Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Vroeger stond ik niet stil bij de gevolgen van cannabisgebruik

“Ik was vorig jaar samen met vrienden op het Dusartplein in Hasselt voor de wereldbekermatch van België tegen Frankrijk”, begint Joris zijn verhaal. “We hadden cannabis gerookt en fietsten na afloop zonder licht naar huis. Toen de politie ons tegenhield, werd één van mijn vrienden gefouilleerd omdat hij geregistreerd stond voor druggebruik. Ze zijn hem blijven opvolgen en toen ze later in zijn gsm keken, zagen ze dat we elkaar regelmatig sms-berichten stuurden over cannabis. Ze hebben mijn papa dan gebeld en een week later moest ik naar het politiebureau.”

 

Begeleiding of jeugdrechter

Daar werd Joris na een gesprek doorverwezen naar het vroeginterventieprogramma van Ligant (Limburgs netwerk geestelijke gezondheid kinderen & jongeren). “Het was geen echte verplichting, maar de politie liet wel verstaan dat ik anders misschien wel bij de jeugdrechter zou terechtkomen of meer straf zou krijgen. Ik weet niet of ik het gedaan zou hebben zonder die stok achter de deur, maar het heeft wel geholpen.”

“De getuigenis van een jonge verslaafde heeft mij geholpen om te stoppen”

“Het eerste gesprek vond plaats bij Katarsis, dat is een plaats waar mensen met een alcohol- of drugverslaving worden behandeld. Mijn papa was er ook bij. Het was vooral een verkennend gesprek om te weten hoe vaak ik cannabis rookte en of ik echt verslaafd was.” Ook hobby’s, thuis- en schoolsituatie kwamen daar onder meer aan bod. Op basis van dat gesprek werd beslist om Joris een aantal sessies te laten volgen bij het CAD (Centrum voor alcohol- en andere drugproblemen).

 

“Bij het CAD kregen we in een vrij klein groepje uitleg over verschillende soorten drugs en hoe het proces van experimenteren tot verslaving verloopt. Soms deden we een quiz of een testje. Zo moesten we bijvoorbeeld bepaalde situaties rangschikken op ‘wat is het meest en wat het minst erg’? En iedereen in de groep moest ook over zijn eigen gebruik vertellen. Dat vond ik niet erg, het waren toch allemaal mensen die ik niet kende.”

Leven niet laten verpesten

Maar wat Joris vooral deed beslissen om met zijn cannabisgebruik te stoppen, dat was de getuigenis van een jonge verslaafde. “Een jonge man van zo’n 25 jaar die in Katarsis behandeld werd, kwam ons vertellen over zijn alcohol- en drugsverslaving. De verslaving had een groot deel van zijn leven verpest. Vroeger stond ik er niet zo bij stil wat cannabisgebruik of een verslaving met je kan doen. Die getuigenis heeft mij toch wel geholpen om te stoppen. Dat en de uitleg over psychoses. Ik heb in mijn omgeving iemand die al enkele keren een psychose heeft gehad door drugs. Het heeft mij meer doen nadenken. Ik gebruik nu geen drugs meer. Af en toe drink ik wel nog alcohol, maar niet veel. Vroeger dacht ik altijd: ik stop met cannabis roken als ik 18 jaar ben, dan start ik mijn volwassen leven. Maar na die getuigenis en de uitleg over psychoses, wist ik: dit is het moment om ermee te stoppen. In het begin was het soms moeilijk, maar ik sta nu meer stil bij de gevolgen. Ik wil niet nog eens gepakt worden of mijn leven laten verpesten door drugs.”

 

Via Hasselt Zorgstad zoeken het Jessa Ziekenhuis, CAD, Ligant en Stad Hasselt naar manieren om jongeren die met een alcoholintoxicatie of na druggebruik op de spoedgevallendienst belanden, te informeren over of door te verwijzen naar het programma voor vroeginterventie.    

 

(*) Joris is een fictieve naam

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen. Dit verhaal werd geschreven door de communicatiedienst van het Jessa Ziekenhuis (tekst: Brigitte Celis, fotografie: Kristof Hayen).

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Leerlingen werken aan ‘duurzaam ondernemen’

Go! Next het Atheneum ontving onlangs als eerste Vlaamse school het deelnemerscertificaat van Voka voor duurzaam ondernemen. “Het afgelopen half jaar hebben we in de school heel actief gewerkt rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, vertelt directrice Vanessa Oeyen. We deden op dat vlak al meer dan we dachten, maar nu is de bewustwording nog veel groter geworden.”
Meer ›

Weg met die drempels!

Ken je de Drempelmeter al? Het is een tool die de stad Hasselt ontwikkelde en die je in staat stelt om de toegankelijkheid van je organisatie te meten. Wat zijn je blinde vlekken, je drempels naar een goede, open dienstverlening voor kwetsbare groepen? Ervaringsdeskundigen zijn voor de Drempelmeter een zeer belangrijke schakel. Roos, een opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede, wil een brugfiguur zijn voor een organisatie en haar publiek.
Meer ›

Pleegkinderen snakken naar een warm nest en houvast

Een pleegkind uit een leefgroep opvangen: je kan het vergelijken met een dagelijkse choreografie van onzekerheid en vertrouwen. “Als je een pleegkind in huis neemt, behandel je hem of haar als je eigen kind. Maar het is niet jouw kind. Die dualiteit blijft moeilijk natuurlijk. Ikzelf probeer het zo te zien: ik moet mijn pleegkind loslaten wanneer het voor hém nodig is. En tot dan moet ik zoveel mogelijk van hem houden.”
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.