Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

‘Kleine Ella’, voor kleine wondertjes

Dominique Vandevoort startte zes jaar geleden met een opleiding fotografie. Een fantastische uitlaatklep, rust in haar hoofd na een stresserende werkdag. Dominique is teamcoördinator bij de sociale dienst van het OCMW van Hasselt. Haar oudste dochter werkte als verpleegkundige op de afdeling neonatologie en kreeg op een dag een fantastisch idee voor het eindwerk van Dominique. Zo sloot Dominique haar opleiding fotografie af met een prachtige reportage van te vroeg geboren kindjes in het Jessa Ziekenhuis.

“Er ontstaat zoveel moois op korte tijd, een vertrouwensband met de ouders, met de verpleegkundigen.”

Ella
Eén en eén werd twee, en veel meer dan twee. Dominique vertelt: “In diezelfde periode beviel een collega van mij van een prematuurtje, Ella. Zo ontstond de naam voor de vzw ‘Kleine Ella’, die ik oprichtte samen met mijn dochter Katrien en goede vriendin Leen. Ouders kunnen ons contacteren voor een gratis fotoreportage van de allereerste levensdagen van hun kindje op de afdeling neonatologie.” De foto’s worden volledig bewerkt en kosteloos afgeleverd aan elke ouder die een aanvraag doet. Wat is haar motivatie om dat te doen? “Er ontstaat zoveel moois op korte tijd, een vertrouwensband met de ouders, met de verpleegkundigen. Ik leer ook steeds meer ouders kennen, en het is ongelooflijk hoe blij we ouders kunnen maken.”

Fotografen gezocht!
Via sociale media wordt Dominique als snel gecontacteerd door Early Birds, een Nederlandse organisatie die ook kosteloos prematuurtjes fotografeert. Zij zijn op zoek naar iemand die hun taken in Vlaanderen wil overnemen. Ze stellen een andere mentaliteit vast in Vlaanderen, wat meer terughoudendheid. Dominique begrijpt wat ze bedoelen. Fotograferen in een ziekenhuis op een afdeling waar kinderen zo kwetsbaar zijn, is geen evidentie. Daarom is het belangrijk dat een fotograaf een vertrouwensband kan opbouwen met de afdeling van het ziekenhuis en met de ouders. “Wij zoeken vrijwilligers in de buurt van elk ziekenhuis. We zijn nog steeds actief op zoek naar meer fotografen die vrijwillig fotoshoots willen doen. Zo kan de dienst aangeboden worden over heel Vlaanderen. Ik hoop dat we kunnen blijven groeien. Zodat ouders elk moment met hun kindje, hoe pril ook, bewust kunnen meemaken en de herinneringen koesteren.”

 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad.  Samen zorgen we voor morgen. Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van stad Hasselt.De foto's zijn eigendom van vzw Kleine Ella. 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Straffe madammen, die ‘Vrouwen van Hilal’!

Vrouwen hebben elkaar nodig. “We willen dat vrouwen kunnen samenkomen, ongeacht hun nationaliteit en dat ze hun cultuur kunnen uitdragen.” Daarom richtte Marie Delorenzo vanuit basiseducatie een groep op, de ‘Vrouwen van Hilal’. Een team van sterke vrouwen, vaak met een woelige achtergrond en ongehoorde verhalen, waar verdriet en blijdschap samenkomen. Met een hechte vriendschap tot gevolg.
Meer ›

Diabetespatiënt Nick (12): “Ik kan alles doen maar moet wel goed opletten.”

15 februari 2013. Nick Houben, 6 jaar, belandt met zijn ouders op de spoedgevallendienst van het Jessa Ziekenhuis. De diagnose valt snel: diabetes type 1. Intussen is Nick uitgegroeid tot een coole gast van 12 jaar die hier prima mee omgaat. “Ik hoef niks te laten omdat ik diabetes heb, maar ik moet wel altijd mijn bloedglucose in het oog houden en bijregelen.”
Meer ›

Van kankerpatiënte tot co-voorzitter Levensloop Hasselt

Toen Chris Vanbockrijck in 2002 het zware verdict borstkanker kreeg, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze jaren later een echte ‘supervrijwilliger’ zou worden binnen de Stichting tegen Kanker. “Mensen zeggen vaak: chic dat je dit doet! Maar eigenlijk is het ook een beetje egoïstisch. Ik haal hier mijn energie uit”, vertelt Chris, die intussen uitgeroepen is tot officiële ‘Global hero of hope’ bij Levensloop.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.