Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Dag van de Buren: Café Anoniem nodigt uit

Alles is in het werk gesteld om de buren op vrijdag 25 mei tussen 14 en 19 uur een warm welkom te heten in Café Anoniem. Al in februari gingen enkele studenten Sociaal Werk aan de slag om een originele twist te geven aan de Dag van de Buren. “We zakken sinds enkele maanden één keer per week af naar Café Anoniem en de sfeer is er altijd even gezellig en plezant”, vertellen de studenten. Samen met enkele bezoekers bedachten ze het idee van een doolhof voor de deur. “Alle buren die zich in het doolhof wagen, beantwoorden vragen over Café Anoniem en die leiden hen naar de uitgang. Daar kunnen ze dan genieten van een hapje en drankje.”  In een poging om zoveel mogelijk buren persoonlijk te bereiken, gaan de studenten hen deur-aan-deur uitnodigen. Ook de sociale media worden volop ingeschakeld. “Ons doel is buurtbewoners de kans te geven om hun vooroordelen bij te stellen door ze te toetsen aan de praktijk”.

“We willen mensen samenbrengen en Café Anoniem in een positief daglicht stellen.”

Café Anoniem

Café Anoniem is een project van de stad, het OCMW en RIMO Limburg. Mensen die een warme omgeving zoeken, kunnen zes dagen op zeven terecht in de Mouterijstraat voor een betaalbare maaltijd, was- en douchemogelijkheden, een oplaadstation voor gsm’s, internet… Alles wordt eraan gedaan om de drempel zo laag mogelijk te maken. Omdat veel mensen Café Anoniem alleen maar kennen ‘van horen zeggen’, doen er verhalen de ronde die niet altijd overeenkomen met de realiteit. Door het uitnodigen van de buren krijgen die de kans om zelf eens te kijken hoe het er echt aan toe gaat.  “Wat je niet kent, daar ben je soms bang voor. Er zijn veel vooroordelen die wij graag uit de wereld willen helpen”, vertellen de studenten. “Neen, er wordt geen alcohol geserveerd. En neen, niet alleen drugsverslaafden hangen er rond. Op de Dag van de Buren brengen we de buurt en de bezoekers van Café Anoniem samen, zodat wederzijds begrip en respect kan groeien.”

Dag van de Buren

Niet alleen in Café Anoniem wordt op 25 mei een burenfeestje georganiseerd. Ook in andere Hasseltse wijken zullen buren genieten van het gratis feestpakket van de stad.  Behalve affiches, decoratie en uitnodigingen bevatte het pakket immers ook fairtrade wijn, fruitsap en lekkere snacks. Zo ontstaat er solidariteit tussen buren, en gaan we samen uitsluiting en eenzaamheid tegen. Want wijken worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar kunnen ontmoeten!

 

Meer info

www.hasselt.be/dagvandeburen
wijkmanagement@hasselt.be
011 23 94 45

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

"Kleine moeite die groot verschil kan maken.”

Ludo Joris (63) is al bloedgever sinds zijn 18de. “Ik kom uit een familie waar bloedgeven bijna een traditie is, maar ik had ook persoonlijke redenen om ermee te starten. Voor mij voelt het als een kleine moeite waarmee je echt wel een groot verschil kan maken”
Meer ›

Blije gezichten, daar gaan we voor. Van maker tot koper en alles daartussenin.

Maatschappelijk en sociaal bewogen ondernemen: het kan! Kim Hardy richtte 10 jaar geleden de geschenkenwinkel Mamzel op, al gauw een begrip in Hasselt, Limburg en Vlaanderen. Vanuit de drang om iets concreet te doen. Om een steen te verzetten op aarde. Om tastbaar geluk in de vorm van de meest unieke hebbedingen te verspreiden door verhalen te vertellen over bezielde producten.
Meer ›

Minder stenen en meer groen in de stad!

Wist je dat het centrum van Hasselt op warme dagen in een hitte-eiland verandert? Dat de temperatuur er dan tot 6 graden hoger ligt dan in landelijke gebieden? Gelukkig kunnen we iets doen om ons voor te bereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde, zoals kiezen voor minder stenen én meer groen! En dat begint bij onze eigen voortuin, vertelt Hasselaar Jean-Pierre Thijs.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.