Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Een initiatief van...

Zorgverhalen

Bekijk
de video
Doe mee!

“Jouw bloed kan mensenlevens redden”

Voor wie nog nooit bloed doneerde, het gaat er professioneel en tegelijk warm aan toe. Een sympathiek medisch team van het Rode Kruis – in dit geval twee dokters en acht verpleegkundigen – weet perfect waarmee het bezig is. “Ons team is bijna dagelijks op pad in de regio Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen”, zegt Johan Beuls van het Rode Kruis. De donoren melden zich aan, vullen een medische vragenlijst in, passeren bij de dokter en worden dan geprikt. Het is lekker druk in OC Elckerlyc. “Weet je waar onze passage ook altijd een groot succes is? In de UHasselt. Zo kan je het geloof in de jeugd toch niet verliezen?”

 

““Het is zo weinig moeite en je kan er letterlijk mensenlevens mee redden””

Nijpend bloedtekort
Professioneel dus, maar ook gezellig. Daar zorgen de plaatselijke Rode Kruisvrijwilligers voor. In Sint-Lambrechts-Herk zijn dat Benny, Rita, Otto, Danielle, Marleen, Jaak en Heidi. “We zorgen voor promotie en helpen waar nodig”, vertellen ze. “Daarnaast zorgen we voor een hartelijke ontvangst. We ‘belonen’ de bloedgevers altijd met wat eten en drinken. Soep, wafels, ijs met aardbeien… Op die manier komen mensen graag terug. Op een avond als deze ontvangen we gemiddeld 70 à 80 bloedgevers. In totaal zijn er momenteel een 200-tal donoren in Sint-Lambrechts-Herk, maar niet iedereen kan of mag iedere keer.”
Neem nu de 25-jarige Dries Peeters. Vandaag is hij voor de vijfde keer van de partij, maar de vorige keren moest hij even passen. “Ik had een tattoo laten zetten en dus mocht ik zes maanden geen bloed geven”, verklaart hij. Veiligheid eerst, daarom zijn de voorwaarden voor bloedgevers best streng. Je kan te jong, te licht, te ‘ziek’, te reislustig zijn… Vier keer per jaar is bovendien het maximum voor bloedgeven. Het gevolg is een nijpend tekort aan bloed in de bloedbanken. Zeker van bepaalde bloedgroepen. “Het is zo weinig moeite en je kan er letterlijk mensenlevens mee redden”, zegt Dries. Na een half uur en een klein prikje sta je weer buiten. En je kan hier iets eten of drinken.”

 

Fles voor Jef
Man en vrouw, jong en oud tekenen present. De blikvanger is jubilaris Joseph ‘Jef’ Ilsbroekx. Hij krijgt een fles voor zijn 100ste donatie. Als je weet dat je met één zakje bloed tot vijf mensen kan helpen… “Ik ben nu 70 en doe dit al meer dan 40 jaar”, rekent Jef. “Meestal kom ik hier, soms ook in de Boomkensstraat. Ik heb wel de leeftijdsgrens bereikt dus misschien is dit mijn laatste keer?” Nee hoor, Jef zien we nog terug. De maximumleeftijd van 70 jaar werd zopas afgeschaft omdat er geen wetenschappelijke basis voor was en omdat elke donor meer dan welkom is. Volg jij Jefs voorbeeld?

In Hasselt zijn er ook in Runkst, Kuringen, Kuringen-Heide, Kermt en Stevoort regelmatige prikmomenten. Op www.rodekruis.be/bloed vind je de volledige kalender en alle informatie.
 

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Voorlezen aan ouderen geeft betekenis aan het verleden

Birgiet is een gemotiveerde vrijwilligster die haar passie voor boeken deelt met ouderen. Op woensdagvoormiddag leest ze voor in de kapel van het Clarenhof. Ze zoekt steeds een interessant verhaal dat wordt gekoppeld aan het verleden van de ouderen. “Het is een manier om hun geest fris te houden”, zegt Birgiet. “De mooie en soms moeilijke herinneringen krijgen een betekenis. Door de verhalen van mijn ouders en grootouders kan ik mij goed inleven”, zegt Birgiet. Door te praten over hun belevenissen ontstaat er een nostalgische sfeer binnen deze groep
Meer ›

Repair Café in Runkst: het versterken van de sociale cohesie

In het Repair Café van Runkst ben je van harte welkom. Als vrijwilliger én bezoeker. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom. Sinds mei niet langer in de voormiddag maar van 13 tot 15 uur. Place to be: Hostel H! De enthousiaste elektriciens, computerspecialisten, naaisters, fietsenmakers en andere handige harry’s staan er klaar om je gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties.
Meer ›

Zorgen voor je beste maatje is zorgen voor jezelf

Heel wat mensen kiezen voor een hond als trouwe metgezel. Het geeft hen niet alleen veel vreugde en dierenliefde, hun viervoeter zorgt ook voor snellere contacten met anderen en nodigt hen uit om naar buiten te gaan en die 10 000 stappen te halen. De Hasseltse hondenweides passen perfect in dit plaatje, vindt Lize Vanhengel. Ze zorgen voor het sociale en fysieke welzijn van hond en baasje!
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.