Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Lees hier onze privacy policy. Ik ga akkoord
Doe mee!

Groep INTRO en Traumazorg staan klaar voor jonge vluchtelingen: 'Via muziek kunnen ze hun emoties uiten'

Groep INTRO en Traumazorg Limburg zijn de twee sturende krachten achter dit nieuwe project, de stad Hasselt nam het initiatief. Niet dat vluchtelingenjongeren er tot vandaag alleen voor stonden, hoor. Zo organiseert Groep INTRO al enige tijd, en dit elke woensdagnamiddag, ‘Interactief’ voor leergierige anderstalige nieuwkomers. “Met ‘Interactief’ bieden we zinvolle vrijetijdsbesteding aan”, legt Lieve Cluysen van Groep INTRO. “We spelen bijvoorbeeld gezelschapsspelen of bezoeken een sportclub. Voor de jongeren is dit een veilige plek om het Nederlands te oefenen. Bovendien is het vaak eenzaam, zo nieuw in een vreemd land. Tijdens onze activiteiten kunnen ze leeftijdsgenoten ontmoeten.”

 

“Met muziek kan je op een speelse manier, vaak zelfs zonder woorden te gebruiken, je emoties tot uiting brengen”

Muzikale sessies

Toch beseften begeleiders dat er meer nodig is, vooral rond traumaverwerking. Zo ontstond Powertools, een project dat uitgerold werd in de OKAN-klassen. OKAN is onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers die het Nederlands onvoldoende beheersen. Leerlingen kunnen zo sneller Nederlands leren en inpikken bij het gewone onderwijs. Powertools ondersteunt de leerkrachten van deze OKAN-klassen en reserveert ook verschillende lesuren aan het verminderen van traumagerelateerde klachten. Tijdens vijf sessies zet groep INTRO veerkracht en interculturele communicatie centraal. “Wanneer maak je oogcontact? Hoe schud je een hand en ga je om met het andere geslacht? Het zijn maar enkele vragen die deze nieuwkomers zich stellen”, aldus Lieve Cluysen “Zo begreep één van onze jongens niet waarom je hier een hand schudt met één hand. Dat is in zijn cultuur onbeleefd. Dat zijn dingen die we tijdens de sessies bespreken.” In vijf andere sessies gaat Traumazorg Limburg in op traumaverwerking door middel van muziek. “Met muziek kan je op een speelse manier, vaak zelfs zonder woorden te gebruiken, je emoties tot uiting brengen”, vult Liesbet Willems van Traumazorg Limburg aan. “Zo schreven ze vorig jaar bijvoorbeeld een liedje over hoe moeilijk het kan zijn om te aarden in België.”

Powertools Junior

Powertools heeft zijn eerste jaar achter de rug in KTA2, HAST en de Handelsschool, de drie Hasseltse scholen met OKAN-klassen. Dit schooljaar start er ook Powertools Junior voor lagere scholen, op dit moment in samenwerking met basisschool Lyceum. “Maar andere scholen kunnen ook instappen”, klinkt het. “Vluchtelingenkinderen jonger dan 12 jaar sluiten gewoon aan in het regulier onderwijs. Daarom is het de bedoeling om op termijn met de Juniorversie in alle Hasseltse lagere scholen actief te zijn. Hoe jonger we nieuwkomers kunnen helpen, hoe beter.”

 

Powertools (Junior) draagt bij aan een gezondheidsvaardige, toegankelijke zorgstad. 

Meer info: www.groepintro.be & www.traumazorg.net

Deel dit artikel

Lees andere verhalen

“Jouw bloed kan mensenlevens redden”

Heb je bloedgroep A, B, AB of O? Dat maakt niet uit! Het Rode Kruis Vlaanderen kan je donatie goed gebruiken. Elk zakje bloed kan tot vijf mensen helpen. In Hasselt kan je op liefst zes locaties regelmatig binnenspringen om het klusje te klaren. Wij liepen langs in Sint-Lambrechts-Herk, waar de 70-jarige Jef zijn jubileum vierde.
Meer ›

Voorlezen aan ouderen geeft betekenis aan het verleden

Birgiet is een gemotiveerde vrijwilligster die haar passie voor boeken deelt met ouderen. Op woensdagvoormiddag leest ze voor in de kapel van het Clarenhof. Ze zoekt steeds een interessant verhaal dat wordt gekoppeld aan het verleden van de ouderen. “Het is een manier om hun geest fris te houden”, zegt Birgiet. “De mooie en soms moeilijke herinneringen krijgen een betekenis. Door de verhalen van mijn ouders en grootouders kan ik mij goed inleven”, zegt Birgiet. Door te praten over hun belevenissen ontstaat er een nostalgische sfeer binnen deze groep
Meer ›

Suzanna, van vijwilliger in Angola tot teamlid van een kinderdagverblijf in Hasselt

Op een miezerige ochtend ging ik op bezoek bij Suzanna Jacobs in kinderopvang Charlotje in hartje Hasselt. Suzanna is van Portugese afkomst en werkt nu reeds enkele maanden in de kinderopvang en voelt zich daar helemaal thuis. Met behulp van het project HOA@Work is Suzanna in contact gekomen met Charlotje. Maar hoe is dit succesverhaal nu net begonnen en wat zijn haar verdere plannen?
Meer ›

Blijf op de hoogte

We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Dit e-mailadres staat al in onze mailinglijst.