Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Al wandelend proeven van de gezonde werking van de natuur

Deugddoende wandelingen voor personen met MS

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat natuur goed is voor de gezondheid, niet alleen preventief, bijvoorbeeld om te ontspannen tegen mogelijke stress, maar zeker ook curatief. Contact met groen draagt bij tot een beter herstel, helpt ons te recupereren van stress. Groen zet ook aan tot bewegen waardoor we ons fitter voelen.

Daarom startte Natuurkuur met de organisatie van deugddoende wandelingen voor personen met MS onder begeleiding van natuurgidsen, studenten van de opleidingen Verpleegkunde en Ergotherapie, en het MS-netwerk Limburg.  Natuurkuur is een mooi  voorbeeld van een project dat binnen Vitamine Limburg tot stand kwam door krachten te bundelen.  

“Vooral op mentaal vlak is de wandeling een pluspunt. Je leert nieuwe mensen kennen, en op de wandeling kan ik mijn hoofd leegmaken, ik ben eens niet met mijn eigen zorgen bezig.”

Eén van de MS-patiënten die een wandeling van een kleine vier kilometer deden, was Linda Luyten (39) uit Genk: “Ik heb beweging nodig, en de tocht helpt me daarbij. Bovendien wandel ik niet alleen, ik ben in een groep. Het motiveert me om te bewegen.  Ik kom niet vermoeid thuis, integendeel, ik haal er extra energie uit. Vooral op mentaal vlak is de wandeling een pluspunt. Je leert nieuwe mensen kennen, en op de wandeling kan ik mijn hoofd leegmaken, ik ben eens niet met mijn eigen zorgen bezig.”

 

Uit klassiek hokjes treden

In maart 2019 zal Natuurkuur uitgetest worden met een nieuwe doelgroep: mensen met autisme spectrum stoornis. Net als MS-patiënten, is dit voor de studenten van PXL-Healthcare een belangrijke doelgroep in hun opleiding. Dit project is voor hen een kans om uit de klassieke hokjes te treden en te leren nadenken over hoe we natuur kunnen inzetten voor gezondheid en welbevinden. Studenten worden hierbij begeleid in de aanpak van hun opdracht en nemen aan meerdere wandelingen deel.

Dankzij dit project kunnen ook mensen met gezondheidsproblemen op en veilige manier de positieve invloed die bewegen in de natuur op je lichaam heeft, ervaren. De natuur werkt niet alleen op je fysieke gezondheid, je voelt je ook beter in je vel en hebt terug meer energie. De natuur is het beste medicijn voor een goede gezondheid!

 

Dit verhaal is een mooi voorbeeld van Hasselt Zorgstad waarbij Vitamine Limburg samen met heel wat partners meebouwt aan een gezondheidsvaardige stad waarin er ruimte is voor zorg en waar iedereen in beweging is. 

De partners: Vitamine Limburg, Provinciaal Natuurcentrum, PXL- Healthcare, UHasselt – Biomed, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

Meer info op www.vitaminelimburg.be 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Groep INTRO en Traumazorg staan klaar voor jonge vluchtelingen: 'Via muziek kunnen ze hun emoties uiten'

Plots in een vreemd land terechtkomen, dat is niet gemakkelijk. Je weet niets van de cultuur, je spreekt de taal niet en je kent haast niemand. Bovendien brengt vluchten uit je thuisland vaak trauma’s met zich mee. Zeker voor kinderen. Dankzij het project ‘Powertools’ krijgen jonge vluchtelingen in de middelbare – en nu ook de lagere – school concrete handvatten om zich beter te voelen in hun vel.
Meer ›

“Jouw bloed kan mensenlevens redden”

Heb je bloedgroep A, B, AB of O? Dat maakt niet uit! Het Rode Kruis Vlaanderen kan je donatie goed gebruiken. Elk zakje bloed kan tot vijf mensen helpen. In Hasselt kan je op liefst zes locaties regelmatig binnenspringen om het klusje te klaren. Wij liepen langs in Sint-Lambrechts-Herk, waar de 70-jarige Jef zijn jubileum vierde.
Meer ›

Voorlezen aan ouderen geeft betekenis aan het verleden

Birgiet is een gemotiveerde vrijwilligster die haar passie voor boeken deelt met ouderen. Op woensdagvoormiddag leest ze voor in de kapel van het Clarenhof. Ze zoekt steeds een interessant verhaal dat wordt gekoppeld aan het verleden van de ouderen. “Het is een manier om hun geest fris te houden”, zegt Birgiet. “De mooie en soms moeilijke herinneringen krijgen een betekenis. Door de verhalen van mijn ouders en grootouders kan ik mij goed inleven”, zegt Birgiet. Door te praten over hun belevenissen ontstaat er een nostalgische sfeer binnen deze groep
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.