Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

De 32 jongeren oefenden er onder begeleiding van arts-specialisten en andere professionals op drie verschillende posten hoe ze moeten alarmeren en handelen bij een plotse hartdood. Zo kregen ze bijvoorbeeld naast reanimatietechnieken ook tips hoe ze best reageren als een MUG of een prioritair voertuig nadert. Het hoogtepunt was een live-oproep naar de 112 noodcentrale, waarvoor de FOD Binnenlandse Zaken uitzonderlijk de toestemming had gegeven. Deze oproep werd in de centrale behandeld als een echte noodsituatie. De jongeren maakten kennis met de gratis 112 app – die eigenlijk iedereen op zijn smartphone zou moeten installeren -  en leerden om onder stress telefonische instructies op te volgen.

“Het was fijn om al die informatie in het ziekenhuis en de PXL te krijgen. Hier zie je ook echt alle medische toestellen en alles wat erbij hoort. Eens oefenen op een andere locatie met uitleg van andere mensen maakt het extra boeiend en leerrijk. Ook het onderdeel over MUG en ziekenwagen was  nieuw voor ons”, vertelt Sam. “We hadden al wel eens de noodcentrale 112 bezocht, maar nu hebben we zelf kunnen ervaren hoe zo’n telefonisch contact verloopt”, voegt Silke eraan toe.

“Het was fijn om al die informatie in het ziekenhuis en de PXL te krijgen. Hier zie je ook echt alle medische toestellen en alles wat erbij hoort.”

Engagement

Aansluiten bij de jeugdbrandweer kan enkel op twaalf jaar, maar bij Silke ontstond de passie al op 10-jarige leeftijd tijdens een  opendeurdag van de brandweer. “Toen ik startte, waren er nog maar weinig meisjes bij de jeugdbrandweer, de laatste jaren is dat wel veranderd. Vooral de medische aspecten spreken mij aan”, zegt ze. “Of ik ook effectief als vrijwilliger bij de brandweer ga werken, bekijk ik zodra ik afgestudeerd ben. Het is een belangrijk engagement en op dit moment stop ik heel wat tijd in mijn studies voeding en dieetkunde. ”

Hechte groep

Ook bij Sam zit de interesse er al van heel jong ingebakken. “Mijn vader is vrijwilliger bij de brandweer. Ik ging dus als kind al mee naar feestjes van de vriendenkring. Daar zie je wat een hechte vriendengroep dat is en voel je de schitterende sfeer. Zo ben ik erin gerold. Intussen studeer ik in Leuven een academische bachelor geschiedenis, maar in september wil ik toch ook starten als vrijwilliger bij de brandweer.”

Veel verantwoordelijkheid

Iedere meerderjarige met een rijbewijs kan zich inschrijven om deel te nemen aan de ingangsproeven voor brandweervrijwilliger. “Maar door mijn jaren bij de jeugdbrandweer heb ik een streepje voor. Ik ben immers al prima voorbereid op de opleiding die je als vrijwilliger krijgt. En ook belangrijk: ik weet perfect wat de job inhoudt, wat me te wachten staat. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheid. Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Mijn motivatie? Je betekent echt iets voor de maatschappij. Mensen kunnen helpen, dat is waarvoor ik het wil doen.”

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen)

 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

"Vrijwilligersplatform helpt bij zoektocht naar witte raaf"

Sport werkt louterend. Niet in het minst voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Je moet op zondagvoormiddag maar eens naar zwembad Kapermolen gaan, waar de Hasseltse zwemgroep De Piranha’s je zal overtuigen. De vrijwilligers maken het verschil. Sinds kort is er een Hasselt platform waar verenigingen ze kunnen vinden, en vice versa.
Meer ›

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Tien kilometer enkele reis, dat is de afstand die Peggy Jacobs dagelijks voor haar woon-werkverkeer aflegt. Sinds een vijftal jaren doet ze dit traject – weer of geen weer – met de elektrische fiets. “Naar het werk fietsen heeft voor mij een heilzaam effect”, vertelt ze.
Meer ›

“Wat een luxe en vrijheid heb ik terug.”

Mariette Kurvers (52) is een nierpatiënte met een gouden randje. Eind mei 2017 mocht zij als eerste het thuishemodialyseprogramma van het Jessa Ziekenhuis in praktijk brengen. “Het geeft me meer levenscomfort”, zegt ze hier zelf over. Het portret van een positief ingestelde madam.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.