Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Voor je beste maatje draag je zorg, je gaat liefdevol met hem om. En wat als nu dat beste maatje je hond is? Lize Vanhengel (PXL-studente Groenmanagement, afgestudeerd in 2017) heeft zelf een grote liefde voor haar honden en heeft altijd het beste met hen voor. Ze denkt als het ware in hun plaats. Is er bij het uitlaten voor het plasje keuze tussen een harde stoeptegel en een stuk gazon of onbegroeide aarde dan zal Lize het snel weten: haar maatjes kiezen die onbegroeide aarde en zij zorgt dat ze die kans tot keuze krijgen door haar route er op af te stemmen. Voor het uitwerken van haar bachelorproef boog Lize zich over de kwaliteit van hondenweides en hondenuitloopweides.

“Terwijl de honden in de weide elkaar ontmoeten, doen hondeneigenaars aan de zijkant een praatje. Net zoals ‘bikers’ of ‘voetbalsupporters’ vormen ze een soort van community.”

Wie zorgt voor wie?

Grote weides waar honden kunnen rennen, spelen en een vrij gevoel kunnen hebben en andere soortgenoten kunnen ontmoeten, dat is wat de hondeneigenaars willen. Terwijl de honden in de weide elkaar ontmoeten, doen hondeneigenaars aan de zijkant een praatje. Net zoals ‘bikers’ of ‘voetbalsupporters’ vormen ze een soort van community. Ze weten wat het is om voor een dier te zorgen, ze weten beter dan de andere bewoners welk weer verwacht wordt, en ze merken op dat Remy en Marie er vandaag niet zijn. ‘Toch maar even langsgaan en eens kijken of alles wel in orde is’ beslist Dirk dan maar…. Deze ‘hondeneigenaarscommunity’ is eigenlijk ook een soort ‘wandelclub’. Ze hebben nooit een excuus om van de wandeling af te zien: geen slecht weer of tv-serie houdt hen binnen want hun buddy dwingt hen naar buiten en die 10.000 stappen worden gezet. Je kan je afvragen wie voor wie zorgt in dit verhaal.

Praten over je hond is de ideale manier om het ijs te breken

De toenemende verstedelijking, het toenemend aantal mensen dat single door het leven gaat, de vervreemding ten opzichte van de landbouw en het leven op het land en met de natuur, … het draagt er allemaal toe bij om voor een hond als trouwe metgezel te kiezen, als een soort van houvast. Voor velen is het diegene die altijd naar hen luistert, voor té velen is het de énige die naar hen luistert… tenzij er die ontmoeting plaatsvindt aan de omheining van de hondenweide en de opname in de ‘hondeneigenaarscommunity’ is een feit.
 

Hondenweides: goed voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!  

Lize ziet dat in Hasselt de mogelijkheden voor het rapen liggen. In Hasselt zijn er 13 hondenweides. Benieuwd waar je ze kan vinden? Klik hier. Steeds vaker zie je hondeneigenaars op de fiets met een enthousiast rennende hond aan de leiband. De nood aan ‘rennen’ is duidelijk groot voor honden. Vele hondenweides zijn rechthoekige terreinen waar de hond en zijn baasje contacten kunnen leggen met mensen uit de buurt. Dit komt het sociale welzijn van beide partijen zeker ten goede.

Maar een hond moet zich ook wekelijks kunnen uitleven om aan zijn fysieke noden te voldoen en hiervoor zijn de grotere, avontuurlijke hondenweides een aanrader. Een weide waar snelheid kan gemaakt worden moet voor een border collie of windhond niet noodzakelijk breed zijn maar mag gerust wel smal en lang zijn. Zo zijn er al verschillende goede voorbeelden in Hasselt waar honden en hun baasjes zich naar hartenlust kunnen uitleven. Hier en daar een extra losloopweide langs de wandelpaden, vergelijkbaar met de Finse looppistes … Lize ziet het wel voor zich. Groene gebieden zoals Domein Kiewit, het Prinsenhof, … zijn uitgelezen plaatsen om dit soort renweides te voorzien.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Hogeschool PXL. 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.
Meer ›

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Sport werkt louterend. Niet in het minst voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Je moet op zondagvoormiddag maar eens naar zwembad Kapermolen gaan, waar de Hasseltse zwemgroep De Piranha’s je zal overtuigen. De vrijwilligers maken het verschil. Sinds kort is er een Hasselt platform waar verenigingen ze kunnen vinden, en vice versa.
Meer ›

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Tien kilometer enkele reis, dat is de afstand die Peggy Jacobs dagelijks voor haar woon-werkverkeer aflegt. Sinds een vijftal jaren doet ze dit traject – weer of geen weer – met de elektrische fiets. “Naar het werk fietsen heeft voor mij een heilzaam effect”, vertelt ze.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.