Hasselt die kwetsbare kinderen en jongeren opvangen. Dat zijn er héél wat! Eentje daarvan is dat van Mirjam en Jo uit De Tesch. Zij vangen twee jongens op. Dat brengt de teller op 5 kinderen, want zelf hebben ze al drie zonen. Druk, uitdagend, maar vooral een warm nest waar er evenveel chaos als liefde in de lucht hangt.

Meer ›

Keizersnede positief ervaren omdat baby continu bij ons bleef.

Op vrijdag 4 mei 2018 zag baby Morris het levenslicht. Dat het een keizersnede zou worden, daar hadden de jonge ouders al van in het begin rekening mee gehouden. “Je hoopt natuurlijk altijd dat het op de natuurlijke manier kan, maar we hebben de keizersnede toch heel positief ervaren. Mijn vrouw Nathalie en ons zoontje zijn na de geboorte continu samen kunnen blijven. Dat maakt echt wel een heel g

Meer ›

Iedereen vaccineren, dankzij Mobiel Vaccinatieteam

Iedereen vaccineren. Ook mensen die het financieel niet breed hebben of in een precaire situatie leven. Daar zorgt het Mobiel Vaccinatieteam voor, een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Eind september streken ze opnieuw neer in Hasselt. Op bestelling, want de betrokken diensten van stad en OCMW Hasselt bieden de vaccinatiesessie aan en zorgen voor publiciteit bij de doelgroep

Meer ›

“Met goesting aan het werk!"

Miet Hilkens (53), leidinggevende schoonmaak in het Jessa Ziekenhuis, belandde enkele jaren geleden in een burn-out. Kort na haar terugkeer lanceerde het ziekenhuis het online coachingtraject ‘Met goesting aan het werk?!’’ dat medewerkers helpt gezond aan het werk te blijven. “Een echte aanrader! Het helpt je dingen anders aan te pakken, geeft houvast op drukke of moeilijke momenten en verhoogt j

Meer ›

1 plus 1 is 2 en daar red je levens mee!

“Jammer dat EHBO niet in het lespakket zit”, vindt Wim Van Becelaere, vader van 2 kinderen. En dus sloeg hij als verpleegkundige bij Thuisverpleging Cura en lector bij PXL-Healthcare de brug tussen beide organisaties én de basisscholen De Sprankel(Spalbeek) en ’t Kabaske (Kermt). Het doel: leerlingen van het vijfde leerjaar op een boeiende en interactieve manier levensreddende technieken aanleren.

Meer ›

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Waar vroeger het gemeentehuis stond in Stevoort is een uniek meergeneratieproject ontstaan. Steinvert koppelt voorzieningen voor ouderen en enkele flats aan een kinderdagverblijf. “Het doel is dat verschillende doelgroepen er samenleven en dat er een mooi activiteitenaanbod komt dat aansluit bij de behoeften van de buurtbewoners”, zegt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt.

Meer ›

‘Instapje’ stimuleert ontwikkeling van peuters, en hun ouders

Koe’, ‘huis’, ‘kip’, ‘bal’… Het Afghaanse Hasselaartje Daniyal moet nog twee jaar worden, maar spreekt al een aardig mondje Nederlands tijdens het puzzelen. Daar zit het project Instapje van Kind en Taal vzw voor veel tussen. Via huisbezoeken en ontmoetingsmomenten wordt zijn ontwikkeling gestimuleerd, zodat hij straks helemaal klaar is om naar school te gaan.

Meer ›

Mijn thuishospitalisatie verliep perfect

Toen Guy Kuijpers (72 na een urineweginfectie in het ziekenhuis belandde voor een ‘prostaatschraping’, werd er aansluitend een infectie van de prostaat vastgesteld. Een langdurige intraveneuze antibioticabehandeling bleek nodig. In plaats van een wekenlang verblijf in het ziekenhuis, mocht Guy na enkele dagen naar huis voor de rest van zijn behandeling.

Meer ›

Hulpdiensten verenigen zich op Campus H

Verkeer je in nood, is je veiligheid in het gedrang? Dan is er voortaan maar één adres: Campus H. Op deze veiligheidssite vind je sinds eind juni ook brandweer en politie terug. En binnenkort ook alle noodcentrales. Allemaal samen, wat een enorm pluspunt is. Voor de werknemers, maar niet in het minst voor de veiligheid van alle inwoners van Hasselt en ver daarbuiten.

