Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Een initiatief van...

Zorgverhalen

Bekijk
de video
Doe mee!
Meest recent

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

Meer ›

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

Elk kind telt in pleegzorgstad Hasselt.! Er zijn 57 gezinnen in Stad Hasselt die kwetsbare kinderen en jongeren opvangen. Dat zijn er héél wat! Eentje daarvan is dat van Mirjam en Jo uit De Tesch. Zij vangen twee jongens op. Dat brengt de teller op 5 kinderen, want zelf hebben ze al drie zonen. Druk, uitdagend, maar vooral een warm nest waar er evenveel chaos als liefde in de lucht hangt.

Meer ›

Keizersnede positief ervaren omdat baby continu bij ons bleef.

Op vrijdag 4 mei 2018 zag baby Morris het levenslicht. Dat het een keizersnede zou worden, daar hadden de jonge ouders al van in het begin rekening mee gehouden. “Je hoopt natuurlijk altijd dat het op de natuurlijke manier kan, maar we hebben de keizersnede toch heel positief ervaren. Mijn vrouw Nathalie en ons zoontje zijn na de geboorte continu samen kunnen blijven. Dat maakt echt wel een heel g

Meer ›

Iedereen vaccineren, dankzij Mobiel Vaccinatieteam

Iedereen vaccineren. Ook mensen die het financieel niet breed hebben of in een precaire situatie leven. Daar zorgt het Mobiel Vaccinatieteam voor, een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Eind september streken ze opnieuw neer in Hasselt. Op bestelling, want de betrokken diensten van stad en OCMW Hasselt bieden de vaccinatiesessie aan en zorgen voor publiciteit bij de doelgroep

Meer ›

“Met goesting aan het werk!"

Miet Hilkens (53), leidinggevende schoonmaak in het Jessa Ziekenhuis, belandde enkele jaren geleden in een burn-out. Kort na haar terugkeer lanceerde het ziekenhuis het online coachingtraject ‘Met goesting aan het werk?!’’ dat medewerkers helpt gezond aan het werk te blijven. “Een echte aanrader! Het helpt je dingen anders aan te pakken, geeft houvast op drukke of moeilijke momenten en verhoogt j

Meer ›

1 plus 1 is 2 en daar red je levens mee!

“Jammer dat EHBO niet in het lespakket zit”, vindt Wim Van Becelaere, vader van 2 kinderen. En dus sloeg hij als verpleegkundige bij Thuisverpleging Cura en lector bij PXL-Healthcare de brug tussen beide organisaties én de basisscholen De Sprankel(Spalbeek) en ’t Kabaske (Kermt). Het doel: leerlingen van het vijfde leerjaar op een boeiende en interactieve manier levensreddende technieken aanleren.

Meer ›

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Waar vroeger het gemeentehuis stond in Stevoort is een uniek meergeneratieproject ontstaan. Steinvert koppelt voorzieningen voor ouderen en enkele flats aan een kinderdagverblijf. “Het doel is dat verschillende doelgroepen er samenleven en dat er een mooi activiteitenaanbod komt dat aansluit bij de behoeften van de buurtbewoners”, zegt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt.

Meer ›

‘Instapje’ stimuleert ontwikkeling van peuters, en hun ouders

Koe’, ‘huis’, ‘kip’, ‘bal’… Het Afghaanse Hasselaartje Daniyal moet nog twee jaar worden, maar spreekt al een aardig mondje Nederlands tijdens het puzzelen. Daar zit het project Instapje van Kind en Taal vzw voor veel tussen. Via huisbezoeken en ontmoetingsmomenten wordt zijn ontwikkeling gestimuleerd, zodat hij straks helemaal klaar is om naar school te gaan.

Meer ›

Mijn thuishospitalisatie verliep perfect

Toen Guy Kuijpers (72 na een urineweginfectie in het ziekenhuis belandde voor een ‘prostaatschraping’, werd er aansluitend een infectie van de prostaat vastgesteld. Een langdurige intraveneuze antibioticabehandeling bleek nodig. In plaats van een wekenlang verblijf in het ziekenhuis, mocht Guy na enkele dagen naar huis voor de rest van zijn behandeling.

