Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Fietsen naar het werk geeft mij een mentale boost.”

Peggy werkt als projectmedewerker in het Jessa Ziekenhuis. Het ziekenhuis voorziet gratis fietsen voor medewerkers die minstens 75% van hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen. Toch koos Peggy ervoor om zelf een elektrisch exemplaar aan te kopen. “Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad”, vertelt ze enthousiast. “Met mijn gewone fiets komen werken, vond ik soms een zwaar karwei, zeker bij slecht weer of wind. Ik zocht dus veel te vaak excuses om toch maar de auto van stal te halen. Nu kijk ik echt uit naar mijn fietsrit, weer of geen weer. Waait het hard of moet ik een brug over? Dan fiets ik gewoon met wat meer ondersteuning van de fietsbatterij.”

“Die dagelijkse fietstocht ervaar ik niet als woon-werkverkeer, maar als pure ontspanning.”

Mentale boost

Voor Peggy is er een heel groot contrast tussen pendelen met de auto of met de fiets. “Als ik vroeger na een drukke werkdag met de auto thuis kwam, voelde ik me doodmoe en gestresseerd. Nu heb ik net heel veel energie, het fietsen geeft mij een mentale boost. Die dagelijkse fietstocht ervaar ik niet als woon-werkverkeer, maar als pure ontspanning. Ik kan echt genieten van alles wat ik rondom mij zie en ruik: de bomen, een reiger, fazanten, struiken in bloei,... Vaak rij ik via een omweg naar huis om een mooi stuk van het fietsroutenetwerk te kunnen meepikken. En ik stop ook al eens om onderweg foto’s te maken. Je ervaart de seizoenen héél anders dan als je in de auto naar het werk pendelt.”

Gezonde verslaving

Ook van de ochtendrit naar het werk geniet Peggy. “Het drukke verkeer met alle verkeerslichten, het moeten zoeken naar een parkeerplaats: Ik kwam nogal eens nerveus op het werk aan. Nu krijg ik frisse lucht binnen, parkeer ik voor de deur en kan ik fit aan de werkdag beginnen. Bovendien is mijn conditie door de dagelijkse beweging verbeterd. Ik kies ook wel bewust voor minimale ondersteuning van de fietsbatterij, zodat ik toch beweging heb. ’s Morgens al nat op het werk aankomen? Dat overkomt me zelden. Ik check de buienradar en vertrek desnoods wat vroeger of later. Dankzij de glijtijden op mijn werk heb ik die ruimte. Met mijn dagelijkse fietstocht werk ik zowel aan mijn fysieke als mentale gezondheid. Je kan het een gezonde verslaving noemen, maar wel eentje die ik echt iedereen kan aanraden!

 

 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen)

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Wat een luxe en vrijheid heb ik terug.”

Mariette Kurvers (52) is een nierpatiënte met een gouden randje. Eind mei 2017 mocht zij als eerste het thuishemodialyseprogramma van het Jessa Ziekenhuis in praktijk brengen. “Het geeft me meer levenscomfort”, zegt ze hier zelf over. Het portret van een positief ingestelde madam.
Meer ›

“Ik wil mensen leren genieten van het fietsen.”

Met de fiets naar het werk of je boodschappen doen, er is geen leukere manier om je te verplaatsen door de stad. Zeker als de zon schijnt! Sommige volwassenen hebben het fietsen nog niet onder de knie, maar daar steken de staddiensten Sport en Wijkmanagement een stokje voor. Enkele keren per jaar organiseren ze fietslessen voor volwassenen.
Meer ›

"Zorgeloos wonen voor iedereen? Een droom die werkelijkheid wordt in het Universal Design Woonlabo."

Sofie Cox, Ester Winters, Elke Verhaegen, Steffi Vanherf en Ruth Schols, vijf knappe koppen op een rij die ergotherapie studeren aan de Hogeschool PXL Zij worden opgeleid tot expert om een persoon of een groep personen te begeleiden om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in hun eigen woon-, leef-, school- of werkomgeving.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.