Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Voorlezen aan ouderen geeft betekenis aan het verleden

Als vrijwilligster deelt Birgiet Verlaak al twee jaar haar passie voor boeken met ouderen. Ze maakt vaak gebruik van kortverhalen, non-fictie, versjes, enzovoort. Het is belangrijk om een kort stuk voor te lezen, hierdoor kunnen ouderen achteraf er dieper op ingaan. Dit zijn voornamelijk verhalen die afgestemd zijn op het niveau van de ouderen. Sprookjes en liedjes passen niet bij deze groep. Birgiet probeert elke week met een nieuw thema te komen op vraag van de ouderen. Ze is een gemotiveerde vrijwilligster en wilt dat ouderen betrokken zijn binnen de verhalen. Bijvoorbeeld de ouderen wilden meer weten over de ‘Legende van Onze Lieve Vrouw’. Dus heeft ze een hele zoektocht gedaan in Hasselt. In de bibliotheek kon ze niets vinden. Uiteindelijk heeft ze het verhaal te pakken gekregen via een pater uit het klooster die deze legendes verzamelt.

“Je weet hoe het verhaal begint, maar je weet niet naar waar het gesprek kan leiden”

Een groep gebeurtenissen

Binnen deze groep ouderen kan er veel gebeuren. Sommige ouderen lijden aan geheugenverlies of gaan stilletjes achteruit. Maar het is belangrijk dat ze aanwezig zijn en nog kunnen luisteren. Er zijn ook luisteraars die overlijden, dit kan plots zijn. “Soms verwacht je het niet als iemand plots sterft, ze zijn dan gewoon verdwenen en je voelt een bepaalde leegte in de groep”, volgens Birgiet. Deze groep ouderen kennen elkaar een lange tijd en kunnen elkaar uitstekend aanvullen. Daarnaast voelt Birgiet waardering van de ouderen. Wanneer een voorleesmoment niet door kan gaan, dan tonen de ouderen dat ze haar misten. Birgiet speelt in op de belangstellingssfeer van deze ouderen en dat wordt geapprecieerd. Dit is een moment waarbij hun herinneringen een betekenis krijgen. 

Aansluiting vinden met het verleden

Het is belangrijk om de actualiteit te betrekken die gekoppeld is aan de beleving van deze ouderen. Vaak worden ook onderwerpen aangekaart zoals stemrecht, monarchie of presidentschap, Donald Trump, enzovoort. Deze ouderen leven geïsoleerd en volgens Birgiet is het een must om de buitenwereld naar hen te brengen. Gebeurtenissen uit hun verleden worden tot leven gewekt. “Het is een manier om hun geest fris te houden”, zegt Birgiet. Er komen meerdere belevenissen ter sprake tijdens deze conversaties. Tijdens Kerst las Birgiet het verhaal van ‘het Kerstkonijn’ voor. Hierdoor kwamen herinneringen van vroeger naar boven. Vroeger werd het chique servies naar boven gehaald en werden Kerstbomen rechtstreeks van het bos in de living geplaatst. “Door de verhalen van mijn grootouders en ouders kan ik mij inleven in de het verleden van deze ouderen”, zegt Birgiet. "Dit creëert een nostalgische sfeer binnen de voorleesmomenten.Dit is een groep die positiviteit uit boeken haalt. Welke positiviteit haal jij uit boeken?

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Chloe Boesmans, studente PR van Hogeschool PXL.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Suzanna, van vijwilliger in Angola tot teamlid van een kinderdagverblijf in Hasselt

Op een miezerige ochtend ging ik op bezoek bij Suzanna Jacobs in kinderopvang Charlotje in hartje Hasselt. Suzanna is van Portugese afkomst en werkt nu reeds enkele maanden in de kinderopvang en voelt zich daar helemaal thuis. Met behulp van het project HOA@Work is Suzanna in contact gekomen met Charlotje. Maar hoe is dit succesverhaal nu net begonnen en wat zijn haar verdere plannen?
Meer ›

Als vluchteling op de arbeidsmarkt

Als werkzoekende met buitenlandse origine kan het soms een hele klus zijn om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Zo ook voor Aïcha en Manel, beide vluchteling en actief op zoek naar een fijne job. Samen met een groep erkende vluchtelingen deden ze mee met een samenwerkingsproject van Alternatief vzw en OCMW Hasselt om tijdens 28 sessies op onderzoek te gaan naar de do’s en don'ts in deze zoektocht. Wat leerden de dames bij? Dat vooral de Nederlandse taal een barrière is. Maar daar willen ze maar al te graag aan werken.
Meer ›

Hasselt wil ‘iedereen in beweging’: maar wat met gedetineerden?

Zaterdag 27 november 2018. Ik heb een afspraak met Sam Weyns in het nieuwe stadhuis van Hasselt. Sam is sportmonitor bij de stad Hasselt en ik kom hem interviewen over het initiatief waarmee ze gedetineerden willen laten bewegen. De stad Hasselt wil iedereen aan het bewegen krijgen: kinderen, senioren en zelfs… gedetineerden.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.