Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

“Die blik van dankbaarheid is voor mij als vrijwilliger onbetaalbaar.”

Vroeger werkte Gaby bij Ford Genk. Bij de aankondiging van de sluiting wist ze dat haar brugpensioen voor de deur stond. “Ik ben dan meteen beginnen uitkijken naar interessante cursussen omdat ik niet in een zwart gat wou vallen”, blikt ze terug. “De cursus herbalanceringsmassage bij kankerpatiënten sprak mij meteen aan. Bij Ford zat ik in de sector arbeidsgeneeskunde en ongevallen. Dat zorgaspect en het met raad en daad bijstaan van mensen zit me echt in het bloed.” Toen de vzw ’n Witte Roos(*) Gaby vroeg om hun team in het wellnesscentrum voor kankerpatiënten in Hasselt te vervoegen, ging ze daar dan ook graag op in.

“Er zijn patiënten die weken later het positieve effect van de massage nog voelen.”

Even alles vergeten
“Mensen komen van heinde en ver naar hier, het maakt niet uit waar ze in behandeling zijn”, vertelt Gaby. “Wie een kankerbehandeling krijgt, zit met zoveel vragen, angsten en onzekerheid. In onze wellnessruimte kunnen ze alles even vergeten, ze hebben een uurtje puur voor zichzelf. Sommigen geven na dat uurtje aan dat je hen iets speciaals hebt gegeven en er zijn er die weken later het positieve effect van de massage nog voelen.“

Extra energie
Vanaf de start tot een jaar na de behandeling kunnen kankerpatiënten maandelijks voor een herbalanceringsmassage langskomen. Ook daarna is het mogelijk om sporadisch nog een sessie te volgen. “Voor heel wat patiënten wordt het een vast ritueel, al is de drempel in het begin soms hoog. Ik probeer de eerste keer al zachtjes door hun schild te breken. Soms duurt het enkele maanden voor ze zich kunnen overgeven en de blokkades in hun lichaam loskomen. Hierdoor krijgen ze extra energie en kan hun lichaam beter herstellen. Tijdens de eerste sessies komen er soms ook heel wat gevoelens los. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit een vrouw met een borstamputatie gemasseerd die aan het einde van de sessie huilde. Ik vroeg verschrikt of ik iets verkeerd gedaan had. ‘Nee, net niet’, zei ze. ‘Je hebt me een heel mooi cadeau gegeven, het voelde alsof ik mijn borsten terug had’. Als je iemand dat gevoel kan geven, heb je je werk goed gedaan.”

Warmte en voldoening
Al die contacten met kankerpatiënten, is dat niet zwaar? “Het houdt mij vooral met beide voeten op de grond en zorgt ervoor dat ik veel beter kan relativeren”, vindt Gaby. “En net zoals het aan de patiënten rust geeft, geeft het mij rust. De stress valt van mij af zodra ik hier de wellnessruimte binnen kom. Soms vragen mensen mij waarom ik geen massages tegen betaling geef. Maar ik doe dit omdat ik het graag wil doen. Ik geef maar een heel klein beetje van mijn tijd en krijg daar heel veel warmte en voldoening voor terug.”

(*) De vzw een Witte Roos ontstond in 2006 op initiatief van Rina Gubanski. Sinds 2012 is de vzw iedere dag in O2+ (campus Jessa) actief. Dit van oorsprong Limburgse initiatief werkt uitsluitend met vrijwilligers en is intussen ook buiten Limburg actief. De vrijwilligers van een Witte Roos schenken jaarlijks zo’n 4 000 tot 5 000 kankerpatiënten een verwenmoment.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door communicatiedienst Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, foto’s: Kristof Hayen).

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“We willen iedereen de kans geven om aan sport te doen.”

Runkst is een diverse Hasseltse wijk. In alle opzichten. Er wonen mensen van uiteenlopende afkomst. ‘Sportschool Runkst’, een initiatief van de Stad Hasselt, brengt hen samen, met een – jawel –  heel divers activiteitenprogramma. René Vandeweyer is 22 jaar en één van de vrijwilligers die zich inzetten voor het project. “Omdat ik er echt in geloof”, vertelt hij. “En de mensen hier ook, ze zijn heel enthousiast!”
Meer ›

(Bijna) iedereen vrijwilligt in Hasselt

Bijna 20% van de Hasselaren steekt de handen uit de mouwen als vrijwilliger. Maar het mag nog meer zijn … De werving van nieuwe vrijwilligers vereist heel wat flexibiliteit. Waar zoek je je nieuwe (jonge) vrijwilligers? Inzetten op alle media, ook social media zoals Facebook en Instagram, blijken volgens het onderzoek van PXL- Social Work Research effectief om jongere vrijwilligers te rekruteren.
Meer ›

“Voor je het weet, geraak je geïsoleerd en lijkt alle hulp onbereikbaar.”

Partnergeweld, kinder- en oudermishandeling… komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Gelukkig staan slachtoffers er niet alleen voor. Het Family Justice Center, gevestigd in een huis op de Oude Luikerbaan in Hasselt, brengt politie, justitie en hulpverlening samen onder één dak. Deze intensieve samenwerking doet er alles aan om geweld binnen gezinnen te stoppen en herhaling te voorkomen.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.