Meer ›

Bewegen is zó belangrijk om je goed in je vel te voelen!

Vier jaar geleden dwong een stevige blessure Anneleen om te stoppen met haar passie ballet. De nood aan een sportieve uitlaatklep bleef. Ze danst terug, maar op een ander niveau. Sinds kort is Anneleen ambassadeur voor het bewegingsbeleid ‘Jess I can’ van het Jessa Ziekenhuis. “Bewegen is zó belangrijk om je goed in je vel te voelen! Dat besef wil ik graag overbrengen op collega's."

Meer ›

Minder stenen en meer groen in de stad!

Wist je dat het centrum van Hasselt op warme dagen in een hitte-eiland verandert? Dat de temperatuur er dan tot 6 graden hoger ligt dan in landelijke gebieden? Gelukkig kunnen we iets doen om ons voor te bereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde, zoals kiezen voor minder stenen én meer groen! En dat begint bij onze eigen voortuin, vertelt Hasselaar Jean-Pierre Thijs.

Meer ›

Blije gezichten, daar gaan we voor. Van maker tot koper en alles daartussenin.

Maatschappelijk en sociaal bewogen ondernemen: het kan! Kim Hardy richtte 10 jaar geleden de geschenkenwinkel Mamzel op, al gauw een begrip in Hasselt, Limburg en Vlaanderen. Vanuit de drang om iets concreet te doen. Om een steen te verzetten op aarde. Om tastbaar geluk in de vorm van de meest unieke hebbedingen te verspreiden door verhalen te vertellen over bezielde producten.

Meer ›

"Kleine moeite die groot verschil kan maken.”

Ludo Joris (63) is al bloedgever sinds zijn 18de. “Ik kom uit een familie waar bloedgeven bijna een traditie is, maar ik had ook persoonlijke redenen om ermee te starten. Voor mij voelt het als een kleine moeite waarmee je echt wel een groot verschil kan maken”

Meer ›

Dag van de Buren: Café Anoniem nodigt uit

Op ‘Dag van de Buren’ zet Café Anoniem voor het eerst haar deuren open. De dak- en thuislozen ontvangen graag alle buren in hun gezellige huiskamer in de Hasseltse Heilig Hartwijk. Vijf studenten Sociaal Werk zetten er hun schouders ouders onder, om er een mooie dag van te maken en vooroordelen uit de wereld te helpen. Door elkaar te ontmoeten kan er wederzijds begrip en respect groeien!

Meer ›

Diabeteskindje in de klas? Als juf sta ik er niet alleen voor.

Eefje (*) is een vrolijke kleuter (4j) die diabetes mellitus type 1 – suikerziekte - heeft en een insulinepompje met sensor draagt. Hoe ga je daar als juf mee om? “In het begin is het even zoeken”, vertelt kleuterjuf Inez. “Nu ben ik daar rustiger in. “Ik sta er immers niet alleen voor. Er is een prima omkadering voor Eefje; door de ouders, maar ook vanuit de school en het ziekenhuis.”

Meer ›

"Recht op vakantie voor iedereen!"

Afra Pribylla is een enthousiaste, lieve dame die er graag met haar dochtertje Amélia op uittrekt. Zeker met de zomer voor de deur kijkt ze uit naar een daguitstap of een reisje samen. Niet eenvoudig voor haar want ze heeft geen grote reisbudgetten en reizen kost geld. Gelukkig helpt Rap op Stap bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget.

Meer ›

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

In het Repair Café van Runkst ben je van harte welkom. Als vrijwilliger én bezoeker. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom. Sinds mei niet langer in de voormiddag maar van 13 tot 15 uur. Place to be: Hostel H! De enthousiaste elektriciens, computerspecialisten, naaisters, fietsenmakers en andere handige harry’s staan er klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Meer ›

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!

Meer ›

(Bijna) iedereen vrijwilligt in Hasselt

Bijna 20% van de Hasselaren steekt de handen uit de mouwen als vrijwilliger. Maar het mag nog meer zijn … De werving van nieuwe vrijwilligers vereist heel wat flexibiliteit. Waar zoek je je nieuwe (jonge) vrijwilligers? Inzetten op alle media, ook social media zoals Facebook en Instagram, blijken volgens het onderzoek van PXL- Social Work Research effectief om jongere vrijwilligers te rekruteren.

