Akabe: anders kan best!
“Akabe Hasselt bestaat 45 jaar. In het prille begin telde de groep een twintigtal leden, maar de laatste jaren vinden steeds meer kinderen hun weg naar de jeugdbeweging”, vertelt Annelies. Het nieuwe scoutsjaar wordt traditioneel ingezet met Akabeleef, een dag waarop ouders kunnen kennismaken met Akabe. Stien: “Mama’s en papa’s komen kijken naar de spelletjes die we spelen, ze snuiven de sfeer op en maken kennis met de leiders. Zo zien ze met eigen ogen dat we een gewone scoutsgroep zijn, en dat een beperking niet in de weg hoeft te staan om plezier te maken.”
Dropping
Net als andere scoutsgroepen zijn de leiders én de leden niet vies van een beetje modder of wat regen. “De kinderen leren sjorren, ze worden gedropt waarna ze zelf hun weg terug moeten vinden of we spelen met z’n allen een bosspel in het donker”, vertelt Annelies.
Kinderen met een beperking krijgen vaak het gevoel dat ze anders zijn, maar niet bij Akabe. Stien: “Tegen leden met een fysieke beperking roep ik evengoed dat ze snel moeten lopen. En als we een parcours doen waarbij de kinderen onder een net moeten kruipen, dan doen we er alles aan zodat een Akabe-lid in een rolstoel dat ook kan.”
Twee keer per jaar gaan de leden op weekend en in de zomer is er een groot kamp. Dat is zeven dagen plezier voor de kinderen en zeven dagen me-time voor de ouders. Annelies: “De ouders zijn zo dankbaar. En vooral heel blij, want er zijn maar weinig alternatieven voor kinderen met een beperking.”
Van twee werelden naar één
Voor kinderen met een beperking gaat een nieuwe wereld open, maar ook de anderen leren veel bij. “Een beperking kan in het begin best confronterend zijn. Maar op het einde van het jaar kijkt iedereen verder dan de rolstoel, of de mentale beperking. Dat is zo schoon”, zegt Annelies. “De welpen – leden van negen tot en met elf jaar – zorgen echt voor elkaar op kamp. Die betrokkenheid op zo’n jonge leeftijd komt grotendeels door die inclusie.”
De leden kunnen om de twee weken op zaterdag terecht in de lokalen voor een namiddag vol plezier. Stien: “We hopen in de toekomst wel net als andere jeugdbewegingen elke week een activiteit te organiseren. Maar daarvoor hebben we momenteel niet genoeg leiders. Dus nieuwe leiders zijn méér dan welkom. Het geeft ontzettend veel voldoening, en je krijgt er ook nog eens een leuke vriendengroep bij. Win-win, toch? (lacht)”
In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.
Dit zorgverhaal werd geschreven door Ingrid Nenczl