Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Wij kijken verder dan etiketjes

De T van ResetT

Door zijn hoogbegaafdheid, ADHD en autismespectrumstoornis liep Thomas steeds verloren in zijn leven. Om de weg weer te vinden, trok Liesbet enkele jaren geleden met hem naar de Toubkalberg in Marokko. Samen op pad om zijn grenzen te verleggen. Liesbet vertelt hoe ze zich stap voor stap een weg baanden door dit wondermooie avontuur. "Door de magie van de natuur en het ritme van de rust herontdekte Thomas zichzelf en besefte hij hoe hij zijn stoornissen kon gebruiken als een positief talent. Deze mentale ‘reset’ gaf Thomas een andere kijk op het leven, een betere kijk op zijn leven."

 

“Ik zag een fonkel van verandering in haar ogen. Eentje die ik nooit meer vergeet.”

Eén hechte groep waarin iedereen zichzelf kan zijn

De reizen zijn bedoeld voor hoogbegaafde jongeren of volwassenen die in de knoop liggen met zichzelf. Hoogbegaafden worden door de leefwereld rondom hen vaak overschat. Soms is het erg moeilijk om hiermee om te gaan. Liesbet hecht veel waarde aan  individuele aandacht en begeleiding en reist daarom in groepen van maximum acht. Voor het vertrek vinden er individuele intake gesprekken plaats en leren de deelnemers elkaar kennen via een groepskennismaking. Dit gebeurt op een hele losse manier. Elke groep is anders en moet de kans krijgen samen zichzelf te kunnen zijn. De samenkomst geeft de deelnemers een antwoord op de vraag: ‘Wat heb ik nodig om mij veilig te voelen?’ Het avontuur op jezelf, maar ook als één hechte groep beleven, is de kracht waar alles mee begint.  

Versterken van zelfvertrouwen, ontdekken van talenten

Reis op reis staat Liesbet versteld van de transformaties die haar deelnemers doormaken. Eén van haar mooiste momenten was een reis met een hoogbegaafd meisje met autisme dat al jaren een last van misbruik droeg. “Ze had er enorme moeilijkheden mee. Ik merkte dat ze echt de weg in haar leven kwijt was.Tijdens de tocht met ResetT bond ze haar last op een papiertje aan een steen en we wierpem hem samen met ver in het gebergte... Het is best moeilijk om zomaar een vreselijke gebeurtenis te accepteren, maar toen ze de steen weggooide liet ze die last letterlijk en figuurlijk los. Ik zag een fonkel van verandering in haar ogen. Eentje die ik nooit meer vergeet.” 

De reizen helpen enorm om de jongeren zelfvertrouwen te geven. Ze ontdekken er zichzelf en hun talenten. Hun moeilijkheden kunnen ook troeven kunnen zijn en ze kunnen wel écht gewoon zijn wie ze zijn.

 

De kracht van de tochten

ResetT gaat met zijn groepstochten meestal naar Marokko; het Atlasgebergte in de zomer, de Sahara in de winter. Voor Liesbet begon alles in dit land en ze is er van overtuigd dat de natuur daar zorgt voor fysieke en mentale rust en vrijheid. Zo’n tocht is veel meer dan een gewone reis. De wandelingen en de professionele coaching bieden de deelnemers de kalmte en stabiliteit om zichzelf in de ongerepte natuur te verliezen en daarna terug te vinden.

Letterlijk en figuurlijk uit de context stappen tijdens de zoektocht naar jezelf: dát is ResetT.

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Rijkje Crommen, student van Hogeschool PXL.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Vroeger stond ik niet stil bij de gevolgen van cannabisgebruik

Cannabis roken als 16-17-jarige; Joris (*) deed dat wel eens, zeker als hij wat gedronken had. Tot de politie hem naar een begeleidingstraject stuurde. “Daar heeft vooral een getuigenis van een jonge man met een drugs- en alcoholverslaving mij doen inzien hoe drugs en alcohol je leven grondig kunnen verpesten. Vroeger stond ik daar niet zo bij stil”, vertelt hij.
Meer ›

Leerlingen werken aan ‘duurzaam ondernemen’

Go! Next het Atheneum ontving onlangs als eerste Vlaamse school het deelnemerscertificaat van Voka voor duurzaam ondernemen. “Het afgelopen half jaar hebben we in de school heel actief gewerkt rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, vertelt directrice Vanessa Oeyen. We deden op dat vlak al meer dan we dachten, maar nu is de bewustwording nog veel groter geworden.”
Meer ›

Weg met die drempels!

Ken je de Drempelmeter al? Het is een tool die de stad Hasselt ontwikkelde en die je in staat stelt om de toegankelijkheid van je organisatie te meten. Wat zijn je blinde vlekken, je drempels naar een goede, open dienstverlening voor kwetsbare groepen? Ervaringsdeskundigen zijn voor de Drempelmeter een zeer belangrijke schakel. Roos, een opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede, wil een brugfiguur zijn voor een organisatie en haar publiek.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.