Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Suzanna, van vijwilliger in Angola tot teamlid van een kinderdagverblijf in Hasselt

Ola, como vai? (Hallo, alles goed?)

Suzanna Jacobs, 30 jaar, getrouwd en mama van haar 9-jarige dochter. Samen met haar gezin woont ze in Herk-De-Stad maar dat is niet altijd haar thuis geweest. Ze is hierheen verhuisd en liet haar familie en het zonnige Angola achter haar. Hier heeft Suzanna het soms nog steeds wat moeilijk mee, vooral omdat ze haar familie mist. Maar ze heeft hier al een aardig leven opgebouwd en krijgt haar dagen makkelijk gevuld met haar werk en de zorg voor haar dochter. Maar ze heeft eerst nog andere stappen moeten ondernemen om te komen waar ze nu is.

Laten we beginnen met haar studies. Ze heeft in Angola een master behaald die hier gelukkig werd erkend als bachelor zodat ze kon aantonen dat ze een diploma in haar bezit heeft. Om te betalen voor deze studies heeft ze vier jaar gewerkt als secretaresse aan een universiteit in Portugal. Maar jammer genoeg deed ze dit helemaal niet met plezier. Haar droom was om met kinderen te werken en deze droom begon als vrijwilliger in een weeshuis waar ze voor vele kinderen moest zorgen in Angola. Wanneer ze in België aankwam is ze meteen terug achter de schoolboeken gedoken en studeerde Suzanna Nederlands bij Moderne Talen in Hasselt. Nog steeds leert ze nieuwe woordjes samen met haar dochter door oefeningen samen te maken en veel te lezen. In Sint-Truiden heeft ze haar droom doorgezet als vrijwilliger in kinderopvang De Egeltjes.

“Ik werk hier heel graag en leer elke dag. Ik heb mijn eigen woordenboekje gemaakt met woorden zoals tut, slaapzakje en thermometer. Mijn ultieme droom is om ooit voor een klas te staan.”

Welkom bij Charlotje

Na het vrijwilligerswerk was Suzanna klaar om op zoek te gaan naar een betalende job om haar horizonten te verbreden. Eerst heeft ze de VDAB gecontacteerd maar hier kwam niks productiefs uit de kast. Hier kreeg ze enkele aanbiedingen, ondermeer om te gaan werken als poetshulp maar Suzanna was vastbesloten om te werken met kinderen. Dan is ze in contact gekomen met het project HOA@Work via een Braziliaanse vriendin. HOA@Work staat in om hoogopgeleide anderstaligen te helpen om werk te zoeken op hun maat.

De eerste prestatie van HOA was het erkennen van Suzanna’s diploma. Twee maanden later was dit geregeld en kon Suzanna beginnen met de eerste workshop. Deze intensieve workshop stond in het teken van solliciteren, een CV opstellen en Suzanna kreeg bruikbare tips om dit alles te vergemakkelijken. Hierna volgden een aantal speeddates met mentoren waar ze dan uiteindelijk één mentor toegewezen kreeg. Bij deze mentor kan Suzanna terecht wanneer er iets mis is of wanneer er vragen waren. Deze mentor zou haar ook helpen om haar netwerk uit te breiden zodat ze zo een job vindt.

Ilse, een lid van HOA@Work kwam Suzanna snel ter hulp en vond een stageplek bij het kinderdagverblijf Charlotje. Na twee maanden stage te lopen, maakt ze nu officieel deel uit van het team van Charlotje. “Ik werk hier heel graag en leer elke dag. Ik heb zelfs mijn eigen woordenboekje gemaakt met specifieke woorden zoals tut, slaapzakje en thermometer die mij nu ook helpen met mijn werk bij Charlotje.”

Ilse, een lid van HOA@Work kwam Suzanna snel ter hulp en vond een stageplek bij het kinderdagverblijf Charlotje. Na twee maanden stage te lopen, maakt ze nu officieel deel uit van het team van Charlotje. “Ik werk hier heel graag en leer elke dag. Ik heb zelfs mijn eigen woordenboekje gemaakt met specifieke woorden zoals tut, slaapzakje en thermometer die mij nu ook helpen met mijn werk bij Charlotje.”

Wat wil je nog bereiken?

“Mijn ultieme doel is om ooit voor een klas te staan en les te geven”, aldus Suzanna. Zelf vindt ze haar Nederlands nog niet voldoende om een studie te volgen en alles te verstaan of om les te geven aan kinderen. Als ze iets doet, doet ze het goed en daarom wil ze eerst haar Nederlands nog wat polijsten vooraleer ze gaat studeren voor leerkracht.

Het is bewonderenswaardig om te zien wat een motivatie en goesting Suzanna heeft om zich volledig in te zetten voor deze kinderen en steeds te blijven bijleren. Doordat ze zelfs nu nog zou willen verder studeren kan ik alleen maar zeggen; welke achtergrond je ook hebt, als je je schouders eronder zet en er volledig voor gaat, maak je je eigen dromen waar. Hier is Suzanna het levende bewijs van.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Demi Baldewijns, studente van Hogeschool PXL. 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Als vluchteling op de arbeidsmarkt

Als werkzoekende met buitenlandse origine kan het soms een hele klus zijn om je weg te vinden op de arbeidsmarkt. Zo ook voor Aïcha en Manel, beide vluchteling en actief op zoek naar een fijne job. Samen met een groep erkende vluchtelingen deden ze mee met een samenwerkingsproject van Alternatief vzw en OCMW Hasselt om tijdens 28 sessies op onderzoek te gaan naar de do’s en don'ts in deze zoektocht. Wat leerden de dames bij? Dat vooral de Nederlandse taal een barrière is. Maar daar willen ze maar al te graag aan werken.
Meer ›

Hasselt wil ‘iedereen in beweging’: maar wat met gedetineerden?

Zaterdag 27 november 2018. Ik heb een afspraak met Sam Weyns in het nieuwe stadhuis van Hasselt. Sam is sportmonitor bij de stad Hasselt en ik kom hem interviewen over het initiatief waarmee ze gedetineerden willen laten bewegen. De stad Hasselt wil iedereen aan het bewegen krijgen: kinderen, senioren en zelfs… gedetineerden.
Meer ›

Woonzorgcentrum ontmoet basisschool: “Jong en oud genieten”

Donderdag 17 januari: gelach en opgewekte kinderstemmen vullen HOGEVIJF campus Banneux. Een 20-tal leerlingen van Freinetschool De Toverfluit is bij de buren van zowel het dagverzorgings - als woonzorgcentrum op bezoek. Dergelijke bezoekjes staan regelmatig op het programma. “Een superleuk initiatief waar jong en oud van leren én intens van genieten”, klinkt het aan beide kanten.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.