Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Voor je het weet, geraak je geïsoleerd en lijkt alle hulp onbereikbaar.”

Partnergeweld, kinder- en oudermishandeling… Allemaal vormen van geweld in families of gezinnen, en ze komen jammer genoeg vaker voor dan je zou denken. Gelukkig staan slachtoffers er niet alleen voor. Het Family Justice Center, dat zijn intrek nam in een huis op de Oude Luikerbaan in Hasselt, brengt politie, justitie en hulpverlening samen onder één dak. Deze intensieve samenwerking doet er alles aan om geweld binnen gezinnen te stoppen en herhaling te voorkomen.

“Je wilt natuurlijk niet dat de mensen het weten”
“Ik heb slaag gekregen, maar ben vooral geestelijk gekraakt, omdat mijn man vreemdging en loog. Hij heeft me bedreigd met een geweer, ik ben met een mes gestoken, hij heeft met een bijl gesmeten… Noem maar op eigenlijk”, getuigt Karen. Laurette: “Toen reed hij naar het kanaal, over het jaagpad. De snuit van de auto boven het water, en hij gaf gas. ‘Gaat ge het huis verkopen?’, vroeg hij. Toen wist ik dat ik moest zwijgen, want anders lagen we erin. Hij heeft nog anderhalf uur met me rondgereden, woest, compleet de controle kwijt. Toen hij me terug afzette, zei hij: ‘Denk eraan, één flikkencamionette, en ge zijt er niet meer’.”

“Dankzij het Family Justice Center wordt het nu gemakkelijker om de juiste professionele hulp te vinden. En die zit verzameld op één plek!”

En ook Veerle werd getekend door gezinsgeweld. “Mijn partner isoleerde me. Al mijn vriendinnen waren sletten of hoeren. Ik ben meermaals door hem in elkaar geslagen. Met make-up wist ik veel verborgen te houden, want je wilt natuurlijk niet dat de mensen het weten.” Karen, Laurette en Veerle zijn niet de enigen die met gezinsgeweld te maken kregen. In Limburg komen er jaarlijks meer dan 3000 feiten van gezinsgeweld voor. Het Family Justice Center buigt zich over alle feiten die zich voordien in de politiezones LRH en Carma, een gebied van 15 steden en gemeentes.

Alle hulp op één plek
Uit een rondvraag bij heel wat slachtoffers bleek het een brandende noodzaak om alle hulp op één plek samen te brengen. “Tot voor kort moest je vaak op verschillende locaties aankloppen: voor financieel advies bij het OCMW, bij Jeugdhulp voor de kinderen, bij de politie voor een melding...”, klinkt het. “Wanneer je te maken krijgt met geweld, leef je al in overlevingsmodus. Als je dan ook nog eens van de ene dienst naar de andere moet en je verhaal telkens opnieuw moet vertellen, dan is het toch te begrijpen dat je het gewoon opgeeft.” Momenteel stap je wel nog niet zomaar rechtstreeks binnen bij het Family Justice Center. Al is dat op termijn wel de bedoeling. Op dit moment kom je er terecht wanneer de politie, het parket of een hulpverleningsorganisatie je doorverwijst. Bij elk dossier nodigt een onthaalbegeleider alle betrokken volwassenen uit voor één of meerdere gesprekken. Hij of zij werkt tijdens die momenten rond veiligheid en stelt samen met de betrokkenen een plan op. Daarnaast wordt er naar de achterliggende oorzaken van geweld gepolst. Zo wil het Family Justice Center de betrokkenen sterker maken, zodat de problemen zich in de toekomst niet meer voordoen. “Het is nooit gemakkelijk om alleen met dit soort van problemen om te gaan, voor je het weet zit je in een isolement en lijkt alle hulp onbereikbaar. Dankzij het Family Justice Center wordt het nu gemakkelijker om de juiste professionele hulp te vinden. En die zit verzameld op één plek!”

Dit is een voorbeeld van Hasselt toegankelijke zorgstad, waarbij drempels in zorg en dienstverlening verlaagd worden, en vormen van zorg met elkaar verbonden worden. Zo vindt iedereen zijn weg naar de juiste zorg.

 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

"Recht op vakantie voor iedereen!"

Afra Pribylla is een enthousiaste, lieve dame die er graag met haar dochtertje Amélia op uittrekt. Zeker met de zomer voor de deur kijkt ze uit naar een daguitstap of een reisje samen. Niet eenvoudig voor haar want ze heeft geen grote reisbudgetten en reizen kost geld. Gelukkig helpt Rap op Stap bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget.
Meer ›

Diabeteskindje in de klas? Als juf sta ik er niet alleen voor.

Eefje (*) is een vrolijke kleuter (4j) die diabetes mellitus type 1 – suikerziekte - heeft en een insulinepompje met sensor draagt. Hoe ga je daar als juf mee om? “In het begin is het even zoeken”, vertelt kleuterjuf Inez. “Nu ben ik daar rustiger in. “Ik sta er immers niet alleen voor. Er is een prima omkadering voor Eefje; door de ouders, maar ook vanuit de school en het ziekenhuis.”
Meer ›

Dag van de Buren: Café Anoniem nodigt uit

Op ‘Dag van de Buren’ zet Café Anoniem voor het eerst haar deuren open. De dak- en thuislozen ontvangen graag alle buren in hun gezellige huiskamer in de Hasseltse Heilig Hartwijk. Vijf studenten Sociaal Werk zetten er hun schouders ouders onder, om er een mooie dag van te maken en vooroordelen uit de wereld te helpen. Door elkaar te ontmoeten kan er wederzijds begrip en respect groeien!
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.