Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

(Bijna) iedereen vrijwilligt in Hasselt

Ondanks het enthousiasme van velen blijft de nood aan (jonge) vrijwilligers groot. Het is voor talrijke vrijwilligersorganisaties een uitdaging om hun vrijwilligersbestand op peil te houden én rekening te houden met de beschikbaarheid en wensen van de vrijwilliger. PXL-Social Work gaat i.s.m. de verschillende vrijwilligersorganisaties aan de slag om het vrijwilligerswerk een meer hip imago aan te meten én twijfelaars over de streep te trekken. “We vinden het niet alleen vanzelfsprekend dat onze studenten/junior-collega’s, sociaal werkers van morgen, zich engageren in de samenleving, maar willen hen vooral ook aanmoedigen hun rol als ambassadeurs van het vrijwilligerswerk in hun stad, gemeente … op te nemen waardoor ze de goesting voor het vrijwilligerswerk overdragen’, beklemtoont Filip Giraldo, departementshoofd van PXL-Social Work.

 

“Het vrijwilligerswerk geeft me niet alleen de kans om mijn talenten in te zetten en te versterken, maar betekent vooral dat ik iets kan betekenen voor mensen.”

Laura Roman, studente Sociaal werk, neemt die rol met volle overtuiging op. ‘Vanuit mijn interesse voor fotografie kwam ik als vrijwilligster eerst terecht in het jeugdwelzijnswerk, maar inmiddels heb ik ook ervaring als vrijwilligster bij organisaties die zich bekommeren om het lot van (kans)armen. Het vrijwilligerswerk geeft me niet alleen de kans om mijn talenten in te zetten en te versterken, maar betekent vooral dat ik iets kan betekenen voor de mensen. Het besef dat wat je doet niet verloren gaat. De waarde die mensen hechten aan je inzet en de warmte die je ervoor terug krijgt, kennen geen prijs. Bovendien is het voor mij ook een leuke ervaring om uit mijn comfortzone te treden, iets nieuws te proberen, zoals mijn recente ervaring met mensen met een fysieke beperking. Hartverwarmend.  Het is dus zeker goed én belangrijk dat we vanuit onze opleiding aangemoedigd worden om het brede spectrum van het vrijwilligerswerk te verkennen en zo op zoek te gaan naar een goede ‘match’ en betekenis in onze wereld en samenleving.”

Vrijwilligerswerk is echter een zaak van iedereen, vindt Filip Giraldo.  “Laat ons echter de druk van een hartelijk en geëngageerd samen leven niet exclusief op de schouders van de jongste generatie leggen. Een warme wisselwerking en dito overdracht tussen vrijwilligers van gisteren, vandaag én morgen zijn even noodzakelijk als belangrijk. Het (h)erkennen van elkaars talent en de vrijwilligerswerking hierop afstemmen in co-creatie met de professionals biedt ongetwijfeld heel wat potentieel. Een weg die reeds door talrijke vrijwilligersorganisaties wordt gevolgd, maar best ook aangemoedigd en ondersteund wordt.” 

“Samen met verschillende partners uit het werkveld willen we hierin het voortouw nemen”, verduidelijkt Miet Swinnen. “Zo brengen we op ons Salon van de Vrijwilliger op dinsdag 27 maart in PXL-Congress de organisaties en vrijwilligers met elkaar in verbinding. Voor toekomstige vrijwilligers is het dé ontmoetingsplaats om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het ruime aanbod.  De intussen 3de editie, die in het teken staat van het waarderen van vrijwilligers, zet dit jaar buiten enkele inspirerende workshops, ook een vrijwilliger in de bloemetjes. Dit door de nominatie van ‘Limburgse vrijwilliger van het jaar’, waarvoor iedereen een stem kan uitbrengen op de facebookpagina : ‘Limburgse vrijwilliger van het jaar'. 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Voor je het weet, geraak je geïsoleerd en lijkt alle hulp onbereikbaar.”

Partnergeweld, kinder- en oudermishandeling… komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Gelukkig staan slachtoffers er niet alleen voor. Het Family Justice Center, gevestigd in een huis op de Oude Luikerbaan in Hasselt, brengt politie, justitie en hulpverlening samen onder één dak. Deze intensieve samenwerking doet er alles aan om geweld binnen gezinnen te stoppen en herhaling te voorkomen.
Meer ›

"Recht op vakantie voor iedereen!"

Afra Pribylla is een enthousiaste, lieve dame die er graag met haar dochtertje Amélia op uittrekt. Zeker met de zomer voor de deur kijkt ze uit naar een daguitstap of een reisje samen. Niet eenvoudig voor haar want ze heeft geen grote reisbudgetten en reizen kost geld. Gelukkig helpt Rap op Stap bij vakantie- en vrijetijdswensen van mensen met een beperkt budget.
Meer ›

Diabeteskindje in de klas? Als juf sta ik er niet alleen voor.

Eefje (*) is een vrolijke kleuter (4j) die diabetes mellitus type 1 – suikerziekte - heeft en een insulinepompje met sensor draagt. Hoe ga je daar als juf mee om? “In het begin is het even zoeken”, vertelt kleuterjuf Inez. “Nu ben ik daar rustiger in. “Ik sta er immers niet alleen voor. Er is een prima omkadering voor Eefje; door de ouders, maar ook vanuit de school en het ziekenhuis.”
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.