Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Keizersnede positief ervaren omdat baby continu bij ons bleef.

Op vrijdag 4 mei 2018 zag baby Morris het levenslicht. Dat het een keizersnede zou worden, daar hadden de jonge ouders al van in het begin rekening mee gehouden. “Je hoopt natuurlijk altijd dat het op de natuurlijke manier kan, maar we hebben de keizersnede toch heel positief ervaren. Mijn vrouw Nathalie en ons zoontje zijn na de geboorte continu samen kunnen blijven. Dat maakt echt wel een heel groot verschil”, vertelt papa Koen.

 

Morris is het tweede kindje van Koen en Nathalie. “Onze dochter is op de natuurlijke manier ter wereld gekomen”, aldus Koen. “Dan vind je het evident dat je als jong gezin meteen na de geboorte samen kunt genieten van die mooie gebeurtenis. Van vrienden hoorden we dat dit bij een keizersnede heel anders is. Hun kindje ging met de papa mee, terwijl de mama nog de nodige nazorgen kreeg en alleen achterbleef tot ze naar de kamer kon. Vooral voor de jonge mama was dat heel moeilijk. Gelukkig ging het bij ons helemaal anders.”

“Ook op de recovery achteraf hebben we in alle rust intens kunnen genieten”

Goede uitleg

“Zodra bleek dat de geboorte van Morris wellicht via keizersnede zou gebeuren, kregen we van onze gynaecologe meteen een goede uitleg waarom het Jessa Ziekenhuis sinds kort bewust kiest voor een systeem waarbij mama, papa en baby op ieder moment samen blijven. Daardoor hebben we de geboorte van Morris op ieder moment als een heel fijne ervaring beleefd!”

 

Fantastische afleiding

Een ‘gentle cesarean section’ – waarbij de jonge mama, papa en baby ook vlak na de keizersnede knus samenblijven – biedt heel wat voordelen. Zo hebben die eerste momenten samen uiteraard een zeer grote emotionele impact. Maar de binding tussen moeder en kind, die onmiddellijk na de geboorte start, is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Door moeder en kind zelfs niet voor korte tijd te scheiden, is er meer kans op succes bij borstvoeding, de hersenontwikkeling van de baby zou optimaliseren en de stress en pijn bij de moeder zou verminderen. Dat laatste aspect kan Koen volmondig beamen. “Een keizersnede blijft natuurlijk een operatie, maar zowel Nathalie als ikzelf hebben er helemaal niet bij stilgestaan dat er nog een arts bezig was met de wonde dicht te naaien. We gingen helemaal op in ons pasgeboren kindje. Je kind in je armen kunnen houden geeft zo’n fantastische afleiding dat je niet meer beseft dat je in een operatiezaal bent. Ook op de recovery achteraf hebben we in alle rust intens kunnen genieten. Als het dan toch een keizersnede moet worden, is deze manier echt wel een aanrader.”

Uniek aandenken

Koen en Nathalie kregen vóór de bevalling ook de vraag of een filmploeg hen tijdens de geboorte mocht volgen voor het Jessa jaarverslag. “We waren meteen enthousiast”, lacht Koen. “Ook de dag zelf hebben we dat als heel fijn ervaren. Eigenlijk was dit voor ons een perfecte afleiding die meteen alle stress wegnam. En het filmen gebeurde heel discreet, waardoor we ongestoord van ieder moment konden genieten. Het ziekenhuis heeft ons achteraf alle beelden bezorgd, super! Nu hebben we dus een heel uniek en prachtig aandenken aan deze bijzondere dag.”

 

Zie je het verhaal van Koen, Nathalie en Morris graag in beeld? Klik hier voor het filmpje.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen).

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Pleegzorg is een verrijking voor ons gezin.”

Elk kind telt in pleegzorgstad Hasselt.! Er zijn 57 gezinnen in Stad Hasselt die kwetsbare kinderen en jongeren opvangen. Dat zijn er héél wat! Eentje daarvan is dat van Mirjam en Jo uit De Tesch. Zij vangen twee jongens op. Dat brengt de teller op 5 kinderen, want zelf hebben ze al drie zonen. Druk, uitdagend, maar vooral een warm nest waar er evenveel chaos als liefde in de lucht hangt.
Meer ›

Al wandelend proeven van de gezonde werking van de natuur

Natuur is goed voor de gezondheid, niet alleen preventief maar ook genezend. Mensen met gezondheidsproblemen hebben baat bij een wandeling in de natuur, maar juist bij hen is de drempel om naar buiten te gaan soms groot. NATUURKUUR biedt wandelingen aan voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een natuurgids en een (para)medisch begeleider.
Meer ›

Groep INTRO en Traumazorg staan klaar voor jonge vluchtelingen: 'Via muziek kunnen ze hun emoties uiten'

Plots in een vreemd land terechtkomen, dat is niet gemakkelijk. Je weet niets van de cultuur, je spreekt de taal niet en je kent haast niemand. Bovendien brengt vluchten uit je thuisland vaak trauma’s met zich mee. Zeker voor kinderen. Dankzij het project ‘Powertools’ krijgen jonge vluchtelingen in de middelbare – en nu ook de lagere – school concrete handvatten om zich beter te voelen in hun vel.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.