Meer ›

Hulpdiensten verenigen zich op Campus H

Verkeer je in nood, is je veiligheid in het gedrang? Dan is er voortaan maar één adres: Campus H. Op deze veiligheidssite vind je sinds eind juni ook brandweer en politie terug. En binnenkort ook alle noodcentrales. Allemaal samen, wat een enorm pluspunt is. Voor de werknemers, maar niet in het minst voor de veiligheid van alle inwoners van Hasselt en ver daarbuiten.

Meer ›

Bewegen is zó belangrijk om je goed in je vel te voelen!

Vier jaar geleden dwong een stevige blessure Anneleen om te stoppen met haar passie ballet. De nood aan een sportieve uitlaatklep bleef. Ze danst terug, maar op een ander niveau. Sinds kort is Anneleen ambassadeur voor het bewegingsbeleid ‘Jess I can’ van het Jessa Ziekenhuis. “Bewegen is zó belangrijk om je goed in je vel te voelen! Dat besef wil ik graag overbrengen op collega's."

Meer ›

Minder stenen en meer groen in de stad!

Wist je dat het centrum van Hasselt op warme dagen in een hitte-eiland verandert? Dat de temperatuur er dan tot 6 graden hoger ligt dan in landelijke gebieden? Gelukkig kunnen we iets doen om ons voor te bereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde, zoals kiezen voor minder stenen én meer groen! En dat begint bij onze eigen voortuin, vertelt Hasselaar Jean-Pierre Thijs.

Meer ›

Blije gezichten, daar gaan we voor. Van maker tot koper en alles daartussenin.

Maatschappelijk en sociaal bewogen ondernemen: het kan! Kim Hardy richtte 10 jaar geleden de geschenkenwinkel Mamzel op, al gauw een begrip in Hasselt, Limburg en Vlaanderen. Vanuit de drang om iets concreet te doen. Om een steen te verzetten op aarde. Om tastbaar geluk in de vorm van de meest unieke hebbedingen te verspreiden door verhalen te vertellen over bezielde producten.

Meer ›

"Kleine moeite die groot verschil kan maken.”

Ludo Joris (63) is al bloedgever sinds zijn 18de. “Ik kom uit een familie waar bloedgeven bijna een traditie is, maar ik had ook persoonlijke redenen om ermee te starten. Voor mij voelt het als een kleine moeite waarmee je echt wel een groot verschil kan maken”

Meer ›

Dag van de Buren: Café Anoniem nodigt uit

Op ‘Dag van de Buren’ zet Café Anoniem voor het eerst haar deuren open. De dak- en thuislozen ontvangen graag alle buren in hun gezellige huiskamer in de Hasseltse Heilig Hartwijk. Vijf studenten Sociaal Werk zetten er hun schouders ouders onder, om er een mooie dag van te maken en vooroordelen uit de wereld te helpen. Door elkaar te ontmoeten kan er wederzijds begrip en respect groeien!

Meer ›

Diabeteskindje in de klas? Als juf sta ik er niet alleen voor.

Eefje (*) is een vrolijke kleuter (4j) die diabetes mellitus type 1 – suikerziekte - heeft en een insulinepompje met sensor draagt. Hoe ga je daar als juf mee om? “In het begin is het even zoeken”, vertelt kleuterjuf Inez. “Nu ben ik daar rustiger in. “Ik sta er immers niet alleen voor. Er is een prima omkadering voor Eefje; door de ouders, maar ook vanuit de school en het ziekenhuis.”

Meer ›

"Recht op vakantie voor iedereen!"

Afra Pribylla is een enthousiaste, lieve dame die er graag met haar dochtertje Amélia op uittrekt. Zeker met de zomer voor de deur kijkt ze uit naar een daguitstap of een reisje samen. Niet eenvoudig voor haar want ze heeft geen grote reisbudgetten en reizen kost geld. Gelukkig helpt Rap op Stap bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget.

Meer ›

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

In het Repair Café van Runkst ben je van harte welkom. Als vrijwilliger én bezoeker. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom. Sinds mei niet langer in de voormiddag maar van 13 tot 15 uur. Place to be: Hostel H! De enthousiaste elektriciens, computerspecialisten, naaisters, fietsenmakers en andere handige harry’s staan er klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.

Meer ›

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!

