Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Het gemeentehuis van Stevoort was in slechte staat, onderbenut en de kosten liepen op. Tegelijk leefde bij Stevoortenaren de wens om in eigen vertrouwde omgeving ouder te worden en was ook de vraag naar bijkomende kinderopvang in de deelgemeente erg groot. Uit al die puzzelstukken ontstond een meergeneratievisie van de stad Hasselt voor de site van het gemeentehuis. In de projectvoorwaarden werd bepaald dat 20 assistentiewoningen voor senioren en vijf appartementen gekoppeld moesten werden aan een kinderdagverblijf voor 18 kinderen. De ontwikkelaar nam Bejaardenzorg Grauwzusters Limburg (Begralim) onder de arm voor het zorgluik. “We staan, samen met onze thuiszorgpartner de Levensboom, in voor de crisiszorg”, zegt Evy Van Doncinck van Begralim. “We bieden ook gemeenschapsversterkende activiteiten aan, waarvoor we een gemeenschappelijke ruimte hebben. Dit zien we breder dan enkel de bewoners. We willen met ons project een maatschappelijke rol opnemen naar alle 75-plussers in Stevoort, ook zij die nog thuis wonen.”

 

“We willen samen een mooi aanbod realiseren dat nauw aansluit bij de behoefte die er leeft in de buurt.”

In contact treden
In het kader van Hasselt Zorgstad werd een samenwerking gezocht en gevonden met de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt, die graag  zijn schouders zet onder projecten die de sociale cohesie in een wijk willen versterken. “Het idee is om in eerste instantie de noden op te sporen en  dan te zien welke ideeën hier een antwoord op kunnen bieden”, vertelt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement. “Om een goed beeld te krijgen willen we naast de bewoners daarom ook in contact treden met het Stevoortse bindweefsel: de verenigingen, buurtcomités en sociale- en zorgorganisaties. Dat gaan we doen op een netwerkmoment. Hier willen we een antwoord krijgen op een aantal vragen. Welk aanbod is er reeds voor senioren? Ziet het netwerk nog vragen, noden of signalen bij senioren? En welke praktische ideeën zouden hieraan kunnen beantwoorden? In een tweede moment willen we met de enthousiastelingen van het eerste moment, met mantelzorgers en met de Stevoortse senioren een vervolgoefening doen om tot een concreet idee en uitwerking te komen.”

 

Jong en oud
De kinderopvang opende recent de deuren en zal naast zeker ook bijdragen tot de dynamiek op het Solidariteitsplein. De praktijk heeft al voldoende bewezen dat de aanwezigheid van kinderen en jongeren een positieve invloed heeft op het welzijn van senioren. En vice versa. “Toen we hoorden dat dit project meerdere generaties onder een dak huisvest, waren we meteen enthousiast om er in te stappen”, zegt Sandy Magermans van sociaal ondernemer Infano vzw. “We zijn zeker van plan om onze kinderen regelmatig in contact brengen met de senioren die in Steinvert wonen. Beide generaties samenbrengen is een meerwaarde voor het welzijn van jongeren en senioren.”
De sterren staan gunstig voor Steinvert. “We zijn ervan overtuigd dat we met de verschillende partijen, en met de gemeenschappelijke ruimte van het complex als blikvanger, een mooi aanbod kunnen realiseren dat nauw aansluit bij de behoefte die er leeft in de buurt”, besluit Erika Dekens.  

Steinvert is een mooi voorbeeld van hoe Hasselt Zorgstad meer ruimte voor zorg nastreeft. Meer info vind je op www.steinvert.be.

 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

1 plus 1 is 2 en daar red je levens mee!

“Jammer dat EHBO niet in het lespakket zit”, vindt Wim Van Becelaere, vader van 2 kinderen. En dus sloeg hij als verpleegkundige bij Thuisverpleging Cura en lector bij PXL-Healthcare de brug tussen beide organisaties én de basisscholen De Sprankel(Spalbeek) en ’t Kabaske (Kermt). Het doel: leerlingen van het vijfde leerjaar op een boeiende en interactieve manier levensreddende technieken aanleren.
Meer ›

“Met goesting aan het werk!"

Miet Hilkens (53), leidinggevende schoonmaak in het Jessa Ziekenhuis, belandde enkele jaren geleden in een burn-out. Kort na haar terugkeer lanceerde het ziekenhuis het online coachingtraject ‘Met goesting aan het werk?!’’ dat medewerkers helpt gezond aan het werk te blijven. “Een echte aanrader! Het helpt je dingen anders aan te pakken, geeft houvast op drukke of moeilijke momenten en verhoogt j
Meer ›

Iedereen vaccineren, dankzij Mobiel Vaccinatieteam

Iedereen vaccineren. Ook mensen die het financieel niet breed hebben of in een precaire situatie leven. Daar zorgt het Mobiel Vaccinatieteam voor, een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Eind september streken ze opnieuw neer in Hasselt. Op bestelling, want de betrokken diensten van stad en OCMW Hasselt bieden de vaccinatiesessie aan en zorgen voor publiciteit bij de doelgroep
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.