Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

"Zorgeloos wonen voor iedereen? Een droom die werkelijkheid wordt in het Universal Design Woonlabo."

Sofie Cox, Ester Winters, Elke Verhaegen, Steffi Vanherf en Ruth Schols, vijf knappe koppen op een rij die ergotherapie studeren aan de Hogeschool PXL. Zij worden opgeleid om personen zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun eigen woon-, leef-, school- of werkomgeving, al dan niet met hulpmiddelen of in een aangepaste omgeving. En daar staat geen leeftijd op: zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen kunnen beroep doen op een ergotherapeut.  

Ergotherapie en Universal Design 
 “Het Universal Design (UD) Woonlabo is voor ons de ideale stageplek om kennis te maken met niet-stigmatiserende hulpmiddelen en omgevingen. Hier snuiven wij de sfeer op van prettig én zorgeloos wonen en verblijven en ontdekken wij zelf slimme designoplossingen die levenslang, aanpasbaar en zelfstandig thuis wonen voor iedereen haalbaar én aangenaam maken. En dat mag u letterlijk nemen: voor jong en oud, voor nu én later, in iedere levensfase, met of zonder specifieke zorgnoden.”  
Universal design vormt het DNA van het UD woonlabo. Men vindt er designproducten die bewoners op een positieve wijze ondersteunen in hun handelingen en ervaringen van het dagelijkse leven. Een designbord met een geïntegreerde opstaande bordrand of een set glazen die niet alleen de jeugd aanspreekt maar óók voor mensen met een tremor makkelijk te gebruiken is, maken zo het verschil.”

 

“Eindgebruikers treden op als ‘cocreators’ van producten die zij zelf gebruiken.”

Co-creatie in het UD Woonlabo: samen ontwerpen voor optimaal gebruikersgemak
De student-stagiaires gaan in het UD Woonlabo aan de slag met een concrete uitdaging die kadert in hun bachelorproef. “Wij ontwikkelen innovatieve oplossingen en betrekken de eindgebruikers in alle fasen van het ontwerpproces. We “cocreëren”,  we zorgen samen voor meerwaarde zowel voor de eindgebruiker als voor de producent. Het zal niet verbazen dat de zorgsector één van de sectoren is waar de stem van de eindgebruiker heel belangrijk is. Daarom nemen we in het UD Woonlabo de proef op de som en treden eindgebruikers op als ‘cocreators’ van producten die zij zelf gebruiken.”

 

Van idee tot praktijk:  studentenprojecten die uitmonden in UD prototypes

“Sofie: ‘Ik ben vertrokken vanuit mijn eigen ervaring als rolstoelgebruiker. Tijdens mijn vorige stage merkte ik dat het niet gemakkelijk is om voorwerpen van de ene kamer naar de andere te verplaatsen vanuit de rolstoel, je hebt immers je handen nodig om je voort te bewegen. Hierdoor groeide het idee om een hulpmiddel te ontwikkelen dat op een makkelijke manier aan de rolstoel bevestigd kan worden en waarop spullen geplaatst kunnen worden. Dit past perfect in mijn bachelorproef over arbeidsreïntegratie van personen met een dwarslaesie, en kan zowel op de werkvloer als in de thuissituatie gebruikt worden.. Momenteel zit ik in de fase van de eerste co-creatiesessie waarbij ik samen met de eindgebruikers ga brainstormen over het concept. Waaraan moet het product voldoen? Wat zijn de knelpunten? Rond deze vragen gaan we met de doelgroep in gesprek en geven we het ontwerp vanuit hun perspectief vorm. De sessies staan altijd in teken van de eindgebruiker, vanuit hun visie en inzichten wordt er vertrokken. Zo loopt er momenteel ook een co-creatietraject voor de ontwikkeling van een handdoek voor eenhandig gebruik waarbij Steffi & Ruth samenwerken met o.a. ReumaNet. Een derde prototype dat we samen willen vormgeven is een hoog-laag tafel die gebruikt kan worden door personen in een elektrische rolstoel. Zodat zij samen met hun familie aan dezelfde tafel kunnen aanschuiven. Dit laatste idee ontstond na bevraging van Elke en Ester van de doelgroep over zorgeloos verblijven. Na de co-creatiesessie gaan we verder aan de slag om het concept, met de bemerkingen, vorm te geven. Steeds met de gebruikers in het achterhoofd. Om zo tot een prototype te komen dat tijdens een volgende co-creatiesessie opnieuw geëvalueerd wordt door de eindgebruikers. De co-creatieve sessie zijn erg inspirerend. Het prototype van de tafel werd al getest met de eindgebruikers, zo komen we straks tot een nieuw, gebruiksvriendelijk en mooi product.

Luisteren, observeren en betrekken

Deze trajecten bevestigen ons in onze toekomstige rol van ergotherapeut om geen genoegen te nemen met het bestaande hulpmiddelenaanbod. Onze creatieve en professionele deskundigheid kan zo een echte hefboom zijn voor innovatieve en kwaliteitsvolle hulpmiddelen, en daarmee dragen we bij aan een betere en kwaliteitsvolle beroepsuitoefening voor alle cliënten.”

Meer info bij Anouk Tuinstra, projectcoördinator UD Woonlabo, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt. Anouk.Tuinstra@PXL.Be of T.+32 (0)11 77 56 82

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Hogeschool PXL.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Met een beetje verdraagzaamheid kom je een heel eind.”

Lange tijd zag het er voor Annemie De Bock (57) naar uit dat ze door rugproblemen nooit meer een job zou kunnen uitoefenen. Dan engageer ik me maar als vrijwilliger, dacht ze. Net deze belangeloze vrijwilligersinzet bleek achteraf de eerste stap naar de job van haar leven.
Meer ›

“Die blik van dankbaarheid is voor mij als vrijwilliger onbetaalbaar.”

Gaby Meyers geeft als vrijwilliger herbalanceringsmassages aan kankerpatiënten. Iedere vrijdagvoormiddag pendelt zij hiervoor naar het Centrum voor Oncologische Ondersteuning O2+ op de campus van het Jessa Ziekenhuis. “Die blik van dankbaarheid in de ogen van patiënten, dat is voor mij onbetaalbaar”, zegt ze.
Meer ›

“We willen iedereen de kans geven om aan sport te doen.”

Runkst is een diverse Hasseltse wijk. In alle opzichten. Er wonen mensen van uiteenlopende afkomst. ‘Sportschool Runkst’, een initiatief van de Stad Hasselt, brengt hen samen, met een – jawel –  heel divers activiteitenprogramma. René Vandeweyer is 22 jaar en één van de vrijwilligers die zich inzetten voor het project. “Omdat ik er echt in geloof”, vertelt hij. “En de mensen hier ook, ze zijn heel enthousiast!”
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.