Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Mijn thuishospitalisatie verliep perfect

Toen Guy Kuijpers (72 na een urineweginfectie in het ziekenhuis belandde voor een ‘prostaatschraping’, werd er aansluitend een infectie van de prostaat vastgesteld. Een langdurige intraveneuze antibioticabehandeling bleek nodig. In plaats van een wekenlang verblijf in het ziekenhuis, mocht Guy na enkele dagen naar huis voor de rest van zijn behandeling. Dit soort thuishospitalisatie is sinds januari 2018 mogelijk via een pilootproject van het Jessa Ziekenhuis, in samenwerking met thuisverpleegkundigen en huisartsen. “Een heel mooi systeem!” aldus Guy.

“Mijn prostaat laten schrapen viel wel mee”, lacht Guy. “Maar dat ik een tijdje later opnieuw in het ziekenhuis terecht kwam, vond ik minder leuk. Let wel, ik vind dit een heel goed ziekenhuis, hoor, en het eten is er lekker. Maar ja, een mens is toch liever thuis. Ik voelde me niet ziek meer. Dan is het toch aangenamer als je thuis kan slapen, er vrienden kan ontvangen, …. Ik heb een leuk sociaal leven en op deze manier kon dat fijn verder lopen.
Ik was dan ook heel blij dat ik na een aantal dagen naar huis mocht en de behandeling hier verder kon gebeuren.”

Opleiding thuisverpleging
“Maar eerst kreeg ik in het ziekenhuis nog een katheter in mijn arm die tot vlak bij het hart loopt. Een firma waar het ziekenhuis mee samenwerkt, is dan thuis al het nodige medisch materiaal voor mijn behandeling komen afleveren en installeren. Ze hebben ook een opleiding gegeven aan mijn drie thuisverpleegkundigen. Zo wisten die tot in de puntjes wat ze moesten doen en waarop ze moesten letten. Er is veertien dagen lang elke dag een thuisverpleegkundige langsgekomen om mij de medicijnen via de katheter te geven. Mijn thuishospitalisatie verliep prefect, de drie thuisverpleegkundigen hebben dat prima gedaan!”

“Guy: “Ik heb een leuk sociaal leven en op deze manier kon dat fijn verder lopen.””

Samen zorgen
“We hebben inderdaad een heel goede opleiding gekregen”, bevestigt Alexandra Becker, één van de thuisverpleegkundigen (links op de foto). “En als we twijfelden, konden we 24/24u telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis. Het ziekenhuis volgde de behandeling ook heel nauw op. Via een beveiligd elektronisch platform stuurden we iedere dag de parameters van de patiënt door zoals bloeddruk, hartfrequentie, temperatuur, gewicht, ademhalingsfrequentie, enz…  Maar ook: is het volledige volume doorgelopen, wanneer is het katheterverband vervangen, hoe ziet de insteekplaats van de katheter eruit, …? Die registratie ging heel gemakkelijk. Soms nam het ziekenhuis zelf contact met ons op in verband met de geregistreerde gegevens. Ze volgen het dus heel kort op.”

Up-to-date
Naast de dagelijkse verpleegkundige zorg, bezoekt de huisarts de patiënt ook één keer per week voor een goede medische opvolging. Deze intensieve samenwerking tussen ziekenhuis, huisarts en thuisverpleging garandeert een hoogkwalitatieve zorg aan huis. Het resultaat? Meer comfort voor de patiënt. Maar hoe heeft de thuisverpleegkundige deze thuishospitalisatie ervaren? “Het is fijn om te zien wat dit voor de patiënt betekent. Eerst had Guy wat schrik dat wij een fout zouden maken, maar door de opleiding die we kregen en het feit dat alles supersteriel verloopt, voelde hij zich gerustgesteld. Voor ons kruipt er wel redelijk wat tijd in, bijvoorbeeld in het steriel maken en ontsmetten. Maar ik vond het echt een fijne afwisseling met onze gebruikelijke zorgen aan huis. De opleiding was ook een heel goede opfrissing, waardoor we weer helemaal up-to-date zijn. Voor mij mag dit vaker, zodat we de opgedane kennis ook echt kunnen onderhouden.”

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen).

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

‘Instapje’ stimuleert ontwikkeling van peuters, en hun ouders

Koe’, ‘huis’, ‘kip’, ‘bal’… Het Afghaanse Hasselaartje Daniyal moet nog twee jaar worden, maar spreekt al een aardig mondje Nederlands tijdens het puzzelen. Daar zit het project Instapje van Kind en Taal vzw voor veel tussen. Via huisbezoeken en ontmoetingsmomenten wordt zijn ontwikkeling gestimuleerd, zodat hij straks helemaal klaar is om naar school te gaan.
Meer ›

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Waar vroeger het gemeentehuis stond in Stevoort is een uniek meergeneratieproject ontstaan. Steinvert koppelt voorzieningen voor ouderen en enkele flats aan een kinderdagverblijf. “Het doel is dat verschillende doelgroepen er samenleven en dat er een mooi activiteitenaanbod komt dat aansluit bij de behoeften van de buurtbewoners”, zegt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt.
Meer ›

1 plus 1 is 2 en daar red je levens mee!

“Jammer dat EHBO niet in het lespakket zit”, vindt Wim Van Becelaere, vader van 2 kinderen. En dus sloeg hij als verpleegkundige bij Thuisverpleging Cura en lector bij PXL-Healthcare de brug tussen beide organisaties én de basisscholen De Sprankel(Spalbeek) en ’t Kabaske (Kermt). Het doel: leerlingen van het vijfde leerjaar op een boeiende en interactieve manier levensreddende technieken aanleren.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.