Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Hulpdiensten verenigen zich op Campus H

Vanop de Herkenrodesingel of Slachthuiskaai zag je het verhaal van de veiligheidssite, samen met de nieuwbouwen en omgeving, ongetwijfeld groeien de voorbije maanden. Brandweer en politie namen er hun intrek in de twee hypermoderne nieuwbouwen aan de Zwarte-Brugstraat. Maar wist je dat in totaal liefst acht veiligheidspartners – de gevangenis niet meegerekend  –  er neerstreken? In totaal werken ruim 600 mensen op Campus H, met de ‘H’ van hulpdiensten. De formele en informele contacten zorgen er voor betere samenwerking. Daar zijn de noodcentrales een treffend voorbeeld van. “Door de centrales van 100 en 101 samen te zetten, ontstaan er letterlijk en figuurlijk kortere communicatielijnen tussen de twee diensten”, zegt Rachida Boukhyam, verantwoordelijke van de noodcentrale 112 Limburg. “Hierdoor kunnen makkelijker afspraken gemaakt en opgevolgd worden. Dagdagelijks en zeker bij rampen. De integratie zorgt voor een snellere dienstverlening, betere informatieverzameling over incidenten en beter overzicht op de beschikbare voertuigen, hulpmiddelen en materialen.” Of hoe één plus één drie wordt.
 

“De centrale ligging in de stad en de zone maakt nog betere hulpverlening mogelijk.”

Politie ook in stadscentrum

Over elk lijntje op de plannen werd goed nagedacht, telkens met het optimaal functioneren van de diensten in het achterhoofd. De nieuwe uitvalsbasis is veel aangenamer, toegankelijker, innovatiever en efficiënter. “Ons nieuwe open huis is slim ontworpen, met oog op de toekomst en op een zo goed mogelijke politiewerking”, klinkt het bij de politie. “Zo zitten bijvoorbeeld onze interventiediensten, wijkdiensten, recherche, verkeersdienst… hier letterlijk zij aan zij. Zij kunnen zo veel beter informatie uitwisselen en communiceren. Een dossier is zo meer dan ooit een bekommernis van het ganse korps en niet van één dienst.”

Maar het vertrek uit de Thonissenlaan betekent niet dat je niet meer in het stadscentrum terecht kan! In het nieuwe stadhuis, dat op 27 augustus de deuren opent, is er een politie-antenne voorzien met een aparte ingang. Je kan er terecht voor allerlei informatie, vragen en eenvoudige aangiftes. Denk aan verlies van spullen of kleine diefstallen. Om de periode tot eind augustus te overbruggen opende de politie Limburg Regio Hoofdstad eind juni een pop-up politiepunt in het huidige stadhuis, op de benedenverdieping van het administratief centrum op het Groenplein. Naast het hoofdkantoor en de politie-antenne blijven ook de vijf wijkkantoren van de zone (Herk-de-Stad, Halen, Diepenbeek, Lumen en Zonhoven) gewoon open.

 

Campus H toont hoe Hasselt een toegankelijke stad is op vlak van zorg, en ook veiligheid en hulpverlening. 

Meer info: www.zuidwestlimburg.be , www.politielrh.be

 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Mijn thuishospitalisatie verliep perfect

Toen Guy Kuijpers (72 na een urineweginfectie in het ziekenhuis belandde voor een ‘prostaatschraping’, werd er aansluitend een infectie van de prostaat vastgesteld. Een langdurige intraveneuze antibioticabehandeling bleek nodig. In plaats van een wekenlang verblijf in het ziekenhuis, mocht Guy na enkele dagen naar huis voor de rest van zijn behandeling.
Meer ›

‘Instapje’ stimuleert ontwikkeling van peuters, en hun ouders

Koe’, ‘huis’, ‘kip’, ‘bal’… Het Afghaanse Hasselaartje Daniyal moet nog twee jaar worden, maar spreekt al een aardig mondje Nederlands tijdens het puzzelen. Daar zit het project Instapje van Kind en Taal vzw voor veel tussen. Via huisbezoeken en ontmoetingsmomenten wordt zijn ontwikkeling gestimuleerd, zodat hij straks helemaal klaar is om naar school te gaan.
Meer ›

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Waar vroeger het gemeentehuis stond in Stevoort is een uniek meergeneratieproject ontstaan. Steinvert koppelt voorzieningen voor ouderen en enkele flats aan een kinderdagverblijf. “Het doel is dat verschillende doelgroepen er samenleven en dat er een mooi activiteitenaanbod komt dat aansluit bij de behoeften van de buurtbewoners”, zegt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.