Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

E-learningmodule leert mensen reanimeren

Jaarlijks moeten in België om en bij de 13.000 mensen gereanimeerd worden, thuis, in de sportclub, op het werk of onderweg. Ook al bestaan er heel wat reanimatiecursussen, toch weten we meestal niet zo goed wat we moeten doen als iemand in acute nood verkeert. Hogeschool PXL wil daar iets aan doen en verspreidt daarom een nieuwe gratis e-learningmodule ‘basic life support’.
 

“"Als elke burger al een beetje beter op de hoogte is van wat we in dit soort noodsituaties moeten doen, kunnen we samen levens redden."”

Hoe herken je vroegtijdig signalen van een hartstilstand? Welke stappen moet je volgen, en in welke volgorde? Hoe voer je borstcompressies en beademingen op een correcte manier uit? Hoe gebruik je een automatisch elektrische defibrillator (AED)? En zijn er speciale aandachtspunten voor reanimatie in tijden van COVID-19 of bij kinderen?

Op dat soort vragen biedt de e-learningmodule een helder antwoord, vaak ondersteund met filmpjes en foto’s. Stefan Knaepen, coördinator van het Trauma & Life Support Center van Hogeschool PXL: “Uiteraard is theorie maar een deel van het verhaal en oefen je die theoretische basisprincipes achteraf ook nog het liefst in tijdens een praktische ‘hands on’-cursus. Maar als elke burger al een beetje beter op de hoogte is van wat we in dit soort noodsituaties moeten doen, kunnen we samen levens reden. Deze e-learningmodule is een eerste stap om dat bewustzijn en die kennis te vergroten.”

Hogeschool PXL is samen met het Jessaziekenhuis en de stad Hasselt initiatiefnemer van Hasselt Zorgstad. Binnen het thema ‘hartvriendelijke stad’ zijn er meerdere preventie-initiatieven die tot doel hebben hartfalen te voorkomen. De e-learningmodule draagt daartoe bij en wil nog meer bewoners en werknemers sensibiliseren en de juiste instructies geven.

Je kunt de e-learningmodule gratis downloaden via deze link.

Contact:

Stefan Knaepen

Hogeschool PXL, departement PXL-Healthcare, Trauma & Life Support Center, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt

stefan.knaepen@pxl.be / +32 11 77 52 37 / www.pxl.be/traumalifesupportcenter

 

https://www.tvl.be/nieuws/pxl-redt-levens-met-online-cursus-reanimeren-139871

Acties

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

In het Repair Café van Runkst ben je van harte welkom. Als vrijwilliger én bezoeker. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom. Sinds mei niet langer in de voormiddag maar van 13 tot 15 uur. Place to be: Hostel H! De enthousiaste elektriciens, computerspecialisten, naaisters, fietsenmakers en andere handige harry’s staan er klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.
Meer ›

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!
Meer ›

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.