Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Dokter nodig tijdens het weekend?

12/12/2018

Campagne ‘dokter nodig tijdens het weekend’ start in Hasselt

Hasselt, 25 oktober 2018 - Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en de Huisartsenwachtpost Herkenrode starten een campagne die uitlegt waar en wanneer de patiënt terecht kan voor medische hulp tijdens het weekend. Een heldere boodschap op een ludieke manier uitgelegd in dit animatiefilmpje:   https://youtu.be/F3VqJWYWiuo

 

De initiatiefnemers willen zo duidelijk maken wat je opties zijn als je een dokter nodig hebt tijdens het weekend.

 

Dr. Agnes Meersman, diensthoofd spoedgevallen Jessa Ziekenhuis: “Vaak beseffen patiënten niet dat ze het verkeerde traject volgen. Ze weten niet altijd hoe ons zorgsysteem in elkaar zit. Als zo iemand zich toch op de spoedafdeling meldt, leggen de artsen uit wat het juiste pad is. Maar zo gaat er kostbare tijd verloren.”

 

Dr. Rik Carlier, voorzitter van de Herkenrode Huisartsenkring vult aan: “In het weekend zijn er raadplegingen of huisbezoeken van de huisartsen via de huisartsenwachtpost. Als je niet kan wachten tot je eigen huisarts op maandag bereikbaar is, dan kan je hier terecht.”  
 

De campagne kadert in het project Hasselt Zorgstad, zegt coördinator Karoline Lenaers: “Een toegankelijke zorgstad betekent dat je de juiste zorg krijgt op het moment. Soms is dat in het weekend. Maar vaak weten mensen niet waar ze juist moeten zijn. Via een ludieke campagne willen we inwoners informeren en tegelijk aanmoedigen om, indien mogelijk, via de eigen huisarts te gaan.”

 

Spoed is geen nachtwinkel’
Heel wat bezoekers van de spoedgevallendienst horen daar eigenlijk niet thuis. Mensen komen zelfs naar ‘de spoed’ voor een voorschrift. Of ze melden zich op zondagavond omdat ze maandag liever niet gaan werken. En zo sommen spoedartsen gemakkelijk nog andere voorbeelden op. “Dit is een internationale trend”, aldus dr. Meersman. “In Groot-Brittannië zijn de toestanden nog erger. Mensen willen tegenwoordig niet meer wachten. Ze willen alles ‘nu’. Ze bestellen online een smartphone die enkele uren later aan de deur geleverd wordt. De spoedafdeling is geen nachtwinkel. Op spoed moet alle aandacht gaan naar acute situaties.”

De juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment
“Jessa en de huisartsenwachtpost hebben een goed uitgebouwde infrastructuur met een team van professionele medewerkers om de zorg tijdens het weekend op te vangen. Het is belangrijk dat de patiënt hierin zijn weg vindt en niet onnodig een beroep doet op de wachtpost of de spoedafdeling”, vult dr. Rik Carlier.

Sensibiliseren
We hopen met deze campagne de bewustwording en de verantwoordelijkheidszin aan te wakkeren en de patiënt te leiden naar de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment.” Besluiten de artsen. De campagne wordt uitgerold via het netwerk van Hasselt Zorgstad, waar stad, overheid, bedrijven, burger en vooral zorg- en welzijnsorganisaties samenwerken rond bepaalde zorgacties. “Een meer toegankelijk en dus transparant zorgsysteem hoort daarbij. Het filmpje werd gerealiseerd door studenten van PXL MAD en zal niet alleen in de wachtenzalen van het ziekenhuis, de wachtpost of huisartsen getoond worden. We hebben ook contact gelegd met de apothekers en de bibliotheek. Stad Hasselt staat achter dit initiatief en zet haar communicatiekanalen in om het filmpje breed te verspreiden. Ook via de sociale media van alle partners zullen heel wat inwoners bereikt worden”, besluit Karoline Lenaers.

Het filmpje is te bekijken via het Youtube kanaal van Hasselt Zorgstad. https://www.youtube.com/watch?v=F3VqJWYWiuo 


 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.