Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Van kankerpatiënte tot co-voorzitter Levensloop Hasselt

Toen Chris Vanbockrijck in 2002 het zware verdict borstkanker kreeg, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze jaren later een echte ‘supervrijwilliger’ zou worden binnen de Stichting tegen Kanker. “Mensen zeggen vaak: chic dat je dit doet! Maar eigenlijk is het ook een beetje egoïstisch. Ik haal hier mijn energie uit”, vertelt Chris, die intussen uitgeroepen is tot officiële ‘Global hero of hope’ bij Levensloop.

 

Eerst kreeg Chris het verdict borstkanker, drie maanden later – na haar borstamputatie en hormonentherapie - moest haar man in behandeling voor prostaatkanker. Meteen daarna kreeg haar moeder de harde diagnose: borstkanker in een vergevorderd stadium.

 

Moeilijke jaren

“Dat alles hakte er serieus in”, blikt Chris terug. “Door mijn ziekte schoot van mijn bloeiende kinépraktijk niet veel meer over en ik was lichamelijk en emotioneel niet in staat om die praktijk helemaal terug op te bouwen. Zware jaren! Ondanks een fijn sociaal leven en vrijwilligerswerk voelde ik me nutteloos en kreeg ik mijn leven maar moeilijk terug op de rails. Tot ik in contact kwam met een psychologe van de Stichting tegen Kanker. De gesprekken met haar hebben mij gered! Zij gaf me de raad iets te gaan doen met de capaciteiten die ik heb.”

“Chic dat je dit doet, zeggen mensen, maar ik haal hier zelf ook energie uit”

Jessa zet project verder

En dus volgde Chris een opleiding om gelaatsverzorging te geven aan kankerpatiënten. “Ik werkte van in het begin enthousiast mee aan het project ‘Goed verzorgd, goed gevoel’ in het Jessa Ziekenhuis. Eind 2017 stopte de Stichting tegen Kanker met dit pilootproject in de hoop dat ziekenhuizen het nu zelf verder zouden zetten. In heel wat ziekenhuizen is dat niet het geval, maar Jessa heeft er wel zijn schouders onder gezet. Gelukkig, want kankerpatiënten hebben hier echt heel veel aan!”

 

Levensloop

Intussen had Chris heel wat contacten opgebouwd binnen de Stichting en met andere kankerpatiënten. “Toen Levensloop in 2011 naar St.-Truiden kwam, waren we met een groepje vastbesloten om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen kanker. Met allemaal zieke of herstellende mensen een estafette van 24u lopen? Nog te zwaar! Maar de 100 liter soep die we kookten, bracht toch ook een mooi centje op. Het jaar erna vormden we wel een team en sindsdien lopen we ieder jaar mee. Het is meteen ook een herdenkingsmoment voor een goede vriendin die het niet overleefd heeft. Toen Levensloop vijf jaar geleden naar Hasselt kwam, zijn we met de hele groep naar Hasselt overgestapt.” Intussen is Chris co-voorzitter van Levensloop Hasselt.

Global hero of hope

“Voorheen was ik vooral bezig met ons team voor Levensloop, maar sinds mijn co-voorzitterschap ben ik zowat het hele jaar in de weer voor Levensloop Hasselt. Levensloop is vanuit Amerika overgewaaid naar de 5 continenten. Intussen doen 30 landen mee. Door mijn engagement bij Levensloop ben ik in 2015 benoemd tot ‘Global hero of hope’, een soort ambassadeur voor Levensloop België. In die hoedanigheid ga ik overal mijn verhaal vertellen en help ik mee nieuwe edities van Levensloop opstarten. Het fijne van Levensloop is dat de opbrengst integraal naar de Stichting tegen Kanker gaat die het investeert in projecten voor kankerpatiënten. Van het ingezamelde geld bij Levensloop Hasselt komt er bijvoorbeeld een gedeelte terug naar kankerprojecten in de regio Hasselt.”

 

Levensloop en vrijwilligerswerk voor kankerpatiënten is intussen een levenswerk geworden voor Chris. “De Stichting ziet mij een beetje als een ‘supervrijwilliger’ (lacht). Ze vragen mij voor allerhande initiatieven: van aquagym voor kankerpatiënten tot een campagne tegen roken in de auto tot een lingerie- en badpakkenshow voor mensen met een borstamputatie: ik heb het allemaal al gedaan. Die lingerieshow lag serieus buiten mijn comfortzone. Maar ik weet hoe belangrijk dergelijke initiatieven zijn voor kankerpatiënten. En ik heb er al heel wat sterke vriendschappen aan overgehouden!”

 

Levensloop Hasselt vindt plaats op 18 en 19 mei. Ook jij kan je steentje bijdragen. Meer info: www.levensloop.be/relays/hasselt-2019.

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Brigitte Celis, communicatiedienst Jessa Ziekenhuis. De foto's werden gemaakt door Kristof Hayen, communicatiedienst Jessa Ziekenhuis.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Sandra en Luc counteren kanker

Ziek zijn verandert je leven, je krijgt een andere kijk op de wereld. Je moet leren doorzetten als nooit tevoren en je komt te weten wie je echte vrienden zijn. Kanker veranderde Sandra, op zoveel verschillende vlakken. Ze leerde ex-kankerpatiënt Luc kennen door ‘Kanker Counteren’, een initiatief voor jongeren van Kom op tegen Kanker. “Ik geniet nu van elke dag, ik pieker niet en ik focus op het nu”, vertelt ze.
Meer ›

vzw De Brug verzet zich tegen armoede!

We gaan terug naar café Anoniem in 1995, het begin van VZW de Brug. Frieda, de huidige voorzitster en nog enkele mensen willen actie ondernemen, hun hand reiken naar de mensen aan de andere kant van de brug, mensen die in armoede leven. Café Anoniem wordt opgericht. "Hier kunnen tot op heden kwetsbaren terecht voor educatie, een warme maaltijd en een goede babbel. Het is niet enkel een plek waar men hulp vindt. Het is een thuis", vertelt Frieda.
Meer ›

Huis Erika Thijs, een echte thuis!

In het groen omgeven Villerspark in Hasselt vind je Huis Erika Thijs. Hier ontvangen vrijwilligers kankerpatiënten en familie met open armen. De patiënten worden hier gasten genoemd, zodat ze niet telkens geconfronteerd worden met hun ziekte. Het inloophuis werd opgericht door Erika Thijs zelf, die overleed aan kanker. Ze heeft wel haar grote droom kunnen verwezenlijken: een plaats creëren waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en steun vinden bij elkaar. Ik sprak met Mark en Lut, twee vrijwilligers uit het inloophuis.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.