Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Een initiatief van...

Zorgverhalen

Bekijk
de video
Doe mee!

Woonzorgcentrum ontmoet basisschool: “Jong en oud genieten”

Donderdag 17 januari: gelach en opgewekte kinderstemmen vullen HOGEVIJF campus Banneux. Een 20-tal leerlingen van Freinetschool De Toverfluit is bij de buren van zowel het dagverzorgings - als woonzorgcentrum op bezoek. Dergelijke bezoekjes staan regelmatig op het programma. “Een superleuk initiatief waar jong en oud van leren én intens van genieten”, klinkt het aan beide kanten.

 

Bij aankomst in HOGEVIJF vormen de leerlingen kleine groepjes. Zes kinderen trekken met  ergotherapeute Joke mee naar het dagverzorgingscentrum. Tachtig-plusser Maria Denissen ziet hen – samen met de andere senioren - graag komen.

“De jongeren leren de leefwereld van senioren beter kennen, de senioren genieten van het enthousiasme van de kinderen.””

Afwisseling

“Ik kom twee keer per week op vaste dagen naar het dagverzorgingszorgcentrum”, vertelt Maria.  “Ik woon nog thuis met mijn man en mijn hondje, maar die dagen in HOGEVIJF zijn voor mij een fijne afwisseling. Mijn man is vaak druk bezig met van alles en nog wat en anders zit ik toch maar alleen. Hier doen we allerlei activiteiten: bewegen, zingen, wandelen, petanque, bingo,… En we hebben onze babbel met elkaar en met de begeleiders.”  

 

Leven in de brouwerij

En hoe zit het met de bezoekjes van de kinderen? “Echt heel fijn! Die kinderen brengen leven in de brouwerij. Dat houdt ons jong, hé. We zijn altijd heel blij als ze komen. Al zijn we na hun bezoekje ook wel blij als ze weer gaan,” lacht Maria. “Het is natuurlijk drukker als de kinderen over de vloer komen, dus daarna genieten we ook weer van de rust. Maar ze komen altijd in kleine groepjes, dus het is zeker niet té druk.”

 

Leefwerelden

De samenwerking tussen HOGEVIJF en De Toverfluit verloopt bijzonder vlot. “We hebben een 6-tal vaste momenten waarop de leerlingen van diverse leeftijden naar hier komen. We laten hen dan in kleine groepjes samen met onze senioren telkens rond een bepaald thema werken: beweging, muziek, gezelschapsspellen, volkspelen, carnaval, … “, vertelt Joke. “Ook daarnaast zijn de drempels tussen HOGEVIJF en de Toverfluit heel laag en zijn er regelmatig ‘last minute’ initiatieven zoals  het afgeven voor kerstkaarten door de kinderen. De samenwerking met De Toverfluit verloopt het meest gestructureerd, maar we werken ook met andere basisscholen én middelbare scholen samen. De meerwaarde? De jongeren leren de leefwereld van senioren beter kennen en de senioren genieten van het enthousiasme van de kinderen.”

Maatschappelijke rol

Ook directeur Carine Smeets van Freinetschool De Toverfluit is blij met de samenwerking met de buren. “Senioren vormen een steeds grotere groep in onze samenleving. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid als school willen wij kinderen laten kennismaken met het gebeuren buiten de school.  Kernwoorden hierin zijn: actie, brede belangstelling, engagement. We nemen hierbij de verantwoordelijkheid op om mee zorg te dragen voor de  groep senioren. Zo zorgen we bijvoorbeeld samen voor kippen en konijnen die op een gedeelde plaats rondlopen. En onlangs hebben onze leerlingen uitleg gekregen over hoe omgaan met bewoners met dementie. We gaan trouwens niet alleen naar daar, de senioren komen soms ook tot in de school. Vooral in de zomer maken ze deel uit van het schoolleven. Senioren die langs komen met de rollator; het hoort er voor ons gewoon bij. De kinderen vinden die contacten echt super én de bewoners genieten ervan, net als onze leerkrachten. Om een mooi voorbeeld te noemen: onlangs vroeg ik aan een bewoner of hij de drukte tijdens de speeltijden niet te storend vond. Hij zei me dat die net kleur en structuur geven aan zijn dag. Mooi toch? Echt een win-winsituatie!”

 

Dit verhaal is een goed voorbeeld van Hasselt gezondheidsvaardige stad, waarin mensen aangemoedigd worden om voor elkaar te zorgen

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

In het Repair Café van Runkst ben je van harte welkom. Als vrijwilliger én bezoeker. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom. Sinds mei niet langer in de voormiddag maar van 13 tot 15 uur. Place to be: Hostel H! De enthousiaste elektriciens, computerspecialisten, naaisters, fietsenmakers en andere handige harry’s staan er klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.
Meer ›

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!
Meer ›

“Mijn motivatie als brandweervrijwilliger? Mensen helpen, iets betekenen voor de maatschappij.”

Brandbestrijding, bevrijdingstechnieken, reanimatie; om de twee weken worden Sam Nijs (19) en Silke Manshoven (18) bij de jeugdbrandweer van Hasselt ondergedompeld in de theorie en praktijk van deze en andere technieken. Op zaterdag 24 februari beleefden ze zo met 30 collega-jeugdbrandweerleden een spannende voormiddag in het Jessa Ziekenhuis en de PXL Hogeschool, departement Healthcare.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.