Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Ze veranderen al een paar keer van naam, maar eigenlijk is de Hasseltse zwemgroep voor mensen met een beperking al sinds 1975 een begrip in het stedelijk zwembad. “Iedere zondagvoormiddag kunnen mensen met een beperking een uur lang elkaar ontmoeten in het Hasseltse zwemwater en (leren) zwemmen”, legt secretaris Manu Gilmont van de Piranha’s uit. “Zo slagen ze erin om op een aangename en ontspannen wijze aan sport te doen. Geloof mij, onze Piranha’s kijken de hele week uit naar dit prettige, interessante, relaxerende en gratis zwemuurtje. Voor rolstoelpatiënten is het bijvoorbeeld een hele sensatie om gewichtloosheid te ervaren onder water. En onderschat zeker ook niet de vele leuke babbelmomenten tijdens en na het zwemmen.”

 

“Zou het niet leuk zijn als de ouders van de zwemmers ook eens een uurtje kunnen ontspannen?”

Extra handen
Het hartverwarmende initiatief staat of valt met de inzet van vrijwilligers. “We hebben wel enkele trouwe vrijwilligers”, zegt Manu. “Maar we kunnen altijd extra handen gebruiken. Op dit moment zijn er veel ouders of familieleden van zwemmers die een handje toesteken. Maar zou het niet veel leuker zijn als ouders van de zwemmers ook eens een uurtje kunnen ontspannen en we louter op vrijwilligers zouden kunnen draaien?”
Als vrijwilliger voor de Piranha’s moet je eigenlijk maar aan twee voorwaarden voldoen. Eén: goed om kunnen gaan met mensen met een beperking. Twee: goed kunnen zwemmen. “Dat tweede blijkt niet altijd zo evident. Om iemand te begeleiden in het water, moet je je jezelf natuurlijk heel goed uit de slag kunnen slaan. Soms lijkt het zo alsof we een witte raaf zoeken.”
 


Vrijwilligersplatform
Sinds begin maart verloopt de zoektocht naar deze specifieke vrijwilligers al iets vlotter. De stad lanceerde immers een handig vrijwilligersplatform op www.hasselt.be/vrijwilligerswerk waar zowel potentiële vrijwilligers als organisaties duidelijk kunnen aangeven waar ze naar op zoek zijn. Als het profiel van de vrijwilliger en de aard van het vrijwilligerswerk overeenkomen, is er een ‘match’. “Nog voor het platform officieel gelanceerd werd, hadden we al enkele interessante contacten gelegd”, verklapt Manu Gilmont. “Voor het ondersteunen van het zwemmen, maar ook voor iemand die ons wil helpen bij de administratie. Hopelijk volgen er nog ‘matches’. Ik heb mij het vrijwilligerswerk alleszins nog nooit beklaagd. Je stelt je talenten ter beschikking en krijgt er heel veel voor terug. Tijdens de dag van de vrijwilliger kreeg ik enkele warme bedankberichtjes van enkele van onze zwemmers. Een leuk schouderklopje dat echt deugd doet.”
 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Tien kilometer enkele reis, dat is de afstand die Peggy Jacobs dagelijks voor haar woon-werkverkeer aflegt. Sinds een vijftal jaren doet ze dit traject – weer of geen weer – met de elektrische fiets. “Naar het werk fietsen heeft voor mij een heilzaam effect”, vertelt ze.
Meer ›

“Wat een luxe en vrijheid heb ik terug.”

Mariette Kurvers (52) is een nierpatiënte met een gouden randje. Eind mei 2017 mocht zij als eerste het thuishemodialyseprogramma van het Jessa Ziekenhuis in praktijk brengen. “Het geeft me meer levenscomfort”, zegt ze hier zelf over. Het portret van een positief ingestelde madam.
Meer ›

“Ik wil mensen leren genieten van het fietsen.”

Met de fiets naar het werk of je boodschappen doen, er is geen leukere manier om je te verplaatsen door de stad. Zeker als de zon schijnt! Sommige volwassenen hebben het fietsen nog niet onder de knie, maar daar steken de staddiensten Sport en Wijkmanagement een stokje voor. Enkele keren per jaar organiseren ze fietslessen voor volwassenen.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.