Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Solentra helpt vanuit brede maatschappelijke context oorlogswonden helen

Aan het woord is een mama die samen met haar kinderen noodgedwongen richting België vluchtte. In haar thuisland werd ze in haar woning overvallen, geslagen en verkracht. Haar man verdween spoorloos en tot op vandaag weet ze nog steeds niet wat er met hem gebeurd is. “Toen de kinderen en ik in België aankwamen, konden we terecht in een collectief opvangcentrum. Wat later deelden we een woning met enkele andere gezinnen. Aanvankelijk liep alles redelijk goed. We hadden onderdak en eten, de kinderen gingen naar school en ik volgde lessen om het Nederlands zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Tot ik plotsklaps niet meer vooruit kon. Mijn lichaam deed overal pijn en op bepaalde momenten kon ik nog amper adem halen.”

“De dingen die ik voelde, kreeg ik niet verwoord in het Nederlands”

(H)erkenning door OCMW

De gevluchte moeder vreesde dat er iets mis was met haar hart, maar haar arts verzekerde haar dat ze perfect gezond was. Hij raadde haar wél aan om naar een psycholoog te gaan. “Een psycholoog! Ik dacht dat de arts mij gek wilde laten verklaren. Ik was toch helemaal niet gek? Ik sloeg zijn advies in de wind en krabbelde door. Zorgen voor de kinderen werd echter steeds moeilijker en ook mijn oudste zoon vertoonde steeds vaker probleemgedrag op school. Toen ik op een dag mijn hart uitstortte bij mijn OCMW-assistente, (h)erkende ze mijn lijdensdruk en verwees ze me door naar Solentra.”
 

Samen naar het CLB

“Ik herinner me het eerste gesprek bij Solentra nog levendig. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar de psycholoog stelde me onmiddellijk gerust. Bovendien was er een tolk aanwezig. Ik was zo blij dat ik begroet werd in mijn moedertaal! Ze maakten me ook meteen duidelijk dat ik niet verplicht was om iets te vertellen én dat wat ik vertelde, tussen ons bleef. In eerste instantie deed de psycholoog me inzien dat de pijn in mijn lichaam het gevolg was van de zorgen die ik me maakte en de onzichtbare wonden die ik al een hele tijd met me meezeulde.”

 

Vanaf de twee afspraak met de pyscholoog begon de moeder stilaan haar verhaal te doen. “Gelukkig was er altijd een tolk bij, want de dingen die ik voelde, die kreeg ik onmogelijk verwoord in het Nederlands. Solentra trok in die periode ook samen met mij en de tolk naar de school van mijn zoon en naar het CLB, waardoor zij de situatie veel beter kunnen plaatsen. Ondertussen is de rust wedergekeerd. De kinderen stellen het goed, gaan graag naar school en hebben vriendjes. Zelf heb ik de draad ook weer opgepikt: ik volg terug met veel enthousiasme lessen Nederlands en heb een job.”

 

Wil je vluchtelingenkinderen en kinderen met een migratieachtergrond graag helpen met het uitbouwen van een mooie toekomst? Registreer dan een actie via de Warmste Week of steun één van de bestaande acties. Surf naar https://dewarmsteweek.be/goede-doelen/solentra voor meer info.

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Ingrid Nenczl

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Ongebreidelde spontaniteit als succesrecept voor meer inclusie

“Het doet goed om me niet moeten op te sluiten in een niche, maar om deel uit te maken van een jongerencultuur, ondanks mijn autismepectrumstoornis”, vertelt de 21-jarige Jorian. Hij is dan ook oprecht blij dat jeugdwerkorganisatie KIDS vzw sinds 2018 een plek heeft in De Serre, dé creatieve broeikas in hartje Hasselt. “In de Serre kan ik mezelf zijn en voel ik me op mijn gemak. Het is een plek waar anderen niet als ‘anders’ beschouwd worden.”
Meer ›

Hasselt pampert jonge ouders

Ooit al gehoord van een luierlieve stad? Het principe is eigenlijk heel simpel: in zowat elke horecazaak een gratis luiertafel. Zo weten mama’s, papa’s en grootouders meteen waar ze terecht kunnen met hun kleine spruit. Liesbeth Decoutere van JCI Hasselt, de non-profitorganisatie die het initiatief ‘Hasselt Luierlief’ lanceerde, is een van de drijvende krachten achter het project.
Meer ›

Akabe: anders kan best!

Niet elke jeugdbeweging staat te springen om kinderen en jongeren mét een beperking op te nemen in de groep, maar de scoutsgroep Akabe in Hasselt is net dat tikkeltje anders. Je vindt er een mooie mengelmoes van kinderen met en zonder een beperking. Leidsters Annelies en Stien zien er alleen maar de voordelen van in. “Nieuwe leden zijn in het begin wat terughoudend, maar op het einde van het jaar is het één hechte groep. Geweldig om te zien!”
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.