Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Met goesting aan het werk!"

Miet Hilkens (53), leidinggevende schoonmaak in het Jessa Ziekenhuis, belandde enkele jaren geleden in een burn-out. Kort na haar terugkeer lanceerde het ziekenhuis het online coachingtraject ‘Met goesting aan het werk?!’’ dat medewerkers helpt gezond aan het werk te blijven.  “Een echte aanrader! Het helpt je dingen anders aan te pakken, geeft houvast op drukke of moeilijke momenten en verhoogt je veerkracht”, aldus Miet.

Iedere werkgever in Vlaanderen kan deze tool gebruiken om medewerkers te ondersteunen in het gezond omgaan met werk(stress)beleving.

“Eigenlijk zat ik vóór mijn burn-out al een tijd in een fase van ontkenning. Een burn-out? Mij overkomt dat niet. En toen belandde ik er toch in. Ik had het traject ‘Met goesting aan het werk’ al eens doorlopen, maar te vluchtig. Ik vulde de vragenlijsten wel in, las tips en maakte actieplannen, maar hield het veel te oppervlakkig. Na mijn terugkeer besefte ik veel beter dat dit traject mij kon helpen om steviger in mijn schoenen te staan.”

““Ik heb rust gevonden en ben veel zelfverzekerder.””

Kleine, concrete doelen

Wat ik na die eerste keer geleerd heb? Maak je er niet te snel vanaf, beantwoord de vragen doordacht en in alle eerlijkheid. En stel kleine maar concrete doelen in je actieplan. Niet: ik ga drie keer per week sporten, wel: ik neem in het ziekenhuis de trap als ik maximum drie verdiepingen hoog moet. Neem ook de tijd om de wekelijkse tips te lezen. De ene spreekt meer aan dan de andere, maar ze doen je wel telkens nadenken. En vooral: verwacht niet dat deze tool voor jou je leven gaat veranderen. Je moet er zelf mee aan de slag.”

 

Rust en zelfvertrouwen

Intussen voelt Miet zich een ander mens. “Ik heb rust gevonden en ben veel zelfverzekerder. Als ik eens in overdrive ga, helpen ademhalingsoefeningen mij om terug rustig te worden. Ik besef nu hoe belangrijk zelfzorg is. Twee keer in de week volg ik vóór het werk Pilates. Dat sterkt mijn ruggengraat letterlijk en figuurlijk. Als ik dat ’s morgens niet doe, komt het er niet meer van. Ik heb ondervonden hoe belangrijk bewegen is, zelfs als je energie heel laag zit of je pijn hebt.“

Andere ‘mindset’

Ook op het werk heeft Miet nu een andere ‘mindset’. “Ik steek mijn energie niet meer in dingen die ik niet kan veranderen. Ik werk hard maar vanuit een positieve insteek:  het plezier erin houden. En ook al doe ik mijn werk naar beste vermogen, ik kan niet altijd voor iedereen goed doen. Dat kan ik nu beter aanvaarden. Ook timemanagement helpt mij om beter te functioneren. Naar een concreet doel en timing toewerken, dat geeft mij rust.”  

 

Gebruikt in heel Vlaanderen

Jessa ontwikkelde de tool ‘Met goesting aan het werk?!’ samen met de KU Leuven. Na de testperiode bleek dat o.m. de emotionele uitputting bij de testgroep die gerichte adviezen op maat kreeg, beduidend lager lag dan bij de testgroep die alleen de bevragingen invulde, dus zonder advies op maat te krijgen. Dankzij Europese subsidies is de online tool nu beschikbaar voor elke werkgever in Vlaanderen. De werkgever betaalt een kostprijs van 10 euro per werknemer. Ook in Limburg maken een aantal organisaties (zowel profit als non-profit) er gebruik van. Het online traject voor medewerkers bestaat uit vragenlijsten, coachingadviezen op maat, concrete ondersteunende tips en online trainingen (timemanagement, oplossingsgericht denken, assertief communiceren, …). Je stelt ook actieplannen voor jezelf op. Je werkgever heeft GEEN zicht op je gegevens, alles gebeurt anoniem.  Meer info : http://www.metgoestingaanhetwerk.be

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen).

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Iedereen vaccineren, dankzij Mobiel Vaccinatieteam

Iedereen vaccineren. Ook mensen die het financieel niet breed hebben of in een precaire situatie leven. Daar zorgt het Mobiel Vaccinatieteam voor, een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Eind september streken ze opnieuw neer in Hasselt. Op bestelling, want de betrokken diensten van stad en OCMW Hasselt bieden de vaccinatiesessie aan en zorgen voor publiciteit bij de doelgroep
Meer ›

Keizersnede positief ervaren omdat baby continu bij ons bleef.

Op vrijdag 4 mei 2018 zag baby Morris het levenslicht. Dat het een keizersnede zou worden, daar hadden de jonge ouders al van in het begin rekening mee gehouden. “Je hoopt natuurlijk altijd dat het op de natuurlijke manier kan, maar we hebben de keizersnede toch heel positief ervaren. Mijn vrouw Nathalie en ons zoontje zijn na de geboorte continu samen kunnen blijven. Dat maakt echt wel een heel g
Meer ›

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

Elk kind telt in pleegzorgstad Hasselt.! Er zijn 57 gezinnen in Stad Hasselt die kwetsbare kinderen en jongeren opvangen. Dat zijn er héél wat! Eentje daarvan is dat van Mirjam en Jo uit De Tesch. Zij vangen twee jongens op. Dat brengt de teller op 5 kinderen, want zelf hebben ze al drie zonen. Druk, uitdagend, maar vooral een warm nest waar er evenveel chaos als liefde in de lucht hangt.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.