Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Ongebreidelde spontaniteit als succesrecept voor meer inclusie

Met ‘KIDS in de stad’ kiest KIDS vzw een duidelijke marsrichting, namelijk die van inclusie. Daarbij focust het op de kwaliteiten en sterktes van kinderen en jongvolwassenen met stoornissen in het autismespectrum en gehoorproblemen. Beide doelgroepen ondervinden moeite met communiceren en sociale vaardigheden. “Richting Hasseltse binnenstad trekken is leuk en leerrijk, maar het bezorgt me tegelijk heel wat vervelende prikkels en stress”, beaamt Jorian. “Het is dan ook fantastisch om in De Serre terecht te kunnen. Het is er rustig en de locatie herbergt verschillende prikkelarme ruimtes. Ideaal dus om even te ontsnappen aan het drukke stadscentrum. Zelf vertoef ik graag in De Bar van de Serre. Wist je dat je daar met gebarentaal een pintje kan bestellen?”

“Dankzij de ongebreidelde spontaniteit voelt iedereen zich hier thuis: zowel auti’s als niet-auti’s”

Geen zorggehalte
In De Serre bevindt zich ook de Stille Ruimte, een extra rustige plek waar je even kan uitblazen tijdens het studeren, shoppen of werken. “Hier kan ik mijn hoofd helemaal leeg maken. Ik hoef nergens aan te denken en kan alle drukte van me laten afglijden”, aldus Jorian. “Wat ik ook zo fijn vind: de KIDS-ruimtes in De Serre zijn helemaal niet KIDS-getint. Ze hebben geen zorggehalte zoals in gespecialiseerde voorzieningen, waardoor ik me normaal voel. De Serre is bovendien een plek voor een zeer divers publiek, wat eveneens bijdraagt tot dat normaal gevoel. Tijdens de Blokbar komen heel wat studenten hier studeren voor hun examens, om maar een voorbeeld te geven.”

Vrolijk, vriendelijk en spontaan
Verder maakt KIDS vzw in De Serre moeilijkere onderwerpen zoals autisme bespreekbaar. “Zo zijn er expo’s met zelfgemaakte tekeningen en kunstwerken”, haalt Jorian aan. “Of lezingen en infosessies over autisme, gehoorproblemen, communicatieve beperkingen, … Persoonlijk vind ik het een pluspunt dat er aandacht wordt geschonken aan die thema’s, want dat zorgt dat personen zoals mij beter begrepen worden. Het mooie is dat dat hier in De Serre wordt aangepakt op een manier die niet stigmatiserend overkomt. Iedereen is hier trouwens ontzettend vriendelijk en behulpzaam, er heerst altijd een vrolijke sfeer en zelfs als er hier veel volk is, word ik toch niet overrompeld door een gevoel van drukte. Die ongebreidelde spontaniteit in De Serre zorgt er volgens mij voor dat iedereen zich hier thuis voelt: zowel auti’s als niet-auti’s.”

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Ingrid Nenczl

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Hasselt pampert jonge ouders

Ooit al gehoord van een luierlieve stad? Het principe is eigenlijk heel simpel: in zowat elke horecazaak een gratis luiertafel. Zo weten mama’s, papa’s en grootouders meteen waar ze terecht kunnen met hun kleine spruit. Liesbeth Decoutere van JCI Hasselt, de non-profitorganisatie die het initiatief ‘Hasselt Luierlief’ lanceerde, is een van de drijvende krachten achter het project.
Meer ›

Akabe: anders kan best!

Niet elke jeugdbeweging staat te springen om kinderen en jongeren mét een beperking op te nemen in de groep, maar de scoutsgroep Akabe in Hasselt is net dat tikkeltje anders. Je vindt er een mooie mengelmoes van kinderen met en zonder een beperking. Leidsters Annelies en Stien zien er alleen maar de voordelen van in. “Nieuwe leden zijn in het begin wat terughoudend, maar op het einde van het jaar is het één hechte groep. Geweldig om te zien!”
Meer ›

E-learningmodule leert mensen reanimeren

Reanimeren: een kwestie van leven en dood. Hogeschool PXL stelt een e-learningmodule gratis open voor het grote publiek.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.