Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

“We twijfelden na onze derde zoon of we nog een vierde kind wilden. Ik wou wel graag meer volk rond onze ontbijttafel, maar een echte moederdrang was er niet meer. Daarom leek pleegzorg voor ons de ideale keuze”, steekt Mirjam van wal. “Door de goede begeleiding van Pleegzorg Limburg waren we goed voorbereid. Ze gingen op zoek naar de perfecte match. We wilden allebei een baby opvangen. Toen de biologische mama van onze pleegzoon opnieuw zwanger bleek, was het voor ons vanzelfsprekend om onze deur opnieuw open te zetten. Zo kwam er een vijfde zoon bij. Niet gepland, maar wel gewenst.”

“Het is een verrijking voor mij en mijn gezin. We hebben zeker geen spijt dat we de stap hebben gezet.”

“Wijzelf zijn een positief pleegzorgverhaal”

Je kan je er niet aan binden want ze kunnen elk moment uit je leven verdwijnen, ze kosten handenvol geld, het zijn moeilijke kinderen... Vooroordelen over pleegkinderen zijn er genoeg. “Ik vind het jammer dat pleegzorg vaak een slechte reputatie krijgt. Ja, een pleegkind in je gezin brengen, dat is een beslissing waar je voor 200 procent moet achter staan. Maar elk kind verdient een plek waar het zorgeloos kan opgroeien. Als je het geluk van het kind centraal stelt, dan haal je er zelf ook zoveel voldoening uit”, weet Mirjam. “Wijzelf zijn een positief pleegzorgverhaal. We hebben een goede band met de biologische familie van onze pleegkinderen en dankzij de begeleiding van Pleegzorg Vlaanderen zijn ook de moeilijke momenten vaak snel opgelost. Met een dosis relativeringsvermogen, veel luisteren en veel geduld komt alles altijd op zijn pootjes terecht. Ik kan pleegzorg dus warm aanraden.

 

 

 

Overweeg jij ook een pleegkind op te vangen? Stad Hasselt engageert zich als pleegzorgstad om kinderen in pleeggezinnen en hun pleegzorgers een optimale ondersteuning te geven. “Alle kinderen hebben het recht om in een warm nest op te groeien”, aldus Catherine Klimenko, diensthoofd van de dienst Gezinsondersteuning. “Als stad schenken we daarom extra aandacht aan kwetsbare kinderen. Niet alleen door te informeren en onze dienstverlening op punt te zetten maar ook kleine voordelen zijn vaak een verschil voor een pleeggezin.” Zo ontvangen ze een volle stempelkaart in ruilwinkeltje het Wisselke. Daarmee kunnen ze gemakkelijk en kosteloos hun babyuitzet uitbreiden. Ook in de bibliotheek en bij spelotheek de Speelkaart kan er gratis materiaal ontleend worden. Alle voordelen en dienstverlening op maat van pleeggezinnen staan online gebundeld. Zo kunnen (toekomstige) pleeggezinnen alle informatie gemakkelijk terugvinden.

 

www.hasselt.be/pleegzorg

Je bent van harte welkom op één van de volgende infoavonden. De verschillende data vind je online terug: www.pleegzorglimburg.be

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Al wandelend proeven van de gezonde werking van de natuur

Natuur is goed voor de gezondheid, niet alleen preventief maar ook genezend. Mensen met gezondheidsproblemen hebben baat bij een wandeling in de natuur, maar juist bij hen is de drempel om naar buiten te gaan soms groot. NATUURKUUR biedt wandelingen aan voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een natuurgids en een (para)medisch begeleider.
Meer ›

Groep INTRO en Traumazorg staan klaar voor jonge vluchtelingen: 'Via muziek kunnen ze hun emoties uiten'

Plots in een vreemd land terechtkomen, dat is niet gemakkelijk. Je weet niets van de cultuur, je spreekt de taal niet en je kent haast niemand. Bovendien brengt vluchten uit je thuisland vaak trauma’s met zich mee. Zeker voor kinderen. Dankzij het project ‘Powertools’ krijgen jonge vluchtelingen in de middelbare – en nu ook de lagere – school concrete handvatten om zich beter te voelen in hun vel.
Meer ›

“Jouw bloed kan mensenlevens redden”

Heb je bloedgroep A, B, AB of O? Dat maakt niet uit! Het Rode Kruis Vlaanderen kan je donatie goed gebruiken. Elk zakje bloed kan tot vijf mensen helpen. In Hasselt kan je op liefst zes locaties regelmatig binnenspringen om het klusje te klaren. Wij liepen langs in Sint-Lambrechts-Herk, waar de 70-jarige Jef zijn jubileum vierde.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.