Meer ›

(Bijna) iedereen vrijwilligt in Hasselt

Bijna 20% van de Hasselaren steekt de handen uit de mouwen als vrijwilliger. Maar het mag nog meer zijn … De werving van nieuwe vrijwilligers vereist heel wat flexibiliteit. Waar zoek je je nieuwe (jonge) vrijwilligers? Inzetten op alle media, ook social media zoals Facebook en Instagram, blijken volgens het onderzoek van PXL- Social Work Research effectief om jongere vrijwilligers te rekruteren.

Meer ›

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Sport werkt louterend. Niet in het minst voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Je moet op zondagvoormiddag maar eens naar zwembad Kapermolen gaan, waar de Hasseltse zwemgroep De Piranha’s je zal overtuigen. De vrijwilligers maken het verschil. Sinds kort is er een Hasselt platform waar verenigingen ze kunnen vinden, en vice versa.

Meer ›

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Tien kilometer enkele reis, dat is de afstand die Peggy Jacobs dagelijks voor haar woon-werkverkeer aflegt. Sinds een vijftal jaren doet ze dit traject – weer of geen weer – met de elektrische fiets. “Naar het werk fietsen heeft voor mij een heilzaam effect”, vertelt ze.

Meer ›

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.

Meer ›

“Voor je het weet, geraak je geïsoleerd en lijkt alle hulp onbereikbaar.”

Partnergeweld, kinder- en oudermishandeling… komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Gelukkig staan slachtoffers er niet alleen voor. Het Family Justice Center, gevestigd in een huis op de Oude Luikerbaan in Hasselt, brengt politie, justitie en hulpverlening samen onder één dak. Deze intensieve samenwerking doet er alles aan om geweld binnen gezinnen te stoppen en herhaling te voorkomen.

Meer ›

“Met een beetje verdraagzaamheid kom je een heel eind.”

Lange tijd zag het er voor Annemie De Bock (57) naar uit dat ze door rugproblemen nooit meer een job zou kunnen uitoefenen. Dan engageer ik me maar als vrijwilliger, dacht ze. Net deze belangeloze vrijwilligersinzet bleek achteraf de eerste stap naar de job van haar leven.

Meer ›

"Zorgeloos wonen voor iedereen? Een droom die werkelijkheid wordt in het Universal Design Woonlabo."

Sofie Cox, Ester Winters, Elke Verhaegen, Steffi Vanherf en Ruth Schols, vijf knappe koppen op een rij die ergotherapie studeren aan de Hogeschool PXL Zij worden opgeleid tot expert om een persoon of een groep personen te begeleiden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun eigen woon-, leef-, school- of werkomgeving.

Meer ›

“Ik wil mensen leren genieten van het fietsen.”

Met de fiets naar het werk of je boodschappen doen, er is geen leukere manier om je te verplaatsen door de stad. Zeker als de zon schijnt! Sommige volwassenen hebben het fietsen nog niet onder de knie, maar daar steken de staddiensten Sport en Wijkmanagement een stokje voor. Enkele keren per jaar organiseren ze fietslessen voor volwassenen.

Meer ›

“We willen iedereen de kans geven om aan sport te doen.”

Runkst is een diverse Hasseltse wijk. In alle opzichten. Er wonen mensen van uiteenlopende afkomst. ‘Sportschool Runkst’, een initiatief van de Stad Hasselt, brengt hen samen, met een – jawel –  heel divers activiteitenprogramma. René Vandeweyer is 22 jaar en één van de vrijwilligers die zich inzetten voor het project. “Omdat ik er echt in geloof”, vertelt hij. “En de mensen hier ook, ze zijn heel enthousiast!”

Meer ›

“Wat een luxe en vrijheid heb ik terug.”

Mariette Kurvers (52) is een nierpatiënte met een gouden randje. Eind mei 2017 mocht zij als eerste het thuishemodialyseprogramma van het Jessa Ziekenhuis in praktijk brengen. “Het geeft me meer levenscomfort”, zegt ze hier zelf over. Het portret van een positief ingestelde madam.

Meer ›

“Die blik van dankbaarheid is voor mij als vrijwilliger onbetaalbaar.”

Gaby Meyers geeft als vrijwilliger herbalanceringsmassages aan kankerpatiënten. Iedere vrijdagvoormiddag pendelt zij hiervoor naar het Centrum voor Oncologische Ondersteuning O2+ op de campus van het Jessa Ziekenhuis. “Die blik van dankbaarheid in de ogen van patiënten, dat is voor mij onbetaalbaar”, zegt ze.

Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.