Meer ›

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Sport werkt louterend. Niet in het minst voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Je moet op zondagvoormiddag maar eens naar zwembad Kapermolen gaan, waar de Hasseltse zwemgroep De Piranha’s je zal overtuigen. De vrijwilligers maken het verschil. Sinds kort is er een Hasselt platform waar verenigingen ze kunnen vinden, en vice versa.

Meer ›

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Tien kilometer enkele reis, dat is de afstand die Peggy Jacobs dagelijks voor haar woon-werkverkeer aflegt. Sinds een vijftal jaren doet ze dit traject – weer of geen weer – met de elektrische fiets. “Naar het werk fietsen heeft voor mij een heilzaam effect”, vertelt ze.

Meer ›

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.

Meer ›

“Voor je het weet, geraak je geïsoleerd en lijkt alle hulp onbereikbaar.”

Partnergeweld, kinder- en oudermishandeling… komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Gelukkig staan slachtoffers er niet alleen voor. Het Family Justice Center, gevestigd in een huis op de Oude Luikerbaan in Hasselt, brengt politie, justitie en hulpverlening samen onder één dak. Deze intensieve samenwerking doet er alles aan om geweld binnen gezinnen te stoppen en herhaling te voorkomen.

Meer ›

“Met een beetje verdraagzaamheid kom je een heel eind.”

Lange tijd zag het er voor Annemie De Bock (57) naar uit dat ze door rugproblemen nooit meer een job zou kunnen uitoefenen. Dan engageer ik me maar als vrijwilliger, dacht ze. Net deze belangeloze vrijwilligersinzet bleek achteraf de eerste stap naar de job van haar leven.

Meer ›

"Zorgeloos wonen voor iedereen? Een droom die werkelijkheid wordt in het Universal Design Woonlabo."

Sofie Cox, Ester Winters, Elke Verhaegen, Steffi Vanherf en Ruth Schols, vijf knappe koppen op een rij die ergotherapie studeren aan de Hogeschool PXL Zij worden opgeleid tot expert om een persoon of een groep personen te begeleiden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun eigen woon-, leef-, school- of werkomgeving.

Meer ›

“Ik wil mensen leren genieten van het fietsen.”

Met de fiets naar het werk of je boodschappen doen, er is geen leukere manier om je te verplaatsen door de stad. Zeker als de zon schijnt! Sommige volwassenen hebben het fietsen nog niet onder de knie, maar daar steken de staddiensten Sport en Wijkmanagement een stokje voor. Enkele keren per jaar organiseren ze fietslessen voor volwassenen.

Meer ›

“We willen iedereen de kans geven om aan sport te doen.”

Runkst is een diverse Hasseltse wijk. In alle opzichten. Er wonen mensen van uiteenlopende afkomst. ‘Sportschool Runkst’, een initiatief van de Stad Hasselt, brengt hen samen, met een – jawel –  heel divers activiteitenprogramma. René Vandeweyer is 22 jaar en één van de vrijwilligers die zich inzetten voor het project. “Omdat ik er echt in geloof”, vertelt hij. “En de mensen hier ook, ze zijn heel enthousiast!”

Meer ›

“Wat een luxe en vrijheid heb ik terug.”

Mariette Kurvers (52) is een nierpatiënte met een gouden randje. Eind mei 2017 mocht zij als eerste het thuishemodialyseprogramma van het Jessa Ziekenhuis in praktijk brengen. “Het geeft me meer levenscomfort”, zegt ze hier zelf over. Het portret van een positief ingestelde madam.

Meer ›

“Die blik van dankbaarheid is voor mij als vrijwilliger onbetaalbaar.”

Gaby Meyers geeft als vrijwilliger herbalanceringsmassages aan kankerpatiënten. Iedere vrijdagvoormiddag pendelt zij hiervoor naar het Centrum voor Oncologische Ondersteuning O2+ op de campus van het Jessa Ziekenhuis. “Die blik van dankbaarheid in de ogen van patiënten, dat is voor mij onbetaalbaar”, zegt ze.

Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.