Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

X50 - Een eerste ‘ontwerpteam’ tekende de krijtlijnen voor Hasselt Zorgstad

Verbinden en vermenigvuldigen zijn dé ingrediënten van Hasselt Zorgstad: van X3 naar X50. Wat begon bij 3 initiatiefnemers groeide al snel uit tot een eerste groep van 50 ambassadeurs voor Hasselt Zorgstad. Om de ambitie “gezond zolang het kan, de beste zorg wanneer die nodig is” waar te maken, wil Hasselt Zorgstad iedereen met een hart voor zorg laten meebouwen. 50 denkers en doeners én Hasselaren werden uitgenodigd om na te denken over een visie en strategie voor een doorgedreven samenwerking op vlak van zorg, gezondheid en welzijn.

Hasselt Zorgstad - Ontwerpavonden
Bekijk alle foto's van de ontwerpavonden op de website van Jessa Ziekenhuis.

Het zogenaamde ‘ontwerpteam’ bestaat uit directeurs, bestuurders en managers, maar ook uit ontwerpers, onderzoekers, ambtenaren, zorgprofessionals, bedrijfsleiders, medewerkers én inwoners. Allemaal delen ze een passie voor zorg en willen ze mee Hasselt op de zorgkaart zetten. De groep van 50 is ontstaan vanuit het netwerk van de initiatiefnemers, later zullen ook de 50 ontwerpers hun eigen netwerk meebrengen en zal er een spontane uitrol gebeuren naar het hele systeem. Iedereen die straks het charter Hasselt Zorgstad onderschrijft en bijdraagt aan de gezamenlijke doelstellingen is welkom!

Tijdens twee ontwerpavonden op 26 april en 29 mei 2017 werden de eerste krijtlijnen voor Hasselt Zorgstad vastgelegd. Om het ganse zorgecosysteem te laten samenwerken, worden ontwerpavonden georganiseerd die verlopen volgens de methode van ‘appreciative inquiry’, een positieve benadering die vertrekt vanuit succeservaringen en vaak wordt ingezet voor multi-actorsamenwerkingen. Dankzij deze waarderende benadering worden succesformules voor de toekomst gedestilleerd. Vanuit een droomscenario wordt een concreet plan ontwikkeld met haalbare en vaak verrassende doelstellingen. Zo ontstaat een toekomstplan dat iedereen de moeite waard vindt om aan bij te dragen.

Hasselt Zorgstad - Ontwerpavonden

‘Hasselt Zorgstad bestaat omdat wij gezond samenwerken’, een greep uit het werk van de X50:

Hasselt Zorgstad krijgt een gezicht, handen en voeten in 5 strategische pijlers: een gezondheidsvaardige en toegankelijke stad, een stad met ruimte voor zorg waar het gezond is om te werken; een Hasselt waar iederéén in beweging is.

Hasselt Zorgstad gaat over samen nieuwe kansen creëren in nieuwe netwerken. Het gaat over anders samenwerken in het veld, waardoor de Hasselaren gezonder gaan leven en werken. Hasselt Zorgstad is een plan van burgers, beleidsmakers, politici, beslissers, architecten, onderwijzers, experten, designers, academici, professionals, managers …: een plan voor en door Hasselaren. Het plan gaat samen maatschappelijke uitdagingen aan. Het is nu aan ons om een actieveld te creëren en Hasselt Zorgstad concreet te maken. Zorg en gezondheid zijn immers een zaak van ons allemaal!

Gezond leven kan je niet alleen, dat doe je altijd met anderen. Met andere Hasselaren, en ook met zorgprofessionals; intergenerationeel, interprofessioneel en intersectoraal. Goede zorg is in onze visie geïntegreerde gezondheids- en welzijnszorg; ze komt tot stand daar waar we samenwerken, iedere actor met zijn of haar unieke bijdrage.

Hasselt Zorgstad laat elke Hasselaar meebouwen aan de gezonde stad van morgen. Een open netwerk dat vertrekt vanuit ambitie, creativiteit, diversiteit en authenticiteit. De toekomst van zorg is er een van samenwerken vanuit een gedeelde visie. Die gezonde samenwerkingsverbanden worden net de spil van een nieuw zorgsysteem voor onze stad. En hoe beter die samenwerking, hoe groter de sociale impact. Gedeeld eigenaarschap is nodig om niet alleen te praten, maar ook te doen. Door ideeën en investeringen te delen, creëren we een krachtige infrastructuur en een stimulerend klimaat waardoor we met z’n allen bijdragen aan een gezonde stad.

Na deze twee ontwerpavonden ontstonden eerste acties die Hasselt Zorgstad een gezicht gaven. Deze acties, maar ook de ambassadeurs en partnerorganisaties verbinden we voortaan op dit digitaal platform. Het platform fungeert als een ontmoetingsplaats waar geëngageerde professionals, burgers en organisaties elkaar vinden om acties op te zetten, anderen te inspireren of om nieuwe zorgprojecten groeikansen te geven. Welkom op dit platform. Klik hier om ambassadeur of partner te worden van Hasselt Zorgstad. Onderteken het charter en zorg samen met ons voor morgen!

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.