Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

Het zijn de Runkster buurtcomités de Verenig-de StRaten, De Tesch en de Gaarveld Garde die het initiatief opstartten. Zij brachten op korte tijd een tiental enthousiaste Runkstenaren samen om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Via het Repair Café komen de buurtbewoners in Runkst op een nieuwe manier met elkaar in contact. “Op twee uurtjes tijd gebeuren er zo’n 40 à 50 herstellingen. Dankzij onze enthousiaste vrijwilligers zijn we op twee jaar tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in de wijk. De buurtbewoners leren er elkaar beter kennen. Het Repair Café is meer dan een hersteldienst, het is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is”, steekt Fank Ilsbroux, één van de organisatoren, van wal. “We zijn begonnen met 10 vrijwilligers en kunnen ondertussen op 20 rekenen. Elke maand opnieuw een gezellige bedoening! Alle lagen van de bevolking worden er betrokken en vormen zo een leuke sociale mix.”

“Onze herstellers gaan elke uitdaging aan!”

Afvalberg verkleinen
We leven momenteel in een wegwerpmaatschappij, waarin veel producten met een korte levenstermijn worden geproduceerd. Als we de planeet willen beschermen, is het noodzakelijk om over te stappen naar een circulaire economie, waarbij we zoveel mogelijk materialen hergebruiken. “Door repareren te promoten, dragen we bij tot het verkleinen van de afvalberg.  Maar bovenal willen we laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk”, vertelt Frank.

 

5 Repair Cafés in Hasselt

Een koekoeksklok, een pick-upspeler, antieke poppen, designjurken… de herstellers buigen zich niet alleen over fietsen en huishoudelektro. Ze gaan elke uitdaging aan! Woon je niet in (de buurt van) Runkst, maar heb je wel interesse om eens een kijkje te nemen in een Repair Café? Dan kan je ook terecht in Hasselt-Centrum (4de zaterdag van de maand – Vrijzinning Ontmoetingscentrum) of Kuringen (1ste woensdag van de maand – Openhuis Kuringen)! In Kermt opende in april de nieuwste telg zijn deuren. En ook de Banneux blijft niet achter, daar opent er dit jaar ook eentje.

Het Repair Café Runkst verwelkomt je elke tweede zaterdag van de maand. De volgende editie vindt plaats op zaterdag 9 juni van 13 tot 15 uur in Hostel H (Spoorwegstraat 80).

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!
Meer ›

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.
Meer ›

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Sport werkt louterend. Niet in het minst voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Je moet op zondagvoormiddag maar eens naar zwembad Kapermolen gaan, waar de Hasseltse zwemgroep De Piranha’s je zal overtuigen. De vrijwilligers maken het verschil. Sinds kort is er een Hasselt platform waar verenigingen ze kunnen vinden, en vice versa.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.