Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

‘Instapje’ stimuleert ontwikkeling van peuters, en hun ouders

Hij gaat zus Dunya achterna. Zij is vijf en doet het prima in de kleuterschool. En dat is ook deels te danken aan Instapje. “Instapje is een driedelig programma voor ouders en kinderen, dat wetenschappelijk onderbouwd is”, legt coördinator Olivier Van Eyken van de vzw Kind en Taal uit. “De huisbezoeken van onze medewerksters starten als het kind tussen 12 en 16 maanden oud is en lopen totdat het naar de kleuterschool gaat. Wekelijks werken we een uurtje samen aan de ontwikkeling van het kind op de vier ontwikkelingsgebieden (fysiek en motorisch, cognitief, psychosociaal). Vanaf de leeftijd van 24 maanden starten we ook met Instapklasjes. Dit groepsaanbod, waar ouders en kinderen zich samen voorbereiden op de kleuterschool, vindt tweewekelijks plaats in het Huis van het Kind. Tot slot zijn er ook nog vrije ontmoetingsmomenten, de Instapuurtjes, op diverse locaties. Hier werken we op dezelfde manier als de huisbezoeken, maar dan in groepsverband.”

““Dankzij Instapje krijgen onze kinderen de kansen die ze verdienen.””

Spelend leren
Mama Nasima en papa Mohammed namen de hulp van Instapje met beide handen aan. “We ontvluchtten zeven jaar geleden ons geboorteland als politieke vluchtelingen. We namen Nederlandse les, maar spreken onderling een mix van Perzisch, Dari, Engels en Nederlands”, vertellen ze. “Het Instapje was dan ook welkom voor onze kinderen. Dankzij Instapje is Nederlands wel hun moedertaal. Daniyal en Dunya zijn leergierig en hebben er veel aan. Dankzij crèche en school blijven ze stappen vooruit zetten. Zo krijgen ze de kansen die ze verdienen.” Denisa van Instapje volgt het gezin op. “Eigenlijk doe ik tijdens de Instapjes niet meer dan spelen met de kinderen. Maar wel op een bedachtzame, prikkelende manier, waardoor de kinderen op alle vlak vooruitgang boeken. Peuters leren voornamelijk door dingen zelf te proberen en te doen. Instapje leert je hoe je je kind hierbij kunt helpen. De ouders kijken wat ik doe en kunnen dan thuis zelf aan de slag gaan. We zetten in op de ouder-kind-interactie. Instapje voedt kinderen niet op, we bieden alleen ondersteuning.”

Goede band tussen ouder en kind
“Instapje is bedoeld om de onderwijskansen te bevorderen”, besluit Olivier Van Eyken van de vzw Kind en Taal. “De eerste jaren van het leven van een kind zijn nu eenmaal bepalend. Als ouders hun kind vanaf de geboorte ondersteunen en stimuleren, ontstaat er een goede band tussen ouder en kind en ontwikkelt het kind zich beter. Mooi meegenomen is dat Instapje, door de uitwisseling met andere ouders tijdens de groepsmomenten, ook het sociaal netwerk en de leefwereld van de ouders vergroot.” Of hoe Instapje een opstapje is voor zowel kinderen als ouders.

 

Instapje is een mooi voorbeeld van hoe we samen werken aan een gezondheidsvaardige en toegankelijke stad. Heb je interesse om met je kindje (tussen 12 & 16 maanden) deel te nemen en woon je in Hasselt? Geef even een seintje aan de coördinator Olivier Van Eyken op 0489 77 55 00 of spring eens binnen in het Huis van het Kind!

In Hasselt zijn duizenden professionals en een veelvoud aan vrijwilligers actief in zorg en welzijn. Onze zorgverhalen vertellen over ieders bijdrage aan een gezonde en zorgzame stad. Elk verhaal is een onmisbaar deeltje van Hasselt Zorgstad. Samen zorgen we voor morgen.

Dit zorgverhaal werd geschreven door de communicatiedienst van de stad Hasselt. De foto's werden gemaakt in opdracht van de stad Hasselt.

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

Steinvert biedt zorg aan de bewoners, maar vergeet de buurt niet

Waar vroeger het gemeentehuis stond in Stevoort is een uniek meergeneratieproject ontstaan. Steinvert koppelt voorzieningen voor ouderen en enkele flats aan een kinderdagverblijf. “Het doel is dat verschillende doelgroepen er samenleven en dat er een mooi activiteitenaanbod komt dat aansluit bij de behoeften van de buurtbewoners”, zegt Erika Dekens van de dienst Wijkmanagement van de stad Hasselt.
Meer ›

1 plus 1 is 2 en daar red je levens mee!

“Jammer dat EHBO niet in het lespakket zit”, vindt Wim Van Becelaere, vader van 2 kinderen. En dus sloeg hij als verpleegkundige bij Thuisverpleging Cura en lector bij PXL-Healthcare de brug tussen beide organisaties én de basisscholen De Sprankel(Spalbeek) en ’t Kabaske (Kermt). Het doel: leerlingen van het vijfde leerjaar op een boeiende en interactieve manier levensreddende technieken aanleren.
Meer ›

“Met goesting aan het werk!"

Miet Hilkens (53), leidinggevende schoonmaak in het Jessa Ziekenhuis, belandde enkele jaren geleden in een burn-out. Kort na haar terugkeer lanceerde het ziekenhuis het online coachingtraject ‘Met goesting aan het werk?!’’ dat medewerkers helpt gezond aan het werk te blijven. “Een echte aanrader! Het helpt je dingen anders aan te pakken, geeft houvast op drukke of moeilijke momenten en verhoogt j
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.