Iedereen vaccineren, dankzij Mobiel Vaccinatieteam
Iedereen vaccineren. Ook mensen die het financieel niet zo breed hebben, of die in een precaire situatie leven. Daar zorgt het Mobiel Vaccinatieteam, een initiatief van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, voor. Op 26 september streken ze voor de derde keer dit jaar neer in Hasselt. Op bestelling, want de diensten Gelijke Kansen en Wijkmanagement van de Stad Hasselt en het OCMW Hasselt bieden de gratis vaccinatiesessie aan en zorgen voor genoeg publiciteit bij de doelgroep.
Samenwerken om doelgroepen te bereiken
“Tijdens de 2 vorige sessies kregen we 200 patiënten over de vloer.” vertelt verpleegkundige Hans Werbrouck. “Niet al deze mensen kregen effectief een inenting. We gaan altijd eerst met mensen in gesprek om te achterhalen of en welke vaccinaties er nodig zijn. Het vaccineren is voor ons zeker geen bandwerk.” Wijkwerker Ingrid Stas en diensthoofd wijkmanagement Ellen Renson zorgen in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum voor een warm welkom. “Aan de komst van het Mobiel Vaccinatieteam gaat heel wat organisatie vooraf” vertellen ze. “Via alle mogelijke kanalen informeren we onze doelgroepen. Daarbij kan het gaan om daklozen of vluchtelingen, maar ook om mensen die financieel niet zo sterk staan en daarom een vaccinatie blijven uitstellen. Voor deze derde sessie van 2018 hebben we een bredere oproep gedaan, naar alle organisaties die zich inzetten voor kwetsbare groepen.” Hans beaamt dat het niet altijd zo eenvoudig is om mensen te bereiken. “We steken veel tijd in het zoeken naar partners waarmee we kunnen samenwerken om onze doelgroep te bereiken.”
11 leerlingen Nederlands uit alle hoeken van de wereld
Voor dokter Noémie Schenk is het vandaag de eerste keer dat ze aan de slag gaat met het Mobiel Vaccinatieteam. Het team doorkruist heel Vlaanderen en strijkt haast dagelijks neer op een andere locatie. Daarbij wordt telkens een beroep gedaan op een plaatselijke arts. “Deze vrijwillige opdracht sluit natuurlijk goed aan bij mijn dagelijks werk voor Kind en Preventie,” geeft Noémie aan. “Wij merken vaak dat mensen niet altijd even goed begrijpen waarom het vaccineren zo belangrijk is.” Dat is een ervaring die Hans beaamt. “Mensen zien niet altijd het nut in van een vaccinatie. Maar als je weet dat er dit jaar in diverse Europese landen nog een uitbraak van de mazelen was, besef je dat preventief vaccineren echt nodig is.” Iemand die je daarvan niet hoeft te overtuigen is Lydia Houben, educatief medewerker Alfa NT2 bij Open School Basiseducatie. Tijdens de les Nederlands legde ze aan de hand van foto’s uit dat mensen in België spuitjes krijgen om niet ziek te worden. Meer argumenten hadden haar leerlingen niet nodig, en zo duikt Lydia op met 11 leerlingen uit alle uithoeken van de wereld. “Ik vind dit een superinitiatief en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen er gebruik van maken.” zegt Lydia
Een positief verschil maken
Na de vaccinatie krijgt elke patiënt een vaccinatiekaartje mee, met daarop de datum, welke vaccinatie werd toegediend en of er een opvolgvaccinatie nodig is. Na afloop van de sessie wordt er een overzicht gemaakt, zodat een volgende sessie kan worden gepland. En dan is het opnieuw een zorg om de patiënten ter plaatse te krijgen... Vaak hebben ze andere zorgen dan een vaccinatie of denken ze dat één spuitje wel volstaat. Het Mobiel Vaccinatieteam komt dagelijks in contact met mensen voor wie het leven een uitdaging is. “Door mijn werk op de spoedafdeling was ik al wat gewend, maar sinds ik anderhalf jaar geleden deze job aanvatte, is mijn kijk op onze samenleving toch wel veranderd”, zegt Hans. “Ik had er nooit bij stilgestaan hoeveel armoede er is in Vlaanderen, en vooral hoe snel je geluk kan keren. Een ziekte, wat tegenslag en voor je het weet, zit je in de penarie. Het kan echt iedereen overkomen. Daarom geeft dit werk mij zoveel voldoening, samen met mijn collega’s kan ik echt een positief verschil maken.”
Wil je weten wanneer het Mobiel Vaccinatieteam opnieuw zijn kamp opslaat in Hasselt? Neem dan contact op met Iris Van den Bossche, dienst Gelijke Kansen van de stad Hasselt en dit via: Gelijkekansen@hasselt.beGelijkekansen@hasselt.be. Meer informatie over het Mobiel Vaccinatieteam vind je op https://www.zorg-en-gezondheid.be/het-mobiel-vaccinatieteam.
In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.
Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.