Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

vzw De Brug verzet zich tegen armoede!

Elke zaterdag verwelkomt vzw De Brug in het zaaltje van 'de Paterkeskerk' gasten met open armen en een glimlach. ‘Vroeger konden we enkel een kopje koffie aanbieden, maar gelukkig hebben we nu meer mogelijkheden. We kunnen ze zelfs een lekker driegangen menu aanbieden!’, vertelt vrijwilliger Johnny. Ook zorgt de vzw voor een pop-up winkeltje waar je niets hoeft te betalen voor speelgoed en kledij. Al dit moois, werd mede gerealiseerd door het Zorgnetwerk van Hasselt. Zoveel organisaties zetten zich dagelijks in voor kwetsbare groepen. ‘Zonder het Zorgnetwerk, zouden we veel beperkter zijn in wat we voor onze gasten kunnen doen. We hopen dat we in de toekomst nog meer kunnen waarmaken’, vertelt Frieda.

“Het is niet enkel een plek waar men hulp vindt. Het is een thuis!”

Overbrug de maand

Mensen die in armoede leven, dragen een immense onzekerheid met zich mee. Elke maand, stellen ze zich dezelfde vragen, want elke maand is het de vraag of hun beperkt budget, voldoende zal zijn. Vaak komen ze hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht. Wie in armoede leeft, leeft in constante stress. vzw De Brug ontwikkelde een educatief spel, zo kan je op een visuele manier leren hoe je het best met je budget omgaat. Met een heel krap budget moet je je een weg door het leven zien te banen met onvoorziene kosten, kleine en grote tegenslagen,…Kortom: situaties uit het leven gegrepen. Onze vrijwilligers zorgen dan ook voor de beste begeleiding’, vertelt Frieda.

 

Het online platform van vzw De Brug

‘Buiten de activiteiten die we organiseren, hebben ook we nog een online platform’, gaat Johnny verder. ‘Je mag het een online Krinwinkel noemen. Als mensen een bepaalde woning toegewezen krijgen dan hebben ze wel een onderdak, maar nog geen meubels. Dan gebruiken wij ons online platform. Wanneer er noodgevallen zijn, wordt er iets in de Facebookpagina geplaatst, al snel krijg je verschillende reacties en voorstellen. 

Vrijwilligers, mensen met een passie

De brug zou niets zijn zonder al haar vrijwilligers. Iedereen heeft hier een passie om anderen te helpen, ze doen er alles voor om mensen uit die neerwaartse spiraal te halen. ‘Zo geeft één van onze vrijwilligers enkele achttienjarige gasten rijlessen zodat ook zij hun rijbewijs kunnen halen’, vertelt Johnny trots. ‘Ik heb zelf al een paar “klein mannen” naar school gebracht en om 16u terug opgepikt, en dat doe ik met plezier! Als ze maar de kans krijgen om hun diploma te halen! Een kleine moeite die een vrijwilliger doet kan het verschil écht maken.

Jaarlijks organiseren de vrijwilligers van de Brug een groepsreis naar Spanje. De mensen kunnen mee als ze heel het jaar door 1 euro sparen. Het is geen luxereis maar we slapen in een mooi hotel, en hebben 3x per dag een goede maaltijd. De meesten voelen zich herboren als ze terugkeren. Het is goed dat ze even uit de armoede-situatie kunnen ontsnappen om de batterijen terug op te laden.’

 

 

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door Zoë Jordens, student van Hogeschool PXL.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Huis Erika Thijs, een echte thuis!

In het groen omgeven Villerspark in Hasselt vind je Huis Erika Thijs. Hier ontvangen vrijwilligers kankerpatiënten en familie met open armen. De patiënten worden hier gasten genoemd, zodat ze niet telkens geconfronteerd worden met hun ziekte. Het inloophuis werd opgericht door Erika Thijs zelf, die overleed aan kanker. Ze heeft wel haar grote droom kunnen verwezenlijken: een plaats creëren waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en steun vinden bij elkaar. Ik sprak met Mark en Lut, twee vrijwilligers uit het inloophuis.
Meer ›

Regenbooghuis Limburg bloeit in alle kleuren

Regenbooghuis Limburg vzw in Hasselt werd opgericht in 2012 en is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Het is het aanspreekpunt rond seksuele en genderdiversiteit in Limburg. Verschillende Limburgse holebi- en transverenigingen organiseren er enkele keren per maand activiteiten. Ze geven ook vormingen, in scholen en organisaties. “We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, zodat ze openlijk kunnen praten en denken over diversiteit, op alle mogelijke manieren”, vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen in het Regenbooghuis.
Meer ›

De wenspot

Op 9 april 2019 kreeg ik de kans om Kim Hardy en Christa Jouck te interviewen, twee sterke vrouwen met bakken levenservaring. Ze leerden elkaar leren kennen in de Good Morning Club. Dit is een ontbijtclub voor bedrijfsleiders. Christa vertelt dat ze toe waren aan verjonging van het bestuur en Kim was één van de nieuwe jonge krachten. Ze zijn een topteam, en hebben al veel gerealiseerd. Sarah-Lee Jadoul.
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.