Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Sandra en Luc counteren kanker

Kanker treft ook jonge mensen. Sandra werd 32 jaar en had borstkanker. Ze zat volop in de bloei van haar leven, genoot van elke dag en keek met veel enthousiasme uit naar haar toekomst. Na haar diagnose ging alles heel snel een andere kant uit. De chemokuren volgden elkaar op, ze zag het ziekenhuis ineens meer dan haar eigen thuis. Ze verloor al haar haren en moest helaas beide borsten laten amputeren. Zoveel pijn op korte tijd. En toen ontdekte ze het initiatief ‘Kanker Counteren’ van Kom op tegen Kanker en ontmoette ze Luc.

“Het is gewoon heerlijk, een dagje ontsnappen aan de bikkelharde realiteit. Ik voel me vrij en veilig, omringd door zoveel mooie mensen.”

Vrij en veilig

“Wil je graag leeftijdsgenoten ontmoeten die weten wat het betekent om kanker te hebben of zoek je iemand bij wie je altijd terechtkunt? Dan ben je aan het juiste adres!” Dat staat te lezen op www.kankercounteren.be, dat zich richt tot jongeren en jonge volwassenen van 16-35 jaar met kanker. Het was precies wat Sandra nodig had. “Door ‘Kanker Counteren’ liet ik mijn eerste traan, besefte ik dat ik niet alleen was en kon ik mijn verhaal delen”, vertelt ze. Dit initiatief bezorgt jonge kankerpatiënten een onvergetelijke tijd. Van een weekje naar de zee, tot overnachten in een koninklijk paleis. Ze organiseren verschillende uitstappen in heel Vlaanderen. ”Het is gewoon heerlijk, een dagje ontsnappen aan de bikkelharde realiteit. Ik voel me vrij en veilig, omringd door zoveel mooie mensen”, vertelt Sandra.

Mijn buddy

Via ‘Kanker Counteren’ leerde Sandra ook haar buddy Luc kennen. Luc is een ex-kankerpatiënt van 36 jaar. Hij volgde een tweedaagse opleiding om buddy te worden. “Na mijn ziekte wou ik iets terugdoen voor anderen”, vertelt hij. “Sandra was helemaal alleen en ze had iemand nodig. Ik deel mijn ervaringen met haar, ik help waar nodig, en zo ontstaat er een band. Je bent geen vreemde meer, je bent een lotgenoot. We leerden elkaar kennen op een moment waarop we elkaar het meest nodig hadden, al beseften we dat toen zo niet.” Ze genieten samen van lange wandelingen, een film kijken en gewoon veel praten, over het leven. Samen counteren ze kanker!

 

www.kankercounteren.be

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt door Kobe Vanderzande, in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

vzw De Brug verzet zich tegen armoede!

We gaan terug naar café Anoniem in 1995, het begin van VZW de Brug. Frieda, de huidige voorzitster en nog enkele mensen willen actie ondernemen, hun hand reiken naar de mensen aan de andere kant van de brug, mensen die in armoede leven. Café Anoniem wordt opgericht. "Hier kunnen tot op heden kwetsbaren terecht voor educatie, een warme maaltijd en een goede babbel. Het is niet enkel een plek waar men hulp vindt. Het is een thuis", vertelt Frieda.
Meer ›

Huis Erika Thijs, een echte thuis!

In het groen omgeven Villerspark in Hasselt vind je Huis Erika Thijs. Hier ontvangen vrijwilligers kankerpatiënten en familie met open armen. De patiënten worden hier gasten genoemd, zodat ze niet telkens geconfronteerd worden met hun ziekte. Het inloophuis werd opgericht door Erika Thijs zelf, die overleed aan kanker. Ze heeft wel haar grote droom kunnen verwezenlijken: een plaats creëren waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en steun vinden bij elkaar. Ik sprak met Mark en Lut, twee vrijwilligers uit het inloophuis.
Meer ›

Regenbooghuis Limburg bloeit in alle kleuren

Regenbooghuis Limburg vzw in Hasselt werd opgericht in 2012 en is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Het is het aanspreekpunt rond seksuele en genderdiversiteit in Limburg. Verschillende Limburgse holebi- en transverenigingen organiseren er enkele keren per maand activiteiten. Ze geven ook vormingen, in scholen en organisaties. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, zodat ze openlijk kunnen praten en denken over diversiteit, op alle mogelijke manieren”, vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen in het Regenbooghuis.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.