Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Hasselt wil ‘iedereen in beweging’: maar wat met gedetineerden?

Sam Weyns komt me halen bij het onthaal van het nieuwe stadhuis. Ondanks de nieuwe lift in het futuristische stadhuis nemen we toch de trap naar de eerste verdieping. Sam zijn taak is om iedereen aan het bewegen te krijgen dus hij wil een student zoals ik natuurlijk niet over het hoofd zien. Sam vertelt me over De Rode Antraciet. Dit is een vzw die zich inzet voor sport en cultuur in alle gevangenissen in Vlaanderen en Brussel.

Als sportmonitor geeft Sam 9u per week sportlessen in de gevangenis van Hasselt. De gedetineerden kunnen zich inschrijven voor deze lessen als ze interesse hebben, en de interesse is er wel. De sportlessen van Sam kunnen een wachttijd hebben van 3 maanden en zijn dus zeer geliefd binnen de muren van de gevangenis. Helaas, zijn er ook sommige gedetineerden die niet kunnen deelnemen aan deze lessen omdat ze hun cel niet mogen verlaten. Samen met De Rode Antraciet heeft Sam een idee uitgewerkt dat zelfs de geïsoleerde gedetineerden aan het bewegen krijgt.

“We willen graag iedereen terug in beweging brengen. Geen uitzonderingen.”

Dit idee is Fit@Cell, een DVD waarin Sam Weyns een volledige work-out begeleidt en oefeningen voordoet zodat sporten toegankelijk wordt voor iedere gevangene. In een keuzemenu kan de gedetineerde kiezen op welk niveau hij wil sporten. Fit@Cell bestaat uit veel laagdrempelige oefeningen die men perfect in een kleine cel kan uitvoeren. Op deze DVD worden er ook allerlei sportieve tips gegeven door volleybalster Liesbeth Mouha, rugbyspeler Sep De Becker en Sam Weyns zelf.

Fit@Cell werd verspreid over alle Vlaamse gevangenissen. In de gevangenis van Hasselt zijn 12 DVD’s beschikbaar en er zijn altijd 8 à 9 DVD’s in de omloop. Ze worden dus veel gebruikt in de gevangenissen. De DVD bestaat nu al enkele jaren, maar door het succes wordt er al uitgekeken naar een tweede versie. Deze versie zal ook opgenomen worden in het Engels, en ook ondertiteld worden in andere talen, om meer nationaliteiten te kunnen bereiken in de gevangenissen.

Beweegbanken

“Mensen moeten tegenwoordig meer zittend werken,” aldus Sam Weyns. “We hebben daarom de mindset om iedereen aan het bewegen te krijgen. Niet per sé sporten, maar gewoon bewegen.” Sam legt uit dat dat ook simpele dingen kunnen zijn, zoals met de fiets naar de bakker gaan in plaats van met de auto. De stad Hasselt heeft ook allerhande initiatieven genomen om de mensen terug aan het bewegen te krijgen. Eén van deze initiatieven zijn de beweegbanken op de pleintjes in Hasselt. Deze banken zijn zo ontworpen dat je hier verschillende sportoefeningen op kan doen. Op deze banken staat ook een QR-code waarmee je een gratis app kan downloaden die functioneert als personal coach op je smartphone.

Kortom, het is een mooi initiatief van de stad Hasselt om iedereen toch in beweging te krijgen. Zonder uitzonderingen.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Dries Vandewauw, student van Hogeschool PXL.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Woonzorgcentrum ontmoet basisschool: “Jong en oud genieten”

Donderdag 17 januari: gelach en opgewekte kinderstemmen vullen HOGEVIJF campus Banneux. Een 20-tal leerlingen van Freinetschool De Toverfluit is bij de buren van zowel het dagverzorgings - als woonzorgcentrum op bezoek. Dergelijke bezoekjes staan regelmatig op het programma. “Een superleuk initiatief waar jong en oud van leren én intens van genieten”, klinkt het aan beide kanten.
Meer ›

‘Kleine Ella’, voor kleine wondertjes

Ook als je kindje te vroeg geboren wordt, wil je momenten kunnen vastleggen. Momenten van vreugde, verdriet, kwetsbaarheid, en alles wat bijzonder is. Herinneringen maken. Dat doen Dominique Vandevoort en haar team met hun vzw ‘Kleine Ella’.
Meer ›

Straffe madammen, die ‘Vrouwen van Hilal’!

Vrouwen hebben elkaar nodig. “We willen dat vrouwen kunnen samenkomen, ongeacht hun nationaliteit en dat ze hun cultuur kunnen uitdragen.” Daarom richtte Marie Delorenzo vanuit basiseducatie een groep op, de ‘Vrouwen van Hilal’. Een team van sterke vrouwen, vaak met een woelige achtergrond en ongehoorde verhalen, waar verdriet en blijdschap samenkomen. Met een hechte vriendschap tot gevolg.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.