Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Woonzorgcentrum ontmoet basisschool: “Jong en oud genieten”

Donderdag 17 januari: gelach en opgewekte kinderstemmen vullen HOGEVIJF campus Banneux. Een 20-tal leerlingen van Freinetschool De Toverfluit is bij de buren van zowel het dagverzorgings - als woonzorgcentrum op bezoek. Dergelijke bezoekjes staan regelmatig op het programma. “Een superleuk initiatief waar jong en oud van leren én intens van genieten”, klinkt het aan beide kanten.

 

Bij aankomst in HOGEVIJF vormen de leerlingen kleine groepjes. Zes kinderen trekken met  ergotherapeute Joke mee naar het dagverzorgingscentrum. Tachtig-plusser Maria Denissen ziet hen – samen met de andere senioren - graag komen.

“De jongeren leren de leefwereld van senioren beter kennen, de senioren genieten van het enthousiasme van de kinderen.””

Afwisseling

“Ik kom twee keer per week op vaste dagen naar het dagverzorgingszorgcentrum”, vertelt Maria.  “Ik woon nog thuis met mijn man en mijn hondje, maar die dagen in HOGEVIJF zijn voor mij een fijne afwisseling. Mijn man is vaak druk bezig met van alles en nog wat en anders zit ik toch maar alleen. Hier doen we allerlei activiteiten: bewegen, zingen, wandelen, petanque, bingo,… En we hebben onze babbel met elkaar en met de begeleiders.”  

 

Leven in de brouwerij

En hoe zit het met de bezoekjes van de kinderen? “Echt heel fijn! Die kinderen brengen leven in de brouwerij. Dat houdt ons jong, hé. We zijn altijd heel blij als ze komen. Al zijn we na hun bezoekje ook wel blij als ze weer gaan,” lacht Maria. “Het is natuurlijk drukker als de kinderen over de vloer komen, dus daarna genieten we ook weer van de rust. Maar ze komen altijd in kleine groepjes, dus het is zeker niet té druk.”

 

Leefwerelden

De samenwerking tussen HOGEVIJF en De Toverfluit verloopt bijzonder vlot. “We hebben een 6-tal vaste momenten waarop de leerlingen van diverse leeftijden naar hier komen. We laten hen dan in kleine groepjes samen met onze senioren telkens rond een bepaald thema werken: beweging, muziek, gezelschapsspellen, volkspelen, carnaval, … “, vertelt Joke. “Ook daarnaast zijn de drempels tussen HOGEVIJF en de Toverfluit heel laag en zijn er regelmatig ‘last minute’ initiatieven zoals  het afgeven voor kerstkaarten door de kinderen. De samenwerking met De Toverfluit verloopt het meest gestructureerd, maar we werken ook met andere basisscholen én middelbare scholen samen. De meerwaarde? De jongeren leren de leefwereld van senioren beter kennen en de senioren genieten van het enthousiasme van de kinderen.”

Maatschappelijke rol

Ook directeur Carine Smeets van Freinetschool De Toverfluit is blij met de samenwerking met de buren. “Senioren vormen een steeds grotere groep in onze samenleving. Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid als school willen wij kinderen laten kennismaken met het gebeuren buiten de school.  Kernwoorden hierin zijn: actie, brede belangstelling, engagement. We nemen hierbij de verantwoordelijkheid op om mee zorg te dragen voor de  groep senioren. Zo zorgen we bijvoorbeeld samen voor kippen en konijnen die op een gedeelde plaats rondlopen. En onlangs hebben onze leerlingen uitleg gekregen over hoe omgaan met bewoners met dementie. We gaan trouwens niet alleen naar daar, de senioren komen soms ook tot in de school. Vooral in de zomer maken ze deel uit van het schoolleven. Senioren die langs komen met de rollator; het hoort er voor ons gewoon bij. De kinderen vinden die contacten echt super én de bewoners genieten ervan, net als onze leerkrachten. Om een mooi voorbeeld te noemen: onlangs vroeg ik aan een bewoner of hij de drukte tijdens de speeltijden niet te storend vond. Hij zei me dat die net kleur en structuur geven aan zijn dag. Mooi toch? Echt een win-winsituatie!”

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen)

 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

‘Kleine Ella’, voor kleine wondertjes

Ook als je kindje te vroeg geboren wordt, wil je momenten kunnen vastleggen. Momenten van vreugde, verdriet, kwetsbaarheid, en alles wat bijzonder is. Herinneringen maken. Dat doen Dominique Vandevoort en haar team met hun vzw ‘Kleine Ella’.
Meer ›

Straffe madammen, die ‘Vrouwen van Hilal’!

Vrouwen hebben elkaar nodig. “We willen dat vrouwen kunnen samenkomen, ongeacht hun nationaliteit en dat ze hun cultuur kunnen uitdragen.” Daarom richtte Marie Delorenzo vanuit basiseducatie een groep op, de ‘Vrouwen van Hilal’. Een team van sterke vrouwen, vaak met een woelige achtergrond en ongehoorde verhalen, waar verdriet en blijdschap samenkomen. Met een hechte vriendschap tot gevolg.
Meer ›

Diabetespatiënt Nick (12): “Ik kan alles doen maar moet wel goed opletten.”

15 februari 2013. Nick Houben, 6 jaar, belandt met zijn ouders op de spoedgevallendienst van het Jessa Ziekenhuis. De diagnose valt snel: diabetes type 1. Intussen is Nick uitgegroeid tot een coole gast van 12 jaar die hier prima mee omgaat. “Ik hoef niks te laten omdat ik diabetes heb, maar ik moet wel altijd mijn bloedglucose in het oog houden en bijregelen.”
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.